Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021, 11:29

ZARADA ZAGARANTOVANA, POREDI SE SA TARTUFIMA: Srbija ovo drvo ima na pretek, vadi se iz korita reka, ali POSTOJI CAKA

ZARADA ZAGARANTOVANA, POREDI SE SA TARTUFIMA: Srbija ovo drvo ima na pretek, vadi se iz korita reka, ali POSTOJI CAKA

Prodaje se i po oglasima. Neki od meštana Kruševca, Požarevca i Kraljeva našli su novi način zarade - prodaju abonosa ili fosilnog hrasta, koji vade iz korita većih reka. Ova vrsta drveta u svetu se prodaje za ogroman novac, dok cena po kubiku može da bude i više od 10.000 evra, kažu stručnjaci za šumarstvo. Ovaj posao u Srbiji je trenutno sličan pronalaženju tartufa - važi pravilo "ko nađe njegovo je", dok ima jedna ili dve firme na tržištu...

Detaljnije >>

Izvor: SandzakPress.net, 15.Jun.2021, 10:17

Izabrana nova uprava Udruženja novinara Srbije

Izabrana nova uprava Udruženja novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je verifikovana nova uprava tog udruženja i da su novi potpredsednici UNS Olivera Milošević i Slobodan Ćirić, dok je predsednik Izvršnog odbora Slobodan Radičević. Olivera Milošević je novinarka Politike iz Smedereva, a Ćirić je novinar lista Napred iz Valjeva. Uprava je izabrala i novi Izvršni odbor od sedam članova – Slobodan Radičević (Kruševac), Predrag Rava (Novi Sad), Budimir Ničić (KiM), Jelena Spasić (Beograd), Zorica Đoković...

Detaljnije >>

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Jun.2021, 09:51

Univerzitetski klinički centar u Nišu bez kovid pacijenata, prvi put posle 15 meseci

Univerzitetski klinički centar u Nišu bez kovid pacijenata, prvi put posle 15 meseci

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu nema hospitalizovanih pacijenata sa potvrđenim koronavirusom, prvi put posle 15 meseci. I poslednji pacijenti prebačeni su u kovid bolnicu u Kruševcu. Sve klinike vraćaju se redovnom režimu rada.. Direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Zoran Perišić kaže da se Infektivna klinika dezinfikuje i čisti, a očekuje i renoviranje cele zgrade uz pomoć vlade. "Sada ćemo što pre naše potencijale staviti...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021, 17:07

Najviše novozaraženih u Beogradu i Jagodini, ostali jednocifreni

Najviše novozaraženih u Beogradu i Jagodini, ostali jednocifreni

U Beogradu ima najviše novozaraženih - 20, dok Jagodina ima 14 novih slučajeva.. Po 3 slučaja korone imaju...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 14.Jun.2021

Kruševac: Tretman suzbijanja komaraca sa zemlje

Kruševac: Tretman suzbijanja komaraca sa zemlje

Gradska uprava grada Kruševca sprovešće tretman suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje u sredu 16. i četvrtak 17. juna 2021. godine sa početkom u 17.00 sati, na teritoriji grada Kruševca.. U slucaju nepovoljnih vremenskih prilika tretman se odlaze za prvi naredni dan kada vremenski...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 14.Jun.2021

Izabrano novo rukovodstvo Udruženja novinara Srbije

Nakon izborne skupštine održane 29. i 30. maja Udruženje novinara Srbije dobilo je novo rukovodstvo u narednom četvorogodišnjem mandatu. Verifikovani su mandati i konstituisana je Uprava od četrdeset izabranih članova koji će rukovoditi UNS-om između dve skupštine, saopštio je UNS.Za potpredsednike Udruženja novinara Srbije Uprava je izabrala Oliveru Milošević iz Smedereva, novinarku Politike, i Slobodana Ćirića, novinara lista Napred iz...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 13.Jun.2021, 15:39

Novi knez Lazar stigao u Kruševac

Novi knez Lazar stigao u Kruševac

Skulptura kneza Lazara, koja će povodom obeležavanja 650 godina od osnivanja Kruševca na Starom aerodromu biti otkrivena na Vidovdan ove godine, stigla je u Kruševac. Postavljena je na postament sagrađen na mestu budućeg spomenika, na kružnoj parkovskoj površini u novoformiranom naselju Stari aerodrom, na lokaciji koja pretenduje da bude treći centar Kruševca.. Spomenik visok četiri metra osmislili su i uradili autori Boris Stajkovac i Tomo Komatina, a njihovo idejno rešenje...

Detaljnije >>