Hag
Hag

Međunarodni krivični sud je međunarodni sud sa sedištem u Hagu, osnovan Rimskim statutom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.
Međunarodni krivični sud predstavlja telo nadležno za suđenja za međunarodna krivična dela počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu.

Međunarodni krivični sud za Bivšu Jugoslaviju MKSJ je osnovan rezolucijom 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 25. maja 1993. godine u vreme kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na području Bivše Jugoslavije od 1991. godine. To je bila reakcija po Un na pretnju međunarodnom miru i sigurnosti koju su izazvala ova teška kršenja humanitarnog prava. MKSJ sankcioniše zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije i ima nadležnost nad privatnim licima, statut pravi razliku između službenih i radnih jezika suda. Službeni jezici su engleski, arapski, francuski, kineski, ruski, i španski.

Na njima se objavljuju presude suda kao i druge bitne odluke koje donosi sud. Radni jezici suda su engleski i francuski. Uz odobrenje suda može se na zahtev stranke u postupku odobriti da stranka koristi neki drugi jezik.

U stvarnu nadležnost suda spadaju: teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine, kršenja zakona i običaja rata, genocid, zločini protiv čovečnosti. U skladu sa svrhom rezolucije kojom je MKSJ osnovan njehova misija ima četiri delovanja: dovesti pred lice pravde osobe odgovorne za kršenja međunarodnog humanitarnog prava, obezbediti pravdu žrtvama, obeshrabriti dalje činjenje zločina, sprečiti revizionizam, doprineti ponovnom uspostavljanju mira i podsticati pomirenje na području bivše Jugoslavije.

MKSJ se sastoji od tri jedinice: Sudskih veća, Tužilaštva, i Sekretarijata. Sudska veća imaju šesnaest stalnih sudija i najviše u bilo kojem datom momentu, generalna skupština ujedinjenih nacija bira šesnaest stalnih sudija na mandat od četiri godine.

Oni mogu biti ponovo izabrani. Sudije ad litem se angažuju iz grupe od 27 sudija. Njih takođe bira Generalna skupština Un, na mandat od četiri godine.
Sudija ad litem može obavljati funkciju u MKSJ samo nakon što ga na tu funkciju postavi Generalni sekretar Un na predlog predsednika Suda, i to kako bi učestvovao u vođenju jednog ili određenih pretresa u periodu od tri godine. Sudije su raspoređene u tri pretresna veća i jedno žalbeno veće i svako pretresno veće se sastoji od troje stalnih sudija. Pretresno veće može biti podeljeno na mešovite odeljke sa po tri sudije. Žalbeno veće se sastoji od sedam stalnih sudija i to pet stalnih sudija MKSJ, i dvoje stalnih sudija Međunarodnog suda za Ruandu.

Ovih sedam sudija čine žalbeno veće MKSJ. O svakoj žalbi raspravlja i odlučuje pet sudija. Sudije predstavljaju glavne pravne sisteme sveta i njihove se kvalifikacije nadopunjuju. Sudije slušaju svedočenja i pravna izlaganja, odlučuju o krivici ili nevinosti optuženog i određuju kazne. Stalne sudije imaju i važne regulativne funkcije oni pripremaju i usvajaju pravne instrumente koji regulišu funkcionisanje suda, kao što je pravilnik o dokazima i postupcima.

Sekretarijat je odgovoran za administrativne poslove i podršku radu sudskih veća, uključujući prevođenje dokumenata i simultano prevođenje tokom suđenja. Tužilaštvo po definiciji radi nezavisno od Saveta bezbednosti, bilo koje države ili međunarodne organizacije ili bilo kojih drugih organa MKSJ. Ovde se nalazi i Haška akademija za međunarodno pravo.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Presuda Stanišiću i Simatoviću otvorila PANDORINU KUTIJU: Bošnjaci prete tužbama Srpskoj, Srbiji i Hrvatskoj

Može li doći do revizije tužbe BiH protiv Srbije, treba li se Republika Srpska plašiti tužbe za ratnu...

Izvor: Blic, 02.Jun.2023, 20:02

Detaljnije >>

Specijalizovano tužilaštvo za Kosovo u Hagu dobilo trećeg tužioca

HAG-PRIŠTINA. Kimberli Vest (Kimberly West), bivši savezni tužilac u SAD s velikim iskustvom u domaćim. i međunarodnim krivičnim istragama, imenovana je na dužnost Specijalizovanog tužioca. nakon postupka selekcije organizovanog od strane Evropske unije, saopšteno je iz tog tužilaštva. “Gospođa Vest postaje treći Specijalizovani tužilac, nasledivši Džeka Smita (Jack Smith) koji. je napustio Specijalizovano tužilaštvo (ST) u novembru...

Izvor: JUGpress.com, 02.Jun.2023

Detaljnije >>

Osmero Hrvata oslobođeno, sa djecom kreću kući iz Zambije

Osmero Hrvata oslobođeno, sa djecom kreću kući iz Zambije

Sud u Zambiji oslobodio je osmero hrvatskih državljana optužbe za trgovinu djecom u pokušaju i oni se zajedno sa četvero usvojene djece iz Konga mogu vratiti kućama. Oni su uhapšeni u Ndoli u Zambiji početkom prosinca prošle godine. Država je trebala...

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jun.2023, 17:58

Detaljnije >>

Europol spoveo akciju "Globalni lanac" u 44 zemlje

HAG - U okviru operacije "Globalni lanac", koja je uključivala EMPACT Dane zajedničke akcije protiv trgovine ljudima, koju je predvodila Austrija,...

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jun.2023

Detaljnije >>

Nejmar želi samo u Mančester junajted

Nejmar želi samo u Mančester junajted

Fudbaler Pari Sen Žermena Nejmar rekao je da će ovog leta napustiti klub samo u slučaju transfera u Mančester junajted.. Nejmar nije u dobrim odnosima sa navijačima pariskog kluba poslednjih godina i uz česte probleme sa povredama ali i ponašanjem, uprava kluba želi da ga proda na leto. Britanski San preneo je da će Brazilac, čiji skupi ugovor ističe za četiri godine, napustiti Pari Sen Žermen samo u slučaju da stigne ponuda sa Old Traforda. Trener...

Izvor: B92, 31.Maj.2023, 23:18

Detaljnije >>

Pokret socijalista: Haški tribunal napravljen da bi sudio srpskom narodu i državi

„Sramne presude izrečene Stanišiću i Simatoviću u Hagu, dokaz su da za Srbiju i Srbe nema ni prava, ni pravde“, navode u saopštenju Foto: Tanjug/Tara Radovanović Pokret socijalista,čiji je osnivač Aleksandar Vulin,smatra da je Haški tribunal napravljen da bi sudio srpskom narodu i državi. „Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu koji je danas izrekao konačne presude bivšim šefovima Službe državne...

Izvor: Piplmetar.rs, 31.Maj.2023

Detaljnije >>

Dodik: Nema Srbina kojeg Hag neće osuditi

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne postoji Srbin kojeg neće osuditi Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu,...

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Maj.2023

Detaljnije >>