U Ženevi predstavljen fijat 500L

Izvor: Politika, 06.Mar.2012, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ženevi predstavljen fijat 500L

ŽENEVA – Novi model Fijata, 500 L koji će se proizvoditi u kragujevačkoj fabrici predstavljen je danas na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, predstavnika Fijata i brojnih zvanica.

Novi model je predstavio šef Fijat brenda Olivije Fransoa koji je razliku između novog modela 500L i ranijeg modela 500 opisao kao razliku „između kapućina i espresa”. „To >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je nešto što delite s ljudima koje volite”, kazao je Fransoa.

On je istakao da fijat 500L ima „kombinovane osobine gradskog automobila i malog SUV-a” i da je reč o vozilu koje „karakterišu praktičnost i korisnost”.

Novi model „fijata” proizvodiće se u Kragujevcu, a na evropskom tržištu biće dostupan u poslednjem četvoromesečju ove godine. Planira se i izvoz u SAD, ali ne pre 2013. godine.

Novi model „fijat 500L”, pri čemu je oznaka „L” skraćenica od „large” (veliki), dugačak je 414, širok 178, a visok 166 centimetara. Ima prtljažnik zapremnine od skoro 400 litara u koji bi trebalo da bude sposoban da primi pet velikih kofera ili dečja kolica.

Fijat najavljuje da će „500L” biti pravljen s benzinskim ekonomičnim dvocilindričnim motorom „tviner” (TwinAir) od 0,9 litara, benzinskim motorom od 1,4 litara i „multidžet” (MultiJet) dizel motorom od 1,3 litara.

Novi automobil iz Kragujevca biće opremljen aplikacijom „ekodrajv” (eco:Drive) koja će vozačima pomagati savetima kako da smanje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, a postojaće i takozvana „lajv” verzija ovog programa koji će poput ličnog trenera analizirati stil vožnje u realnom vremenu.

Vozačima će na raspolaganju biti i aplikacija „moj auto” (my:Car) koji će moći da dijagnostifikuje, snimi i proveri istoriju automobila, kao i stanje i nivo održavanja.

Sedišta mogu da se podese na osam načina, a unutrašnjost je opremljena pregradama za predmete iz svakodnevne upotrebe poput mobilnih telefona, flašica i kišobrana.

„Fijat 500L” imaće i mali računar s tač-skrin ekranom od pet inča, kojim će se moći upravljati kontrolama na volanu, ali i sistemom s prepoznavanjem glasova. Preko tog računara biće dostupne društvene mrže, kanali za vesti i drugi internet sadržaji.

„Fijat 500L” osmišljen je s ciljem da ima dobru spoljnu vidljivost, veliku količinu svetlosti u unutrašnjosti i preglednost tokom vožnje. Kupci će moći da biraju više od 30 nijansi boje u kombinaciji s belim, sivim i crnim točkovima.

Fransoa je predstavio i druge modele Fijata - „500”, „500 Amerika”, „500 Guči”, „frimont”, „pandu”, „punto” i „bravo”.

Beta

objavljeno: 06.03.2012.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Kragujevac

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRPSKI FIĆA PREDSTAVLJEN U ŽENEVI

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012

Novi model predstavio šef Fijat brenda Olivije Fransoa koji je razliku između novog modela 500L i ranijeg modela 500 opisao kao razliku "između kapućina i espresa"..ŽENEVA - Novi model Fijata "500 L" koji će se proizvoditi u kragujevačkoj fabrici predstavljen je na Međunarodnom sajmu automobila...

Nastavak na Kurir...

U Ženevi predstavljen fijat 500L

Izvor: BanjalukaLive.com, 07.Mar.2012, 00:19

Novi model Fijata, 500 L koji će se proizvoditi u kragujevačkoj fabrici predstavljen je danas na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi u prisustvu predsjednika Srbije Borisa Tadića, predstavnika Fijata i brojnih zvanica. Novi model je predstavio šef Fijat brenda Olivije Fransoa koji je razliku...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Markione: Prodaćemo 160.000 fijata

Izvor: B92, 07.Mar.2012

Ženeva -- Prvi čovek Fiajta Serđo Markione kaže da je cilj te kompanije da u 2013. godini proda 160.000 Fijata "500 L", zahvaljujući prodaji i u Americi..."Cilj da u 2013. prodamo 160.000 komada novog modela "500L" nije previše optimističan jer ćemo sledeće godine početi da izvozimo i na tržište...

Nastavak na B92...

07.03.2012 ::: Ženeva 2012 - Fiat 500L na prvom videu

Izvor: AutoMagazin, 07.Mar.2012

Najveća zvezda italijanskog "kutka" na sajmu automobila u Ženevi, ako izuzmemo Ferrari F12berlinetta, definitivno je Fiat 500L. Ispod ponosnog natpisa world premiere, predstavljen je velikoprostorni automobil, koji je svoj naziv i dizajn adaptirao retro-hatchback Fiat 500..

Nastavak na AutoMagazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.