FIAT - Made in Serbia

Izvor: B92, 29.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIAT - Made in Serbia

Beograd, Kragujevac -- Predstavnici Vlade Srbije i italijanske "Fijat grupe" potpisali su u Beogradu ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku "Zastava".

Ukupna vrednost ugovora iznosi oko 950 miliona evra i on će omogućiti otvaranje novih 4.750 radnih mesta. Potpis na ugovor i memorandume o razumevanju, koji će, posle decenija propadanja, razrešiti budućnost jedine srpske fabrike automobila, stavili su ministar ekonomije Mlađan Dinkić i predsednik "Fijat grupe" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Serđo Markione.

Ugovorom je precizirano da u novoj zajedničkoj kompaniji "Fijat" ima 67 odsto vlasništva, a Vlada Srbije 33 odsto, kao i da ta kompanija preuzima imovinu fabrike "Zastava" u Kragujevcu, pri čemu će početna investicija "Fijata" iznositi oko 700 miliona evra, a srpske vlade više od 200 miliona evra.

Fabrika u Kragujevcu, koja će u početku imati proizvodne kapacitete od 200.000 vozila godišnje, sa mogućnošću da to poraste na 300.000, biće uključena u svetsku mrežu proizvodnje grupacije automobila "Fijata" i imaće priliku da primeni standarde proizvodnje "Fijata", uključujući i svetsku proizvodnu klasu.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju "Iveka" i "Manjeti Marelija" i Vlade Srbije u oblasti proizvodnje autobusa, specijalnih vozila i automobilskih komponenata.

Tim dokumentom predviđa se formiranje još dve nove zajedničke kompanije, koje bi 70 odsto bile u vlasništvu italijanskih partnera, a 30 odsto u vlasništvu Republike Srbije. Početna investicija tih kompanija iznosiće oko 240 miliona evra.

Ugovorom sa "Fijatom" precizirano je da će početna investicija "Fijata" iznositi oko 700 miliona evra, a Srbije više od 200 miliona evra. U Vladi navode da će biti novca za tu investiciju.

"Ukoliko je 'Zastava' prioritet, a pokazalo se da jeste, za 'Zastavu' će biti para, ali za neke druge subvencije neće biti para", objašnjava za B92 Dijana Dragutinović, ministarka finansija.

"Smanjiće se, recimo, različiti izdaci za subvencionisanje društvenih preduzeća jer će privatizacija biti završena, tako da će se deo para koji je bio namenjen subvencionisanju društvenih preduzeća prebaciti za finansiranje zajedničkog preduzeća", kaže ona.

Pozitivni komentari

Predsednik "Fijat grupe" Serđo Markione izjavio je u da vozila iz Kragujevca neće prodavati samo na srpskom tržistu, već i na tržištima okolnih zemalja i Zapadne Evrope.

Markione je naglasio da je današnji dan posebno važan, jer je potpisani ugovor veoma značajan primer saradnje privatnog preduzeća i državnih institucija.

On je istakao da će ova investicija, s jedne strane, omogućiti "Fijatu" da dobije fabriku na strateškom prostoru i nove klijente a, s druge strane, novo ulaganje doprineće ekonomskom i tehnološkom razvoju Srbije.

Premijer Mirko Cvetković izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora između "Fijata" i Vlade Srbije. Cvetković je ocenio da će taj ugovor imati nekoliko pozitivnih efekata, a prvi od njih jeste privlačenje drugih velikih investicija u Srbiju.

Cvetković je posle potpisivanja sporazuma rekao da se očekuje pozitivan efekat spoljnotrgovinskog bilansa zemlje i izvoz od milijardu evra.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocenio je da ugovor sa italijanskim "Fijatom" predstavlja do sada najveću investiciju u Srbiji.

"Ove tri investicije 'Fijata', 'Iveka' i 'Manjeti Marelija' biće inicijalno 940 miliona evra i zaposliće ukupno 4750 ljudi. To je zaista najveća investicija do sada u Srbiji", rekao je on.

"Početak proizvodnje potpuno novog modela klase A predviđa se za početak 2010 godine, a koji će to model biti još uvek je stroga poslovna tajna 'Fijata'", rekao je on.

