Hag
Hag

Međunarodni krivični sud je međunarodni sud sa sedištem u Hagu, osnovan Rimskim statutom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.
Međunarodni krivični sud predstavlja telo nadležno za suđenja za međunarodna krivična dela počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu.

Međunarodni krivični sud za Bivšu Jugoslaviju MKSJ je osnovan rezolucijom 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 25. maja 1993. godine u vreme kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na području Bivše Jugoslavije od 1991. godine. To je bila reakcija po Un na pretnju međunarodnom miru i sigurnosti koju su izazvala ova teška kršenja humanitarnog prava. MKSJ sankcioniše zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije i ima nadležnost nad privatnim licima, statut pravi razliku između službenih i radnih jezika suda. Službeni jezici su engleski, arapski, francuski, kineski, ruski, i španski.

Na njima se objavljuju presude suda kao i druge bitne odluke koje donosi sud. Radni jezici suda su engleski i francuski. Uz odobrenje suda može se na zahtev stranke u postupku odobriti da stranka koristi neki drugi jezik.

U stvarnu nadležnost suda spadaju: teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine, kršenja zakona i običaja rata, genocid, zločini protiv čovečnosti. U skladu sa svrhom rezolucije kojom je MKSJ osnovan njehova misija ima četiri delovanja: dovesti pred lice pravde osobe odgovorne za kršenja međunarodnog humanitarnog prava, obezbediti pravdu žrtvama, obeshrabriti dalje činjenje zločina, sprečiti revizionizam, doprineti ponovnom uspostavljanju mira i podsticati pomirenje na području bivše Jugoslavije.

MKSJ se sastoji od tri jedinice: Sudskih veća, Tužilaštva, i Sekretarijata. Sudska veća imaju šesnaest stalnih sudija i najviše u bilo kojem datom momentu, generalna skupština ujedinjenih nacija bira šesnaest stalnih sudija na mandat od četiri godine.

Oni mogu biti ponovo izabrani. Sudije ad litem se angažuju iz grupe od 27 sudija. Njih takođe bira Generalna skupština Un, na mandat od četiri godine.
Sudija ad litem može obavljati funkciju u MKSJ samo nakon što ga na tu funkciju postavi Generalni sekretar Un na predlog predsednika Suda, i to kako bi učestvovao u vođenju jednog ili određenih pretresa u periodu od tri godine. Sudije su raspoređene u tri pretresna veća i jedno žalbeno veće i svako pretresno veće se sastoji od troje stalnih sudija. Pretresno veće može biti podeljeno na mešovite odeljke sa po tri sudije. Žalbeno veće se sastoji od sedam stalnih sudija i to pet stalnih sudija MKSJ, i dvoje stalnih sudija Međunarodnog suda za Ruandu.

Ovih sedam sudija čine žalbeno veće MKSJ. O svakoj žalbi raspravlja i odlučuje pet sudija. Sudije predstavljaju glavne pravne sisteme sveta i njihove se kvalifikacije nadopunjuju. Sudije slušaju svedočenja i pravna izlaganja, odlučuju o krivici ili nevinosti optuženog i određuju kazne. Stalne sudije imaju i važne regulativne funkcije oni pripremaju i usvajaju pravne instrumente koji regulišu funkcionisanje suda, kao što je pravilnik o dokazima i postupcima.

Sekretarijat je odgovoran za administrativne poslove i podršku radu sudskih veća, uključujući prevođenje dokumenata i simultano prevođenje tokom suđenja. Tužilaštvo po definiciji radi nezavisno od Saveta bezbednosti, bilo koje države ili međunarodne organizacije ili bilo kojih drugih organa MKSJ. Ovde se nalazi i Haška akademija za međunarodno pravo.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2018, 11:49

ČIK MI RECI NEŠTO AKO SMEŠ! Ovaj haski je BAŠ raspoložen za svađu! (VIDEO)

ČIK MI RECI NEŠTO AKO SMEŠ! Ovaj haski je BAŠ raspoložen za svađu! (VIDEO)

Zna se ko vodi glavnu reč u kući! Sibirski haski po menu Blu ne voli da bude sam u kući, a to je svojim vlasnicima i pokazao. Nije neobično da vlasnici kada se vrate kući zateknu rusvaj koji im je pas koji je ostao sam napravio. Mnogi ljubimci znaće da su zgrešili i možda će i da se pokunje zbog toga....

