Hag
Hag

Međunarodni krivični sud je međunarodni sud sa sedištem u Hagu, osnovan Rimskim statutom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.
Međunarodni krivični sud predstavlja telo nadležno za suđenja za međunarodna krivična dela počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu.

Međunarodni krivični sud za Bivšu Jugoslaviju MKSJ je osnovan rezolucijom 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 25. maja 1993. godine u vreme kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na području Bivše Jugoslavije od 1991. godine. To je bila reakcija po Un na pretnju međunarodnom miru i sigurnosti koju su izazvala ova teška kršenja humanitarnog prava. MKSJ sankcioniše zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije i ima nadležnost nad privatnim licima, statut pravi razliku između službenih i radnih jezika suda. Službeni jezici su engleski, arapski, francuski, kineski, ruski, i španski.

Na njima se objavljuju presude suda kao i druge bitne odluke koje donosi sud. Radni jezici suda su engleski i francuski. Uz odobrenje suda može se na zahtev stranke u postupku odobriti da stranka koristi neki drugi jezik.

U stvarnu nadležnost suda spadaju: teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine, kršenja zakona i običaja rata, genocid, zločini protiv čovečnosti. U skladu sa svrhom rezolucije kojom je MKSJ osnovan njehova misija ima četiri delovanja: dovesti pred lice pravde osobe odgovorne za kršenja međunarodnog humanitarnog prava, obezbediti pravdu žrtvama, obeshrabriti dalje činjenje zločina, sprečiti revizionizam, doprineti ponovnom uspostavljanju mira i podsticati pomirenje na području bivše Jugoslavije.

MKSJ se sastoji od tri jedinice: Sudskih veća, Tužilaštva, i Sekretarijata. Sudska veća imaju šesnaest stalnih sudija i najviše u bilo kojem datom momentu, generalna skupština ujedinjenih nacija bira šesnaest stalnih sudija na mandat od četiri godine.

Oni mogu biti ponovo izabrani. Sudije ad litem se angažuju iz grupe od 27 sudija. Njih takođe bira Generalna skupština Un, na mandat od četiri godine.
Sudija ad litem može obavljati funkciju u MKSJ samo nakon što ga na tu funkciju postavi Generalni sekretar Un na predlog predsednika Suda, i to kako bi učestvovao u vođenju jednog ili određenih pretresa u periodu od tri godine. Sudije su raspoređene u tri pretresna veća i jedno žalbeno veće i svako pretresno veće se sastoji od troje stalnih sudija. Pretresno veće može biti podeljeno na mešovite odeljke sa po tri sudije. Žalbeno veće se sastoji od sedam stalnih sudija i to pet stalnih sudija MKSJ, i dvoje stalnih sudija Međunarodnog suda za Ruandu.

Ovih sedam sudija čine žalbeno veće MKSJ. O svakoj žalbi raspravlja i odlučuje pet sudija. Sudije predstavljaju glavne pravne sisteme sveta i njihove se kvalifikacije nadopunjuju. Sudije slušaju svedočenja i pravna izlaganja, odlučuju o krivici ili nevinosti optuženog i određuju kazne. Stalne sudije imaju i važne regulativne funkcije oni pripremaju i usvajaju pravne instrumente koji regulišu funkcionisanje suda, kao što je pravilnik o dokazima i postupcima.

Sekretarijat je odgovoran za administrativne poslove i podršku radu sudskih veća, uključujući prevođenje dokumenata i simultano prevođenje tokom suđenja. Tužilaštvo po definiciji radi nezavisno od Saveta bezbednosti, bilo koje države ili međunarodne organizacije ili bilo kojih drugih organa MKSJ. Ovde se nalazi i Haška akademija za međunarodno pravo.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 13:05

Ten Hag otkazao odmor, dolazi odmah u Junajted

Ten Hag otkazao odmor, dolazi odmah u Junajted

Erik ten Hag je rešio da se maksimalno ozbiljno posveti novom izazovu, poslu menadžera Mančester junajteda.. Holanđanin je rešio da ove godine otkaže odmor i šest nedelja pre kraja ugovora sa Ajaksom, raskine isti i posveti se novom poslu. Ten Hag je trebalo da da sa ekipom otputuje u Kurasao na Karibima, tamo imaju zakazan prijateljski meč i proslavu nove titule, ali je Ten Hag već posle meča sa Viteseom spakovao svoje stvari i kako stvari stoje, u Mančesteru...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 15.Maj.2022, 13:37

Kante u Mančester junajtedu?

