Plan je da u 2013. prodamo 160.000 „500L“

Izvor: Blic, 07.Mar.2012, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan je da u 2013. prodamo 160.000 „500L“

- Cilj da u 2013. prodamo 160.000 komada novog modela „500L“ nije previše optimističan jer ćemo sledeće godine početi da izvozimo i na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Kriza jeste oštra, ali više u Evropi, dok s druge strane okeana nije toliko - izjavio je juče za „Blic" prvi čovek „Fijata" Serđo Markione nakon završnog obraćanja novinarima na 82. Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, gde je italijanski proizvođač prvi put javnosti predstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novi model „500L", koji će proizvoditi samo u Kragujevcu.

Na pitanje kada očekuje da će proizvodnja u Srbiji dostići 300.000 automobila, kako je ranije najavljivano, Markione je u šali rekao „kada uspem da prodam sva kola".

On je za naš list rekao da se „Fijat" odlučio na pravljenje automobila poput „500L" umesto nekog džipa ili sportskog automobila zato što evropsko tržište više ne želi velika vozila.

- Tu morate da budete veoma oprezni kao proizvođač. S druge strane, tržište SAD delimično želi džipove, ali imamo dosta kapaciteta u našem sistemu da se izborimo s tim - naglasio je Markione.

Na pitanje da li onda očekuje veću prodaju u Evropi, Markione je odgovorio da očekuje da će prodaja „500L" biti ujednačena na ta dva tržišta.

On je dodao da građani Srbije imaju razloga da se nadaju da će „Fijat" uspeti. Puna proizvodnja trebalo bi da počne na leto, a do tada će se raditi probe kako bi novi automobil bio što bolje napravljen. To je „Fijatu" posebno važno jer će izvoziti na zahtevno tržište SAD, zbog čega mora da bude potpuno siguran da sve funkcioniše kako treba.

U zajedničkom obraćanju novinarima s predsednikom Tadićem, Markione je počeo citiranjem Ive Andrića i važnosti gradnje mostova, ocenivši novi automobil kao most koji povezuje „Fijat" i Srbiju. On je rekao da sa „500L" italijanska firma izlazi na nova tržišta i da je to start veoma važnog izvoznog posla.

Za Kragujevac je rekao da je to grad koji ima dugačku tradiciju u automobilskoj industriji i da je sada tamo razvijena jedna od najmodernijih fabrika „Fijata".

Povezane vesti: „Srpski fića“ adut Vlade za nove investitore Tadić: Vlada počinje pregovore sa još nekoliko proizvođača automobila SAD:"Samsungu" odobrena prodaja uređaja do suđenja Mercedes postigao rekordnu prodaju u prvih šest meseci "Fijat" kupuje akcije "Krajslera" od vlade SAD

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.