Čekajući odluku o bescarinskom izvozu fijata u Rusiju

Izvor: RTS, 10.Apr.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući odluku o bescarinskom izvozu "fijata" u Rusiju

Hoće li "Fijatovi" automobili na rusko tržište stizati bez carine, znaće se već 15. aprila. Odluku donosi Savet Evroazijske ekonomske komisije, jer je Rusija to pitanje stavila na dnevni red sednice.
Šef ruskog trgovinskog predstavništva u Beogradu Andrej Nikolajevič Hripunov objašnjava da će odmah po dobijanju zelenog svetla Srbija i Rusija formirati pregovaračke timove koji će se dogovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o detaljima posla.

"Rusija je spremna. Završila je sve neophodne procedure za bescarinski uvoz automobila 'fijat' koji se proizvodi u Srbiji, ali je neophodno da se sve usaglasi sa ostalim članicama Evroazijske ekonomske unije – Belorusijom i Kazahstanom. Rusija ne može jednostrano da donese takvu odluku", napominje šef ruskog trgovinskog predstavništva Andrej Nikolajevič Hripunov.
Ranije se najavljivalo da bismo godišnje mogli da izvozimo deset hiljada automobila u Rusiju. Rusi, za početak, očekuju najmanje 5.000 vozila.
Ministar trgovine kaže da još nije bilo konkretnih razgovora, ali da prvi put posle tri godine Moskva pozitivno reaguje na zahteve Srbije da se na bescarinsku listu stave i automobili.
"Istina je da je u razgovoru premijera spominjana cifra od deset hiljada automobila. Ali tek kada dobijemo potvrdu da će i automobili biti na listi za bescarinski izvoz na rusko tržište, onda možemo da govorimo o ostalim detaljima oko tehničkih uslova, broja automobila i kako bi se to izvozilo", napominje ministar trgovine Rasim Ljajić.
Iz kragujevačke fabrike još nema reakcija. Odranije se zna da je Rusija najviše zainteresovana za dva modela - "fijat 500l" i "fijat 500l living".
Najveći srpski izvoznik godišnje proizvede oko 100.000 automobila. Prošle godine izvezao je automobile u vrednosti od milijardu i trideset šest miliona evra.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.