Prema njegovim rečima, taj ugovor omogućiće kragujevačkoj "Zastavi" da od "gubitaša postane profitabilna kompanija i najveći izvoznik u Srbiji".

Dinkić je novinarima u Palati "Srbija" rekao da je predviđeno da ukupan ulog "Fijata" u novoj kompaniji bude 200 miona evra u novcu, dok će ulog Srbije iznostiti 50 miliona evra u novcu i isto toliko u stvarima i pravima.

U prvoj fazi, kako je precizirao ministar, kapacitet fabrike iznosiće 200.000 automobila godišnje, a to bi trebalo da se dostigne do kraja 2010. godine, kada se očekuje i početak proizvodnje potpuno novog modela automobila klase A.

U fabrici u Kragujevcu će, kako je rekao srpski ministar, biti nastavljena proizvodnja automobila "zastava 10", a predviđeno je da se godišnje proizvede 10.000 vozila tog modela.

S obzirom na to da je u pitanju zajedničko ulaganje, kako je rekao Dinkić, Srbija će pratiti "Fijatove" investicije u značajnom obimu, pa je kao podrška projektu predviđeno 100 miliona evra u novcu, 50 miliona evra iz kredita, kao i značajna poreska oslobođenja.

Fabrika će, kako je rekao, biti smeštena u okviru nove carinske zone u Kragujevcu, a veliki deo proizvodnje će ići u izvoz, pa se očekuje da će se na izvoznim poslovima inkasirati milijardu evra.

Srbija, takođe, planira da zajedno sa lokalnim vlasima u Kragujevcu investira više od 300 miliona evra u naredne četiri godine u infrastrukturu i zaštitu životne sredine, rekao je Dinkić.

Svečanosti u Beogradu i Kragujevcu

Svečanosti je prisustvao ceo državni vrh Srbije, kao i italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini. Premijer Srbije Mirko Cvetković je, u čast gostiju, svoje obraćanje počeo na italijanskom jeziku. Svečano potpisivanje pratilo je više od 100 novinara, snimatelja i fotoreportera domaćih i stranih medijskih kuća.

Ispred Palate "Srbija", posle potpisivanja sporazuma, predstavnici Vlade i "Fijata" pustili su balone u bojama italijanske i srpske zastave u vazduh i tako simbolično označili dolazak italijanskog proizvođača automobila u Srbiju.

Posle potpisivanja ugovora između "Fijata" i države Srbije u Beogradu, predsednik italijanske autokompanije Serđo Markione sa saradnicima doputovao je u Kragujevac.

U pratnji predsednika Vlade i ministra ekonomije obišli su pogone "Zastava automobila", a potom u Skupštini grada Kragujevca prisustvovali radnom sastanku sa funkcionerima lokalne samouprave.

Najviša delegacija "Grupe Fijat" doputovala je u Kragujevac helikopterom, koji je sleteo u fabrički krug "Zastave", međutim, novinarima nije bilo dozvoljeno snjimanje.

U pratnji gradonačelnika Kragujevca najviši državni funkcioneri i gosti iz Italije obišli su proizvodne pogone fabrike automobila, a potom su nastavili razgovore u zgradi Skupštine grada.

Markione je istakao da je "Fijat" razmatrao više kandidata za stratešku saradnju, ali su dva faktora doprinela da odluče da investiraju u Kragujevac.

"Pre svega zbog raspoloživosti i brzine kojom je sve urađeno i kojom će sve biti urađeno, a drugo, zbog ponašanja", kaže on.

"Da objasnim o kakvom ponašanju se radi. Do mene su, posle poseta, stizale informacije od mojih saradnika koji su dolazili u Kragujevac i 'Zastavu' o tome kako je 'Fijat' primljen raširenih ruku od strane građana i radnika u 'Zastavi'", objašnjava Serđo Markione.

Ministar Dinkić je naglasio da će "Iveko" u "Zastava kamione" uložiti 240 miliona evra, dok će udeo države Srbije biti 60 miliona. U "Ivekovoj" fabrici zaposliće se 1.600 radnika, a u kompaniji Magneti Mareli 750.

