Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Dec.2018, 11:44

Drama u Kruševcu: Muškarac mahao satarom po kineskom tržnom centru, bežao i rušio sve pred sobom! (VIDEO)

Drama u Kruševcu: Muškarac mahao satarom po kineskom tržnom centru, bežao i rušio sve pred sobom! (VIDEO)

U tržnom centru u Kruševcu odigrala se prava drama kada je nakon krađe muškarac izvadio sataru i nasrnuo na prodavca. Posle navodne krađe u kineskom tržnom centru u tom gradu, 40-godišnji muškarac pokušao je da pobegne, počeo je da ruši sve oko sebe a zatim je izvadio sataru. Svaki dan pita za majku i oca: Roditelji...

Detaljnije >>


Izvor: MozzartSport.com, 19.Dec.2018, 11:29

Večiti derbi za Miloša Vulića (VIDEO)

Mladi vezista Napretka Miloš Vulić (22) odigrao je svoj poslednji meč za Napredak pre desetak dana na Marakani protiv Crvene zvezde. Informacije iz Kruševca do kojih je je došao...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2018, 11:25

Ukrao sataru, pa počeo da jurca po tržnom centru

KRUŠEVAC - Poslije krađe u kineskom tržnom centru u Kruševcu, 40-godišnji muškarac pokušao je da pobjegne, počeo je da ruši sve oko sebe a zatim je izvadio sataru.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Dec.2018, 10:35

DRAMA U KRUŠEVCU Lopov ukrao sataru, pa počeo da JURCA PO TRŽNOM CENTRU

Posle krađe u kineskom tržnom centru u Kruševcu, 40-godišnji muškarac pokušao je da pobegne, počeo je da ruši sve oko sebe a zatim je izvadio sataru.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Dec.2018, 10:08

Kruševac: Muškarac pravio haos sa satarom VIDEO

Kruševac: Muškarac pravio haos sa satarom VIDEO

Kruševac -- Posle krađe u kineskom tržnom centru u tom gradu, 40-godišnji muškarac pokušao je da pobegne, počeo je da ruši sve oko sebe a zatim je izvadio sataru.. Njm je, kako je javio dpisnik TV Prva, nasrnuo na...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 19.Dec.2018, 00:14

Nenad Lalatović: Cela Srbija je videla... (VIDEO)

Nenad Lalatović: Cela Srbija je videla... (VIDEO)

"Vršeno je nasilje nad ženama, ali nad mojom nekadašnjom suprugom. Uostalom, pogledajte snimak", rekao je trener Radničkom u "prvom i jedinom obraćanju" o događanjima u Kruševcu.. Trener fudbalskog kluba Radnički Nenad Lalatović takođe se oglasio u utorak, dan nakon konferencije za novinare o kojoj se dva dana priča,. On je rekao da je cela Srbija imala priliku da vidi nad kim je vršeno nasilje posle utakmice sa Napretkom. "Drago mi...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 18.Dec.2018, 23:22

Lalatović: Unapred pripremljeni “Kruševački scenario” je pao u vodu

Ne stišava se bura posle dešavanja u Kruševcu, a nakon saopštenja Napretka i njegovog predsednika u ostavci Marka Miškovića, odgovor je poslao i Nenad Lalatović. Trener Radničkog...

Detaljnije >>