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2018, 21:08

Ispovest Ace Lukasa: Srpski heroj uz ČUVENU PESMU ispraćen u Hag! Zatvorenici pevali i plakali - PRETUŽNA SCENA!

Ispovest Ace Lukasa: Srpski heroj uz ČUVENU PESMU ispraćen u Hag! Zatvorenici pevali i plakali - PRETUŽNA SCENA!

Popularni folk peveč Aca Lukas bio je u ćeliji pored kapetana Miroslav Radića i to u momentu kada su Radića odveli u Haški tribunal. Lukas je u "Sablji" proveo tri meseca u u Centralnom zatvoru, zbog navodnog "neovlašćenog posedovanja pištolja". Aca i ostali zatvorenici su saznali dan i vreme (četiri sata ujutru) isporuke kapetana Radića i dogovorili su se da ne spavaju u to vreme. Oko pola četiri, zatvorenici su čuli kako se nekoliko automobila...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2018

SRBI ĆE BRANITI TERORISTE OVK NA SPECIJALNOM SUDU - SRAMOTA!

SRBI ĆE BRANITI TERORISTE OVK NA SPECIJALNOM SUDU - SRAMOTA!

Većina branilaca koji će zastupati stranke pred Specijalnim sudom u Prištini eksperti za terorizam. Na spisku i haški zastupnik Perišića.. Na spisku branilaca Specijalnog suda za zločine na Kosovu i Metohiji zasad se nalazi 118 advokata, od kojih su najpoznatiji specijalizovani za slučajeve terorizma, a klijenti su im bili i članovi Gadafijeve porodice. Mnogi su učesnici procesa koji su se vodili pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, poput Amerikanca...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Dec.2018

Promijenjen sudija u slučaju radikala pred Mehanizmom

HAG - Sudija Liu Daćun imenovan je danas za novog sudiju u predmetu protiv dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, koji treba da odluči da li taj slučaj treba da se preda srpskom pravosuđu.

Detaljnije >>

Izvor: Press, 17.Dec.2018

RUSIJA IMA NOVOG NEPRIJATELJA IZNUTRA Putin je pokušao da kontorliše rusku mladež, ali mu se to OBILO O GLAVU

RUSIJA IMA NOVOG NEPRIJATELJA IZNUTRA Putin je pokušao da kontorliše rusku mladež, ali mu se to OBILO O GLAVU

Kada je 25-godišnji reper Haski saznao krajem novembra da su ruski zvaničnici otkazali njegov koncert u Krasnodaru, popeo se na krov automobila na obližnjem parkingu i izveo performans. Foto:Blic - Pevaću moju muziku, najiskreniju muziku - rekao je povišenim tonom nakon čega je usledio gromoglasan aplauz. To je jedina rečenica koju je izgovorio pre nego što je policija došla i uhapsila ga. Veliki broj...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 17.Dec.2018

Teroriste iz OVK brane advokati Gadafijevih

Teroriste iz OVK brane advokati Gadafijevih

Većina branilaca koji će zastupati stranke pred Specijalnim sudom u Prištini eksperti za terorizam. "Licence" tražila 33 pravnika iz Srbije. Na spisku i haški zastupnik Perišića NA spisku branilaca Specijalnog suda za zločine na Kosovu i Metohiji zasad se nalazi 118 advokata, od kojih su najpoznatiji specijalizovani za slučajeve terorizma, a klijenti su im bili i članovi Gadafijeve porodice. Mnogi su učesnici procesa koji su se vodili pred Međunarodnim sudom za...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Dec.2018

On zna šta je skrivio, ali se ne plaši da "govori" u svoju odbranu

On zna šta je skrivio, ali se ne plaši da govori u svoju odbranu

Sibirski haski po menu Blu ne voli da bude sam u kući, a to je svojim vlasnicima i pokazao. Nije neobično da vlasnici kada se vrate kući zateknu rusvaj koji im je pas koji je ostao sam napravio.. Mnogi ljubimci znaće da su zgrešili i možda će i da se pokunje zbog toga. Ali, ne i Blu. On...

Detaljnije >>