Hag
Hag

Međunarodni krivični sud je međunarodni sud sa sedištem u Hagu, osnovan Rimskim statutom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.
Međunarodni krivični sud predstavlja telo nadležno za suđenja za međunarodna krivična dela počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu.

Međunarodni krivični sud za Bivšu Jugoslaviju MKSJ je osnovan rezolucijom 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 25. maja 1993. godine u vreme kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na području Bivše Jugoslavije od 1991. godine. To je bila reakcija po Un na pretnju međunarodnom miru i sigurnosti koju su izazvala ova teška kršenja humanitarnog prava. MKSJ sankcioniše zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije i ima nadležnost nad privatnim licima, statut pravi razliku između službenih i radnih jezika suda. Službeni jezici su engleski, arapski, francuski, kineski, ruski, i španski.

Na njima se objavljuju presude suda kao i druge bitne odluke koje donosi sud. Radni jezici suda su engleski i francuski. Uz odobrenje suda može se na zahtev stranke u postupku odobriti da stranka koristi neki drugi jezik.

U stvarnu nadležnost suda spadaju: teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine, kršenja zakona i običaja rata, genocid, zločini protiv čovečnosti. U skladu sa svrhom rezolucije kojom je MKSJ osnovan njehova misija ima četiri delovanja: dovesti pred lice pravde osobe odgovorne za kršenja međunarodnog humanitarnog prava, obezbediti pravdu žrtvama, obeshrabriti dalje činjenje zločina, sprečiti revizionizam, doprineti ponovnom uspostavljanju mira i podsticati pomirenje na području bivše Jugoslavije.

MKSJ se sastoji od tri jedinice: Sudskih veća, Tužilaštva, i Sekretarijata. Sudska veća imaju šesnaest stalnih sudija i najviše u bilo kojem datom momentu, generalna skupština ujedinjenih nacija bira šesnaest stalnih sudija na mandat od četiri godine.

Oni mogu biti ponovo izabrani. Sudije ad litem se angažuju iz grupe od 27 sudija. Njih takođe bira Generalna skupština Un, na mandat od četiri godine.
Sudija ad litem može obavljati funkciju u MKSJ samo nakon što ga na tu funkciju postavi Generalni sekretar Un na predlog predsednika Suda, i to kako bi učestvovao u vođenju jednog ili određenih pretresa u periodu od tri godine. Sudije su raspoređene u tri pretresna veća i jedno žalbeno veće i svako pretresno veće se sastoji od troje stalnih sudija. Pretresno veće može biti podeljeno na mešovite odeljke sa po tri sudije. Žalbeno veće se sastoji od sedam stalnih sudija i to pet stalnih sudija MKSJ, i dvoje stalnih sudija Međunarodnog suda za Ruandu.

Ovih sedam sudija čine žalbeno veće MKSJ. O svakoj žalbi raspravlja i odlučuje pet sudija. Sudije predstavljaju glavne pravne sisteme sveta i njihove se kvalifikacije nadopunjuju. Sudije slušaju svedočenja i pravna izlaganja, odlučuju o krivici ili nevinosti optuženog i određuju kazne. Stalne sudije imaju i važne regulativne funkcije oni pripremaju i usvajaju pravne instrumente koji regulišu funkcionisanje suda, kao što je pravilnik o dokazima i postupcima.

Sekretarijat je odgovoran za administrativne poslove i podršku radu sudskih veća, uključujući prevođenje dokumenata i simultano prevođenje tokom suđenja. Tužilaštvo po definiciji radi nezavisno od Saveta bezbednosti, bilo koje države ili međunarodne organizacije ili bilo kojih drugih organa MKSJ. Ovde se nalazi i Haška akademija za međunarodno pravo.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 20.Sep.2019, 14:10

Još jedan bivši pripadnik OVK ide u Hag

Još jedan bivši pripadnik OVK ide u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Petrit Bojadžiju dobio je poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu, prenosi RTK.

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2019

TERORISTA OVK IDE U HAG: Ozloglašeni KRVNIK napokon ide NA SUD, pravda MORA BITI ZADOVOLJENA

TERORISTA OVK IDE U HAG: Ozloglašeni KRVNIK napokon ide NA SUD, pravda MORA BITI ZADOVOLJENA

To je saopštio ogranak Organizacije veterana rata.. Bivši pripadnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Petrit Bojadžiu trebalo bi da se pojavi pred Specijalnim...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 19.Sep.2019, 13:25

Hag poslao desetine poziva za saslušanje bivšim pripadnicima OVK

Hag poslao desetine poziva za saslušanje bivšim pripadnicima OVK

Tužioci Specijalnog suda u Hagu su poslali na desetine poziva za saslušanje bivšim borcima takozvane OVK, ali još nema informacija ko ih je od njih dobio, potvrdio je lider veterana takozvane OVK Hisni Gucati. U međuvremenu je potvrđeno da se sa ispitivanja iz Haga vratio lider Demokratske partije Kosova i bivši gradonačelnik...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2019

KOVERTE SAMO STIŽU! Hag poslao na DESETINE POZIVA: Pripadnici OVK moraju pred sud!

KOVERTE SAMO STIŽU! Hag poslao na DESETINE POZIVA: Pripadnici OVK moraju pred sud!

Tužioci Specijalnog suda u Hagu poslali su na desetine poziva za saslušanje bivšim borcima takozvane OVK, ali još nema informacija ko ih je od njih dobio, potvrdio je lider veterana takozvane OVK Hisni Gucati.. U međuvremenu je potvrđeno da se sa ispitivanja iz Haga vratio lider Demokratske partije Kosova i bivši gradonačelnik Kline Sokolj Bašota. Mediji prenose da...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Sep.2019

Hag poslao desetine poziva za saslušanje bivšim pripadnicima OVK

Tužioci Specijalnog suda u Hagu su poslali na desetine poziva za saslušanje bivšim borcima takozvane OVK,...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2019

Hag poslao nove pozive za saslušanje tzv. OVK

Hag poslao nove pozive za saslušanje tzv. OVK

Tužioci Specijalnog suda u Hagu su poslali na desetine poziva za saslušanje bivšim borcima takozvane OVK, ali još nema informacija ko ih je od njih dobio, potvrdio je lider veterana takozvane OVK Hisni Gucati.. U međuvremenu je potvrđeno da se sa ispitivanja iz Haga vratio lider Demokratske partije Kosova i bivši gradonačelnik Kline Sokolj Bašota, prenosi prištinska...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Sep.2019, 17:30

Još jedan bivši komandant tzv. OVK pozvan u Hag

Još jedan bivši komandant tzv. OVK pozvan u Hag

Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo je bivšeg komandanta OVK Naima Maljokua na saslušanje, u svojstvu svedoka, preneo je prištinski portal Periskopi.. Kako se navodi, Maljoku je nastanjen u Ljubljani i odgovarao je na pitanja tužioca Specijalnog suda u kancelarijama Okružnog suda u Ljubljani. "Specijalno tužilaštvo i ja bili smo jednake stranke u Sudu", naglasio je Maljoku. On je naveo, kako prenosi portal, da je na taj način "ispunio svoju obavezu...

Detaljnije >>