"Očekuje se da će u Kragujevcu na godišnjem nivou biti proizvedeno 2.200 autobusa u novoj fabrici. Predviđeno je da se u postojećim pogonima 'Zastava kamiona' najpre izvrše određena ispitivanja, a do kraja godine biće jasno koji tip vozila će se proizvoditi", kaže on.

"Međutim, najverovatnije će to biti specijalna vozila, i to vatrogasna kola i specijalni vojni kamioni", kazao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Na potpisivanje ugovora sa "Fijatom" dugo su čekala i "Zastavini" radnici, koji ne kriju optimizam.

Gradonačelnik Veroljub Stevanović uručio je predsedniku "Grupe Fijat" Serđu Markioneu ključeve grada Kragujevca i ikonu Svetog Đorđa, koji se smatra zaštitnikom grada.

Reakcije zvaničnika Italije, Srbije i ekonomskih stručnjaka možete čitati u posebnoj vesti.

"Iveko" i "Zastava kamioni"

Potpisan je i Memorandum o razumevanju "Iveka" i "Manjeti Marelija" i Vlade Srbije u oblasti proizvodnje autobusa, specijalnih vozila i automobilskih komponenata.

Tim dokumentom predviđa se formiranje još dve nove zajedničke kompanije, koje bi 70 odsto bile u vlasništvu italijanskih partnera, a 30 odsto u vlasništvu Republike Srbije. Početna investicija tih kompanija iznosiće oko 240 miliona evra.

Direktor fabrike "Zastava kamioni" u Kragujevcu govori za B92 o tom memorandumu, koji se odnosi na fabriku "Zastava kamioni".

Šta će se proizvoditi

"Za 15 do 16 meseci treba da krene proizvodnja novog modela koji će biti lepši i moderniji od popularnog 'ćinkvećenta', a 95 odsto proizvodnje biće plasirano na tržišta zemalja Evropske unije", rekao je Dinkić.

On je dodao da će oprema za proizvodnju novog modela biti instalirana u dve faze i ona će u prvoj omogućiti proizvodnju od 200.000 vozila, a zatim i novih 100.000 za godinu dana.

"Fijat", najveća automobilska italijanska kompanija, time se ponovo vratila u Srbiju. "Zastava" iz Kragujevca, koja je 60-ih godina prošlog veka proizvodila "fiću", ponovo će proizvoditi vozilo "Fijata".

Zvaničnici "Fijata" i Vlade Srbije nisu danas želeli da obelodane koji će model automobila biti na proizvodnim trakama "Zastave", ali domaći mediji spekulišu da će u Kragujevcu do kraja 2009. početi proizvodnja potpuno novog modela automobila A klase, najverovatnije redizajniranog "fiće", odnosno "fijata 500".

"Fijat 500" proglašen je u 2008. automobilom godine u Evropi, a u Kragujevcu bi trebalo da se godišnje proizvede oko 200.000 komada tog modela.

Do kraja 2010. godine, u drugoj fazi razvoja fabrike u Kragujevcu, "Fijat" bi trebalo da počne proizvodnju još jednog modela B klase, i to, prema pisanju italijanske štampe, najverovatnije D-kompakt verzije modela "uno".

Taj model će biti dugačak 3,8 metara i u njega će se ugrađivati dva motora - od 1.200 i od 1.400 kubnih santimetara, a sa dva navedena modela godišnja proizvodnja trebalo bi da dostigne oko 300.000 automobila.

Planovi

Prema onome što je poznato, "Fijat" namerava da do kraja 2009. godine počne proizvodnju novog modela automobila A klase i u prvoj fazi bi sa pogonskih traka trebalo da izlazi 200.000 novih automobila godišnje.

Istovremeno, "Zastava" krajem godine prestaje da proizvodi svoje zašitne marke – "jugo", "skalu" i "floridu", ali će nastaviti da proizvodi rezervne delove.

Članovi delegacija posle potpisivanja ugovora trebalo bi da odu u Kragujevac i obiđu pogone "Zastave".

