STAVILI STE LETNJE GUME, A PADA SNEG? Evo da li policajac može da vas kazni - sve što treba da znate o zakonu u ovakvim uslovima

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2023, 07:11

STAVILI STE LETNJE GUME, A PADA SNEG? Evo da li policajac može da vas kazni - sve što treba da znate o zakonu u ovakvim uslovima

Zima u aprilu je iznenadila vozače, a pogotovo one koji su već skinuli zimske gume.

Meteorolozi za danas najavljuju sneg u skoro celoj Srbiji, a zbog toga se vozači hvataju za glavu!

Naime, 1. april je prestala da važi obaveza korišćenja zimskih guma, koje su obavezne od novembra do marta kad na putu ima snega, leda ili poledice.

I zato su u prethodnim danima, kad je sunce jače sijalo i temperature premašile 20 stepeni, neki pohrlili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da zimske gume zamene za letnje, ne nadajući se snegu. Sada se pitaju da li zbog toga mogu biti kažnjeni.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, za Kurir kaže da vozač koji se ovih dana nađe na snegu s letnjim pneumaticima nije prekršio zakon.

- Ko sada vozi sa zimskim gumama, ne nalazi se u prekršaju. Ipak, nije dobro voziti s letnjim gumama po snegu, nije bezbedno - rekao je on.

Dakle, iako s formalnopravne tačke gledišta vožnja s letnjim gumama u aprilskim snežnim danima nije kažnjiva, nije ni preporučljiva. Ko može, neka ne ide automobilom, ili neka vrati zimske pneumatike. To možda iziskuje veći trošak, ali je bezbednost na putu nemerljiva.

Inače, i AMSS je 1. aprila izdao saopštenje u kom su napisali da zbog promenljivih uslova vožnje početkom proleća ne treba žuriti sa zamenom zimskog seta pneumatika.
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta ako ste posle 1. aprila stavili LETNJE GUME A PAO JE SNEG: Da li policija može da vas kazni? Ovi ljudi su to učinili i pogledajte KAKO SU ZAVRŠILI (FOTO)

Izvor: Blic, 04.Apr.2023

Iako od 1. aprila zimske gume nisu obavezne vozači ne bi trebalo da izlaze na saobraćajnice sa letnjim gumama zbog bezbednosti. Dokaz za to smo dobili, nažalost, već jutros kada je zbog otežanih uslova na kolovozima došlo do nekoliko nesreća.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.