Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

GAĆINOVIĆ SE POPEO NA TRIBINU POSLE NOVE POBEDE NAPRETKA: Bagdalom odjekuje – jesmo li verovali? (VIDEO)

Euforija u Kruševcu ne prestaje Vladimir Gaćinović, trener Napretka iz Kruševca, je ovog proleća formirao veoma zanimljiv tim koji iz utakmice u utakmicu pokazuje sve više samopouzdanja, uz sve veću podršku sa tribina.  Među navijačima Napretka posebno je popularan snimak iz...

Izvor: HotSport.rs, 18.Mar.2024, 21:15

Detaljnije >>

Poraz Radničkog u Kruševcu

Poraz Radničkog u Kruševcu

U utakmici 26. kola Superlige, fudbaleri Napretka su uspeli da savladaju ekipu Radničkog iz Niša rezultatom 1:0. Ova pobeda je označila četvrti uzastopni poraz za Nišlije, nastavljajući tako njihovu izazovnu sezonu.. Iako su imali više prilika tokom susreta, fudbaleri Radničkog nisu uspeli da ih pretvore u golove, što je bio ključni faktor njihovog neuspeha. Napredak je iskoristio jednu od svojih retkih šansi i to u 47. minutu preko gola Bastajića, što je na kraju...

Izvor: JuznaSrbija.info, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Vlasina poklekla u finišu u Meševu

VLASOTINCE. Sa mnogo nadanja fudbaleri Vlasine otišli su u Meševu, mestu pored Kruševca sa nadom i željom da dođu do celog plena. Jesenji slabi rezultati su doveli ,,Rosuljce” da će se u nastavku prolećne sezone boriti za svaki bod kako bi očuvali srpskoligaški status. To je vraški težak zadatak za četu trenera Dragana Nikolića, jer su jesenas fudbaleri Vlasine isuviše bili komotni na terenu tako da su na lak način proćerdali jesenje utakmice koje su imali....

Izvor: JUGpress.com, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Novi poraz Radničkog - sudija svirao penal Nišlijama, pa promenio zbog VAR-a

Novi poraz Radničkog - sudija svirao penal Nišlijama, pa promenio zbog VAR-a

Ni promena šefa stručnog štaba nije pomogla fudbalerima Radničkog iz Niša da prekinu lošu seriju pošto su u Kruševcu poraženi od Napretka (1:0) u 26. kolu Superlige. Ovo je četvrti poraz u nizu Nišlija kojima je u 98. minutu sudija dosudio penal, a onda nakon konsultacija sa VAR sobom, promenio odluku.. Četvrti put zaredom, 15. put ove sezone, Radnički iz Niša završio je meč bez bodova. Imao je više šansi u Kruševcu, ali ih nije iskoristio. Napredak...

Izvor: JužneVesti.com, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Alternativni kulturni centar “Gnezdo” poziva na popunjavanje galerijskog programa: Kandidati srećno!

Alternativni kulturni centar “Gnezdo” poziva na popunjavanje galerijskog programa: Kandidati srećno!

Alternativni kulturni centar “Gnezdo” u Kruševcu raspisuje poziv za popunjavanje galerijskog programa u sezoni 2024 / 25. Srećno na konkursu! - poručuju iz Gnezda

Izvor: Danas, 17.Mar.2024, 14:36

Detaljnije >>

Joksimović: Radnički spreman za izazov u Kruševcu

Joksimović: Radnički spreman za izazov u Kruševcu

Novi šef stručnog štaba fudbalskog kluba Radnički, Dejan Joksimović, najavio je sa punim samopouzdanjem predstojeći duel protiv Napretka u Kruševcu, ističući da njegov tim ima organizaciju i srčanost da ostvari pobedu.. Na konferenciji za medije, Joksimović je istakao značaj ovog meča i istovremeno pohvalio trenutnu formu domaćeg tima, Napretka, naglašavajući da će njegovi igrači dati sve od sebe da se suprotstave izazovu. "Napredak je u sjajnoj...

Izvor: JuznaSrbija.info, 17.Mar.2024

Detaljnije >>

(VIDEO) "ŽIVELA JE TEŠKO SA BAKOM I DEKOM" U maloj kući koja je danas ruševina odrasla je Vesna Zmijanac: "Mama je otišla u Austriju ali ona nije htela sa njom, a tata je bio u Kruševcu"

Pevačica Vesna Zmijanac i danas je jedna od najsupešnijih na estardi, a može se slobodno pohvaliti karijerom koja je...

Izvor: Blic, 16.Mar.2024, 17:03

Detaljnije >>