JAPANCI NE PRESTAJU DA NAS IZNENAĐUJU: Honda predstavila svoj AVION (FOTO+VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2023, 13:30

JAPANCI NE PRESTAJU DA NAS IZNENAĐUJU: Honda predstavila svoj AVION (FOTO+VIDEO)

Honda obično privlači pažnju svojim automobilima, ali sada je u fokusu avion.

Japanski proizvođač je na događaju European Business Aviation Convention and Exibition u Ženevi u Švajcarskoj predstavio avion HondaJet Elite II za koji kaže da je "najbrži u svojoj klasi", ali i da dostiže "najveću visinu" te da ima "najveći domet".

Avion poseduje kompozitni trup i prepoznatljivu konfiguraciju postavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << motora iznad krila. Ovaj model pokreću dva GE Honda HF120 motora od kojih svaki stvara 930 kg potiska. Elite II može bez problema da poleti i s pista dugih 1.128 metara i da pređe udaljenost od 2.865 km s četiri putnika bez zaustavljanja. Iz Honde kažu da je reč o avionu s najvećom kabinom u svojoj klasi, koji je ujedno i najštedljiviji.

Standardna konfiguracija je osmišljena za šest putnika i jednog člana posade, ali postoji i verzija za sedam putnika, navodi Klix.ba. Iz Honde nisu mnogo otkrili o unutrašnjosti osim da je akustika poboljšana, kao i da je avion opremljen Bongiovi avijacijskim ozvučenjem. Zapremina prostora za prtljag iznosi 1.756 litara.

Kupci mogu da izaberu Onyx ili Steel unutrašnjost, a obe sadrže "executive club" konfiguraciju sa kožnim sedištima u dva tona koja se mogu podešavati za što veću udobnost. Takođe, u unutrašnjosti je potpuno zatvoreni toalet, dok je sama unutrašnjost opisana kao "svetla i prozračnija" te "privatna i privlačna".

طائرة HondaJet Elite II بمقصورة أنيقة ونظام هبوط للطوارئ

هوندا قررت إلى جانب السيارات الخارقة التي تقوم بتصنيعها الكشف عن طراز جديد كلياً يمكنه السفر بسرعة 486 ميلاً في الساعة (782 كم / ساعة)، وهي طائرتها هوندا Elite II. pic.twitter.com/Q0pA2puyv2

— الرَّجل (@ArrajolM) May 26, 2023

Avion je opremljen Garmin G3000 avioničkim paketom te anti-led sistemom, kao i sistemima za osvetljenje i pritisak. Pored toga, Elite II će se nuditi i s Emergency Autoland funkcijom, koja "automatski kontroliše i spušta avion bez intervencije čoveka". Sistem je dizajniran da spasi putnike u situaciji kada je pilot eventualno onesposobljen.

Cene još uvek nisu objavljene, Honda je dobila sertifikat Američke administracije za avijaciju, a očekuje i sertifikat Agencije za bezbednost Evropske unije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.