Gradsko veće donelo je odluku o oslobađanju "Fijata" od svih lokalnih poreza i komunalnih taksi u narednih deset godina, a Kragujevac je preuzeo i obavezu da italijanskoj kompaniji obezbedi besplatno građevinsko zemljište, ukoliko ona bude širila proizvodne kapacitete.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković kaže da su već počeli i radovi na izgradnji kvalitetne infrastrukture koja bi pratila proizvodnju 300.000 vozila.

Proizvodnja prve serije "Fijatovih" vozila trebalo bi da počne krajem sledeće godine, a pogoni "Zastava automobila" će, prema rečima člana gradskog veća Vlade Vučkovića, biti u potpunosti rekonstruisani.

Kragujevački mediji javljaju i da je poslednjih dana drastično poraslo interesovanje za iznajmljivanje luksuznih stanova za italijanske stručnjake koji stižu u Kragujevac, kao i interesovanje Kragujevčana za kurseve italijanskog jezika, o čemu možete čitati ovde.

Šta se očekuje u Kragujevcu

Potpisivanje ugovora lokalni mediji u Kragujevcu karakterišu kao posao stoleća. Posle višedecenijske krize u jedinoj automobilskoj industriji u Srbiji, zadovoljstvo je vidljivo i na licima radnika. Oni kažu da očekuju posao i dobre plate.

Od tog ugovora mnogo očekuju i gradske vlasti jer će, zahvaljujući poslu sa "Fijatom", u narednih nekoliko godina biti u potpunosti modernizovana infrastruktura u gradu, što će, kako se očekuje, privući i druge strane investitore, a samim tim doprineti rastu standarda građana i smanjenju nezaposlenosti.

I sama najava sklapanja posla sa "Fijatom" pozitivno je uticala na stanje u Kragujevcu. Brojni drugi strani investitori odlučili su da ulože novac u taj grad. Drastično je skočila cena nekretnina, a u poslednjih mesec dana poraslo je i interesovanje za iznajmljivanje luksuznih stanova u kojima će stanovati "Fijatovi" stručnjaci.

Da su i Kragujevčani počeli tržišno da razmišljaju i da više ne očekuju pomoć države, govori i podatak da u školama za učenje stranih jezika vlada prava pomama za kursevima italijanskog jezika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada o ugovoru sa Fijatom

Izvor: RTS, 28.Sep.2008, 02:37

Vlada Srbije na današnjoj, vanrednoj, sednici usvaja dokumenta neophodna za potpisivanje ugovora o ulaganjima italijanskog "Fijata" u kragujevačku "Zastavu". "Iveko" ulaže u "Zastava kamione". Potpisivanje ugovora zakazano za ponedeljak. .Kako je najavljeno...

Nastavak na RTS...

Stvoreni svi preduslovi za ugovor sa Fijatom

Izvor: Mondo, 28.Sep.2008

Vlada Srbije usvojila je u nedelju dokumenta za potpisivanje ugovora o ulaganjima italijanskog Fijata u kragujevačku Zastavu i ovlastila potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da potpiše ugovor sa predsednikom Fijat grupe Serđom Markijoneom. Ugovor će biti...

Nastavak na Mondo...

Ugovor sa FIAT-om donosi investicije milijardu evra

Izvor: Kurir, 28.Sep.2008

BEOGRAD, 28. septembra (Tanjug) - U Beogradu će sutra biti potpisan ugovor FIAT-a i države Srbije o zajedničkom ulaganju u kragujevačku "Zastavu", koji će omogućiti investicije iz Italije više od milijardu evra i otvaranje 5.000 novih radnih mesta u našoj zemlji.

Nastavak na Kurir...

UPDATE : Sutra potpisivanje ugovora sa Fiatom

Izvor: AutoBlog, 28.Sep.2008

Izvor : Tanjug U Beogradu će sutra biti potpisan ugovor FIAT-a i države Srbije o zajedničkom ulaganju u kragujevačku "Zastavu", koji će omogućiti investicije iz Italije više od milijardu evra i otvaranje 5.000 novih radnih mesta u našoj zemlji. Kada bude dostignut planirani obim proizvodnje...

Nastavak na AutoBlog...

