Izvor: Deutsche Welle, 17.Jul.2020, 01:26

Da li ljudski papiloma-virusi izazivaju rak prostate?

Da li ljudski papiloma-virusi izazivaju rak prostate?

Australski naučnici smatraju da postoji veza između raka prostate i ljudskog papiloma-virusa (HPV). Do sada su ti virusi dovođeni pre svega u vezu sa rakom grlića materice. Opasni su i za druge organe.

Kada se razbolimo, često nam je svejedno da li se naš imuni sistem nalazi pod napadom virusa ili bakterije. Ipak, sa stanovišta biologije, to su potpuno različite stvari. Virusi čak nisu živa bića u punom smislu te reči. (11.05.2014)

Da li je virusima moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << lečiiti rak? Nemački naučnici veruju u ovaj novi i neobični tretman, koj ise zasniva na starim saznanjima iz oblasti onkolize. (16.03.2014)

Novi korona-virus je najaktuelniji primer za to da je ljudski uticaj na područja bogata bio vrstama i staništa divljih životinja povezan sa širenjem infektivnih bolesti. (16.04.2020)

Virusi, bakterije i drugi izazivači bolesti stalno pokušavaju da ugroze naše telo. Najčešće u tome ne uspevaju, zahvaljujući našem imunom sistemu koji neprestano radi. To je težak posao, trebalo bi da ga cenimo. (02.04.2020)

Američki naučnici tvrde da su otkrili način kako da uz pomoć jednog uređaja sa magnetima „očiste“ telo pacijenta, odnosno da iz njegove krvi odstrane bakterije, viruse i otrove. (22.09.2014)

Džejms Loson i Vendi Glen sa Univerziteta Novi Južni Vels ispitali su rezultate 26 prethodno rađenih studija o HPV. Oni su otkrili da su vrlo rizični tipovi HPV-16 i HPV-18 bili prisutni kako o normalnom i dobroćudnom, tako i u zloćudnom, tipu tkiva prostate. Ta dva tipa virusa izazivaju većinu kanceroznih oboljenja grlića materice. Pomenuti naučnici su našli dokaze da se oni i u obolelom tkivu prostate nalaze mnogo češće nego u normalnom tkivu.

„Iako su HP-virusi samo jedan od mnogih izazivača raka prostate, oni su jedini izazivač protiv kojeg je moguća vakcinacija. Zato je važno da se ukaže na vezu između HPV i te bolesti", rekao je Džejms Loson.

Dva naučnika tvrde da je uloga ljudskog papiloma-virusa u oboljevanju od raka prostate vrlo kompleksna. Oni su rezultate svoje studije objavili u stručnom žurnalu "Infectious Agents and Cancer".

Potrebne su dalje studije

„Od 2015. naovamo su objavljivane publikacije u kojima se HPV i rak prostatea dovode u vezu", rekao je šef Urološke klinike u Braunšvajgu, prof. Peter Hamerer: „Sve te sudije su asocijativne i nedostajao im je naučni dokaz za to", upozorava on, i dodaje da sada moraju uslediti dalje studije. A i eksperimenti na životinjama.

Početak vakcinisanja devojčica

I prof. Miheal Muders sa Univerzitetske kllinike u Bonu ukazuje da bitne radove o toj temi tek treba očekivati: „Eksperimenti sa ćelijskim kulturama u kojima su virusi tipa 16 i 18 unošeni u ćelije putem genetske manipulacije, kao i mogući eksperimenti na životinjama sa takvim ćelijama – još nisu objavljeni. Samo takve studije bi mogle da pokažu da bez sumnje postoji veza između HPV i malignih transformacija prostate".

Virus se brzo prenosi 

Iako su HP-virusi poznati pre svega kao izazivači raka grlića materice, njima mogu da se zaraze i muškarci i da inficiraju svoje partnerke ili partnere. HPV se tretira kao bolest koja se prenosi seksualnim odnosom.

„Mnogi smatraju da HPV-infekcija dovodi do raka pre svega kod žena. Ali to nije slučaj. HP-virusi su čest uzrok raka kdo muškaraca. Pri tome se radi uglavnom o genitalnom kanceru čmara i penisa, ali i usta, jezika i grla. Zato se može pretpostaviti da ti virusi mogu immati ulogu i pri oboljevanju od raka prostate, kao i da vakcinisanje protiv HPV može sprečiti nastanak raka prostate", kaže Loson.

Važna prevencija

Nemačka stalna komisija za vakcinaciju (STIKO) već godinama zahteva da se i devojčice i dečaci pre prvog seksualnog kontakta vakcinišu protiv HPV. Osobe koje su zaražene ne ispoljavaju vidljive simptome, što otežava identifikovanje i praćenje bolesti. Svako može da se inficira – i bez seksa. Prenošenje je moguće i dodirom, na primer, u sauni.

3D Model prostate

"HPV-vakcinacija devojčica i dečaka spada u primarnu prevenciju raka grlića materice, ali i kožnih karcinoma uha, grla i nosa", kaže Muders.

Poznato je oko 200 različitih papiloma-virusa. Vakcina deluje protiv najvažnijih vrsta, a to su HPV-16 i HPV-18. Ispitivanja su pokazala da vakcina pruža zaštitu u više od 95 odsto slučajeva. Od neželjenih dejstava vakcine dosad su poznati jedino otoci i crvenilo – koji prate i većinu drugih vakcinacija. Stručnjaci smatraju da je to mala cena ako se ima u vidu da vakcina štiti od tako teškog oboljenja.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...


 Povezane vesti
Ljudski papiloma-virusi i rak prostate? Da, uzročno-posledična veza

Ljudski papiloma-virusi i rak prostate? Da, uzročno-posledična veza

Izvor: B92, 17.Jul.2020

Australijski naučnici smatraju da postoji veza između raka prostate i ljudskog papiloma-virusa (HPV). Do sada su ti virusi dovođeni pre svega u vezu sa rakom grlića materice. Opasni su i za druge organe.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.