Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Objava, 15.Avg.2018, 19:11

Na gradskom bazenu veliki broj kupača

Na gradskom bazenu veliki broj kupača

TRSTENIK- U ovim letnjim sparnim danima veliki broj kupača sa mesečnim i dnevnim kartama,koristi usluge gradskog bazena,cene nisu menjane od prošle godine a rashlađuju se i stari i mladi.Prema rečima direktora trsteničkog Sportskog centra u čijem je sastavu i gradski bazen Saše Krstića,voda...

Detaljnije >>


Izvor: Objava, 15.Avg.2018

Asfaltirana i ulica Svetog Save

Asfaltirana i ulica Svetog Save

TRSTENIK- Lokalna samouprava i preduzeće ‚‚Kruševacput'' nastavljaju uspešnu poslovnu saradnju u realizaciji planiranih aktivnosti u oblasti infrastruktzre,na gradskom i seoskom području.Na red je došla i saobraćajnica u ulici ‚‚Svetog Save'' u dužini od 800 metara,završne radove obišli su tim povodom predsednik opštine Trstenik Aleksandar Ćirić i njegov zamenik Ljubiša Marković. - Ovu deonicu pomenute saobraćajnice finansiraju ‚‚Putevi Srbije'',vrednost investicije...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Avg.2018

UŽAS NA BAZENU U KRUŠEVCU! Pevačica Milica Todorović POTONULA, spasioci hitno reagovali!

UŽAS NA BAZENU U KRUŠEVCU! Pevačica Milica Todorović POTONULA, spasioci hitno reagovali!

Grozno iskustvo! Milica Todorović važi za jednu od najlepših pevačica na javnoj sceni, a sada je otkrila da je zbog jedne neprijatnosti iz detinjstva jedva izvukla živu glavu. Naime, pevačica je progovorila o užasnom iskustvu kada je sa samo 12 godina mogla da se udavi u bazenu. A post shared by Milica Todorovic (@milicatodorovicofficial) on Aug 12, 2018 at 6:05am PDT. - Imala sam 12 godina i bilo je otvaranje bazena u Kruševcu, nisam znala...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 15.Avg.2018

Odložen meč Napredak - Crvena zvezda

Odložena je utakmica 5. kola Superlige između Napretka iz Kruševca i Crvene zvezde. Meč je prema rasporedu bio planiran za petak od 20 časova u Kruševcu, ali je došlo do pomeranja...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 15.Avg.2018

ODLOŽENA NAREDNA UTAKMICA ZVEZDE: Crveno-beli poslali zahtev, zajednica superligaša i Kruševljani izašli u susret

ODLOŽENA NAREDNA UTAKMICA ZVEZDE: Crveno-beli poslali zahtev, zajednica superligaša i Kruševljani izašli u susret

Utakmica 5. kola Superlige između Crvene zvezde i Napretka iz Kruševca je odložena.

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 15.Avg.2018

Odložen meč Zvezde i Napretka: Sve podređeno ulasku u Ligu šampiona

Odložen meč Zvezde i Napretka: Sve podređeno ulasku u Ligu šampiona

Utakmica 5. kola Super lige između Crvene zvezde i Napretka iz Kruševca je odložena, saopštila je Crvena zvezda.. Meč je prema rasporedu bio planiran za petak od 20 časova u Kruševcu, ali je došlo do pomeranja kako bi se fudbaleri što bolje pripremili za veliku šansu koja se ukazala na pragu...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 15.Avg.2018

Potvrđeno - Neka čeka Superliga, Zvezda ima evropska posla!

Potvrđeno - Neka čeka Superliga, Zvezda ima evropska posla!

Srpski šampion svu pažnju sada usmerava na dvomeč sa Salcburgom! Fudbaleri Crvene zvezde narednog vikenda neće imati obaveze u Superligi, pošto je njen meč sa Napretkom u Kruševcu odložen.. To je danas i zvanično potvrđeno u saopštenju na klupskom sajtu beogradskih creno-belih, koje u nastavku prenosimo u celini. ''Meč je prema rasporedu bio planiran za petak od 20 časova u Kruševcu, ali...

Detaljnije >>