NATO komandant: Rusija nema dovoljno vojnika za veliki napredak u Ukrajini

Izvor: VOA, 16.Maj.2024, 19:51

NATO komandant: Rusija nema dovoljno vojnika za veliki napredak u Ukrajini

Brisel — Rusija nema dovoljno vojnika na terenu da napravi veliki proboj na ratištu u Ukrajini, nakon što je pokrenula ofanzivu u Harkovskoj oblasti, rekao je u četvrtak američki general Kristofer Kavoli, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi. "Rusi nemaju potrebne brojke za strateški proboj...preciznije, nemaju vještine i sposobnost da to urade. U bliskom sam kontaktu sa ukrajinskim kolegama i uvjeren sam da će se odbraniti", rekao je Kavoli nakon što je ukrajinska vojska brifovala NATO komandante. Ukrajina je u četvrtak saopštila da pokušava da "stabilizuje" front u sjeveroistočnom regionu Harkov, gdje je Moskva osvojila najviše teritorije za 18 mjeseci, posle pokretanja prošlonedeljne brze ofanzive. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Kijev šalje pojačanja u to područje, i da je ukrajinska vojska uspjela da djelimično zaustavi napredovanje ruskih snaga. Moskva je zauzela 278 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije od 9. do 15. maja, prema računici agencije Frans pres zasnovanoj na podacima Instituta za ratne studije (ISW). Time je osvojila najviše teritorije tokom jedne operacije od sredine decembra 2022. godine. Kavoli je rekao da ukrajinski saveznici ubrzavaju velike isporuke ukrajinskim snagama nakon što je američki Kongres usvojio veliki paket pomoći posle višemjesečnog odlaganja. "Trenutno se isporučuju velike količine municije, protivvazdušnih sistema kratkog dometa i oklopnih vozila", naglasio je Kavoli.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

[RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Izvor: TangoSix.rs, 17.Maj.2024, 09:36

Od našeg prethodnog izveštaja o dešavanjima u ratu u Ukrajini, došlo je do relativno velike promene situacije na terenu. Rusi su, može se reći otvorili novi front, i to u severnom delu Harkovske oblasti. Na zapadu smatraju da je malo verovatno da je Rusija sakupila dovoljno velike snage (zvanično...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.