Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Milici rekli da je izgubila bebu, a nakon 42 godine na TV ekranu ugledala šok prizor: Priča koja je rasplakala celu Srbiju

Milici rekli da je izgubila bebu, a nakon 42 godine na TV ekranu ugledala šok prizor: Priča koja je rasplakala celu Srbiju

Mlađan Radivojević saznao je posle 40 godina da je ukraden iz porodilišta u Kruševcu.. - Osećala sam da je živ. Osećala sam da se i moje dete verovatno igra negde. Nije lako. Nosiš ga devet meseci, a posle ga nemaš, a dete živo - rekla je Milica Milojević kojoj je pre 42 godine ukradena beba iz porodilišta u Kruševcu, a za koju su joj rekli da je preminula. Pre dve godine saznala je da joj je dete živo.. Mlađan Radivojević...

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2023, 15:52

Detaljnije >>

U Kruševcu se organizuje gradska vožnja bicikala – evo kada

U Kruševcu se organizuje gradska vožnja bicikala – evo kada

Pod pokriviteljstvom Grada, danas sa početkom u 18 sati, organizuje se gradska vožnja bicikala.

Izvor: B92, 03.Jun.2023, 11:53

Detaljnije >>

VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU Iskusite život srednjovekovnih velmoža, dama i vladara na nekoliko dana u Kruševcu (FOTO)

"VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU" Iskusite život srednjovekovnih velmoža, dama i vladara na nekoliko dana u Kruševcu (FOTO)

Stara srpska prestonica Kruševac, prešla je dug put od srednjevekovnog utvrđenja i glavnog grada, preko prosperitetne varoši, do modernog grada kakav je danas.. Okružen planinama i banjskim kompleksima, Kruševac posetiocima nudi priliku kako za aktivan odmor, tako i za odmor pun opuštanja i relaksacije. Stanovnici ovog grada poznati su i pod nazivom "čarapani", koji datira iz davne 1806. godine. Tada je u završnim borbama za oslobođenje Kruševca u Prvom srpskom...

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 11:20

Detaljnije >>

VEŠTE RUKE I PROLEĆNI DANI NA PLATOU: Pančevci uživali u ručnim radovima i specijalitetima 39 izlagača iz cele Srbije! Promocija narodne kulture, tradicije i starih zanata

U organizaciji udruženja „Vešte ruke”, šesti put je održana manifestacija „Prolećni dani” na platou ispred zgrade Gradske uprave grada Pančeva, kao i u njoj. Cilj ovog događaja je promocija narodne kulture, tradicije i starih zanata naroda koji žive na teritoriji Republike Srbije. Učestvovalo...

Izvor: Pančevac-online.com, 02.Jun.2023

Detaljnije >>

Neispravna voda za piće na ovim javnim česmama u Kruševcu

Neispravna voda za piće na ovim javnim česmama u Kruševcu

Zabranjuje se distribucija vode, koja se koristi za piće zbog zdravstvene neispravnosti, na osnovu Rešenja...

Izvor: B92, 01.Jun.2023, 15:51

Detaljnije >>

FOTO: Carina prodaje oduzeta vozila - 13 automobila, autobus i motocikl, pogledajte deo ponude

Na sajtu Uprave carina zainteresovani mogu da se prijave za e-licitacije trajno oduzetih vozila, koje carinarnice Kragujevac i Kruševac organizuju 7. i 8. juna.

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2023

Detaljnije >>

Predstava „Crveno“ u Bitef teatru: Gostovanje Kruševačkog pozorišta sa provokativnom pričom o genijalnom slikaru Marku Rotku i zlu koje danas živimo

  Drama koja je Džonu Loganu 2010. donela prestižnu nagradu Toni za najbolji američki dramski tekst, "Crveno", u rediteljskoj...

Izvor: Danas, 31.Maj.2023, 21:11

Detaljnije >>