Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 20.Mar.2018, 19:53

JUTKA U POLICIJI Milutin Jeličić saslušan zbog SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA, pušten da se brani sa slobode

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka saslušan je danas u Upravi kriminalističke policije u Kruševcu, saznaje "Blic".

Detaljnije >>


Izvor: BKTV News, 20.Mar.2018, 19:40

Predsednik opštine Brus osam sati saslušavan u policiji!

Predsednik opštine Brus osam sati saslušavan u policiji!

Saznajte sve najnovije i ekskluzivne vesti samo na BKTVNews-u! Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka je saslušan u policijskoj stanici u Kruševcu, javlja Prva televizija. Kako se navodi, on je bio saslušavan gotovo osam sati zbog optužbi da je seksualno zlostavljao nekoliko žena. "Hitno ispitati imovinu "starleta", ova "estradna ličnost" je platila...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 20.Mar.2018, 19:30

Predsednik opštine Brus osam sati saslušavan u policiji

Predsednik opštine Brus osam sati saslušavan u policiji

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka je saslušan u policijskoj stanici u Kruševcu, javlja Prva televizija.. Kako se navodi, on je bio saslušavan gotovo osam sati...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 20.Mar.2018, 17:10

Zaštitnik gradjana: U Srbiji i dalje postoje izazovi u borbi protiv rasizma

Zaštitnik gradjana: U Srbiji i dalje postoje izazovi u borbi protiv rasizma

Izazovi u borbi protiv rasizma u Srbiji i dalje postoje i pored toga što zakoni izričito zabranjuju diskriminaciju, saopštio je zaštitnik gradjana Zoran Pašalić povodom Medjunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije.On je rekao da je tokom prošle godine bilo konkretnih dogadjaja rasne diskriminacije i podsetio na slučaj podizanja betonskog...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 20.Mar.2018, 16:45

Policija uhapsila sveštenika zbog sumnje da je prodavao drogu

Policija uhapsila sveštenika zbog sumnje da je prodavao drogu

Policija u Vrnjačkoj Banji uhapsila je S.M. (26) sa područja Kruševca, zbog sumnje da je prodavao drogu. Članak...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 20.Mar.2018, 16:18

KAKO JE PAO SVEŠTENIK DILER Policija ga zaustavila na pumpi i našla drogu u kolima, a u kući je krio vagicu za merenje

Sveštenom licu iz Kruševca Stefanu Mitroviću (26) nakon hapšenja zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, određen je pritvor do 48 sati, nakon čega će...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 20.Mar.2018, 15:56

KAKO JE PAO SVEŠTENIK DILER U kolima krio drogu, u kući opremu za proizvodnju opijata

Sveštenom licu iz Kruševca Stefanu Mitroviću (26) nakon hapšenja zbog posedovanja droge i sumnje u distribuciju, određen je pritvor do 48 sati, nakon čega će biti priveden kod tužioca u...

Detaljnije >>