Kante u Mančester junajtedu?

Novi trener Mančester junajteda Erik ten Hag želi da dovede fudbalera Čelsija Ngoloa Kantea na Old Traford od sledeće sezone kada preuzme ekipu.. Kanteov ugovor sa Čelsijem ističe na kraju sledeće sezone, a Ten Hag veruje da francuski fudbaler ima sposobnost, iskustvo i glad da pomogne mladim zvezdama Junajteda sledeće sezone, preneo je Miror. Kante je 2016. godine za 32 miliona funti iz Lestera prešao u Čelsi, nekoliko nedelja pošto je osvojio titulu u Premijer...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 13.Maj.2022, 21:49

Ronaldo: Svi smo uzbuđeni; Ten Hag: Ovo je fantastičan izazov

Ronaldo: Svi smo uzbuđeni; Ten Hag: Ovo je fantastičan izazov

Kristijano Ronaldo je dao ozbiljnu indiciju da bi ipak mogao i naredne sezone da igra u dresu Mančester junajteda.. Iako će tim ostati bez takmičenja u Ligi šampiona, Portugalac je čini se spreman da i naredne sezone predvodi navalu, koja će, bez dileme dobiti i izvesna pojačanja. Portugalac se po prvi put oglasio o dolasku novog menažera, Erika ten Haga, koji je pre dva dana sa Ajaksom osvojio titulu prvaka Holandije. "Znam da je uradio fantastičan...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 13.Maj.2022

Haški pritvorenik Hisni Gucati posetio oca u bolnici u Kosovskoj Mitrovici

Bivši pripadnik OVK Hisni Gucati, kojem se, zajedno sa Nasimom Haradinajem, sudi u Hagu, posetio je oca u bolnici u Južnoj Mitrovici.

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 11.Maj.2022, 23:39

Ajaks osvojio titulu prvaka Holandije

Ajaks osvojio titulu prvaka Holandije

Fudbaleri Ajaksa osvojili su večeras titulu u holandskom prvenstvu, pošto su na svom terenu pobedili Herenven sa 5:0, u meču pretposlednjeg 33. kola.Tim iz Amsterdama pitanje pobednika rešio je u prvom poluvremenu, koje su završili vodjstvom 3:0.Srpski fudbaler i kapiten Ajaksa Dušan Tadić igrao je za domaći tim do 82. minuta.Ajaks...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 11.Maj.2022

Ajaks 36. put šampion Holandije

Kolo pre kraja šampionata, trijumfom nad Herenvenom (4:0), Ajaks je osvojio titulu šampiona svoje zemlje. Ajaks je ostao na četiri boda prednosti u odnosu na PSV. Fejenord je, pobedom nad ekipom Go Ahed Igls, obezbedio treće mesto.Ovo je 26 pobeda u sezoni za Ajaks. Ovo je treća titula koju Dušan Tadić osvaja u dresu Ajaksa (2019, 2021. i 2022. godine). Ove sezone zabeležio...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 11.Maj.2022

Nije ni stigao u Mančester, a Ten Hag je već u problemu

Nije ni stigao u Mančester, a Ten Hag je već u problemu

Erik ten Hag još nije zvanično započeo posao u Mančester junajtedu, a problemi se već nižu.. Holanđanin, koji će uskoro preuzeti kormilo Junajteda, imao je ozbiljne transfer planove, ali čini se da mu neće ići tako lako. Na listi igrača koje je želeo da dovede sa sobom je i dvojac Ajaksa, Rajan Gravenberh i Nusair Mazraui. Iako je Ten Hag nedavno rekao kako ga "ništa neće zaustaviti od toga da dovede svoje igrače", čini se da već sada nailazi...

Detaljnije >>