Vlada ovlastila Dinkića da potpiše ugovor sa Fijatom

Izvor: Kurir, 28.Sep.2008

BEOGRAD, 28. septembra 2008. (Beta) - Vlada Srbije usvojila je danas dokumenta za potpisivanje ugovora o ulaganjima italijanskog Fijata u kragujevačku Zastavu i ovlastila potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da potpiše ugovor sa predsednikom Fijat grupe...

Nastavak na Kurir...

Vlada Srbije i FIAT potpisali ugovor o "Zastavi"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2008

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije i italijanske FIAT grupe potpisali su danas u Beogradu Ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku "Zastava" u ukupnoj vrednosti od oko 950 miliona evra, koji će omogućiti otvaranje novih 4 750 radnih mesta...U Palati "Srbija" ugovor...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Potpisan ugovor s FIAT-om

Izvor: EMportal, 29.Sep.2008

Danas je u Beogradu potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u proizvodnju automobila iz programa FIAT-a. Potpisnici FIAT i država Srbija. U ime Vlade Srbije, ugovor je potpisao ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a u ime FIAT-a predsednik te grupe Serđo Markione. Fijatove akcije u padu.

Nastavak na EMportal...

Sa "Fijatom“ milijarda evra

Izvor: Glas javnosti, 29.Sep.2008

BEOGRAD - U Beogradu će danas biti potpisan ugovor „Fijata“ i države Srbije o zajedničkom ulaganju u kragujevačku „Zastavu“, koji će omogućiti investicije iz Italije od preko milijardu evra i otvaranje 5.000 novih radnih mesta u našoj zemlji. Kada bude dostignut planirani obim proizvodnje...

Nastavak na Glas javnosti...

Vlada Srbije i Fijat potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju

Izvor: TV Avala, 29.Sep.2008

Vlada Srbije i italijanski Fijat potpisali su danas ugovor o osnivanju zajedničke kompanije i ulaganju 700 miliona evra u proizvodnju automobila.

Nastavak na TV Avala...

Od gubitaša - najveći izvoznik u Srbiji

Izvor: Poslovni magazin, 29.Sep.2008

Vlada i Fijat potpisali ugovorVlada Srbije i italijanski Fijat potpisali su u ponedeljak ugovor o osnivanju zajedničke kompanije i ulaganju 700 miliona evra u proizvodnju automobila.Fijat će imati 67 odsto vlašništa, a Vlada Srbije 33 odsto u novoj kompaniji koja će preuzeti imovinu fabrike Zastava...

Nastavak na Poslovni magazin...

Beograd: Formalizirano ulaganje Fiata u Zastavu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Sep.2008

Predstavnici Vlade Srbije i italijanske Fiat grupe potpisali su danas Ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku Zastava, vrijedan 950 miliona EUR.Ugovor, koji će omogućiti otvaranje novih 4,75 tisuća  radnih mesta, u Beogradu su potpi ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"Zastava“ od gubitnika do evropskog izvoznika

Izvor: Blic, 29.Sep.2008

U palati „Srbija" juče je potpisan ugovor o zajedničkom ulaganju naše države i italijanskog automobilskog giganta „Fijat" koji će u kragujevačkoj „Zastavi" uposliti 4.750 radnika i, preko zajedničkog preduzeća koje će narednih dana biti osnovano, omogućiti proizvodnju i izvoz...

Nastavak na Blic...

"Zastavin" posao stoleća

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Sep.2008

Predstavnici Vlade Srbije i italijanske "Fijat grupe" potpisali su u Beogradu Ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku "Zastava". U Vladi Srbije ocenjuju da se radi o najvećem ugovoru koji zemlja potpisuje u oblasti industrijskog razvoja, dok u Kragujevcu događaj nazivaju poslom stoleća.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vlada Srbije i Fiat potpisali ugovor o zajednickom ulaganju u Zastavu

Izvor: Economy.rs, 30.Sep.2008, 01:37

Predstavnici Vlade Republike Srbije i italijanske "Fijat grupe" potpisali su danas u Beogradu ugovor o zajednickom ulaganju u fabriku "Zastava" iz Kragujevca u vrednosti od priblizno 950 miliona evra, koji ce omoguciti otvaranje novih 4.750 radnih mesta.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.