Hag
Hag

Međunarodni krivični sud je međunarodni sud sa sedištem u Hagu, osnovan Rimskim statutom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.
Međunarodni krivični sud predstavlja telo nadležno za suđenja za međunarodna krivična dela počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu.

Međunarodni krivični sud za Bivšu Jugoslaviju MKSJ je osnovan rezolucijom 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 25. maja 1993. godine u vreme kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na području Bivše Jugoslavije od 1991. godine. To je bila reakcija po Un na pretnju međunarodnom miru i sigurnosti koju su izazvala ova teška kršenja humanitarnog prava. MKSJ sankcioniše zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije i ima nadležnost nad privatnim licima, statut pravi razliku između službenih i radnih jezika suda. Službeni jezici su engleski, arapski, francuski, kineski, ruski, i španski.

Na njima se objavljuju presude suda kao i druge bitne odluke koje donosi sud. Radni jezici suda su engleski i francuski. Uz odobrenje suda može se na zahtev stranke u postupku odobriti da stranka koristi neki drugi jezik.

U stvarnu nadležnost suda spadaju: teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine, kršenja zakona i običaja rata, genocid, zločini protiv čovečnosti. U skladu sa svrhom rezolucije kojom je MKSJ osnovan njehova misija ima četiri delovanja: dovesti pred lice pravde osobe odgovorne za kršenja međunarodnog humanitarnog prava, obezbediti pravdu žrtvama, obeshrabriti dalje činjenje zločina, sprečiti revizionizam, doprineti ponovnom uspostavljanju mira i podsticati pomirenje na području bivše Jugoslavije.

MKSJ se sastoji od tri jedinice: Sudskih veća, Tužilaštva, i Sekretarijata. Sudska veća imaju šesnaest stalnih sudija i najviše u bilo kojem datom momentu, generalna skupština ujedinjenih nacija bira šesnaest stalnih sudija na mandat od četiri godine.

Oni mogu biti ponovo izabrani. Sudije ad litem se angažuju iz grupe od 27 sudija. Njih takođe bira Generalna skupština Un, na mandat od četiri godine.
Sudija ad litem može obavljati funkciju u MKSJ samo nakon što ga na tu funkciju postavi Generalni sekretar Un na predlog predsednika Suda, i to kako bi učestvovao u vođenju jednog ili određenih pretresa u periodu od tri godine. Sudije su raspoređene u tri pretresna veća i jedno žalbeno veće i svako pretresno veće se sastoji od troje stalnih sudija. Pretresno veće može biti podeljeno na mešovite odeljke sa po tri sudije. Žalbeno veće se sastoji od sedam stalnih sudija i to pet stalnih sudija MKSJ, i dvoje stalnih sudija Međunarodnog suda za Ruandu.

Ovih sedam sudija čine žalbeno veće MKSJ. O svakoj žalbi raspravlja i odlučuje pet sudija. Sudije predstavljaju glavne pravne sisteme sveta i njihove se kvalifikacije nadopunjuju. Sudije slušaju svedočenja i pravna izlaganja, odlučuju o krivici ili nevinosti optuženog i određuju kazne. Stalne sudije imaju i važne regulativne funkcije oni pripremaju i usvajaju pravne instrumente koji regulišu funkcionisanje suda, kao što je pravilnik o dokazima i postupcima.

Sekretarijat je odgovoran za administrativne poslove i podršku radu sudskih veća, uključujući prevođenje dokumenata i simultano prevođenje tokom suđenja. Tužilaštvo po definiciji radi nezavisno od Saveta bezbednosti, bilo koje države ili međunarodne organizacije ili bilo kojih drugih organa MKSJ. Ovde se nalazi i Haška akademija za međunarodno pravo.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Avg.2018, 17:27

Karadžić se osjeća bolje, presuda u decembru?

HAG - Međunarodni sud u Hagu planira da u decembru ove godine izrekne pravosnažnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.. To je rečeno na današnjoj raspravi o stanju u postupku. Prvostepenom presudom Haškog tribunala, na koju su žalbe uložile i odbrana i optužba, Karadžić (73) je u martu 2016. osuđen na 40 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim...

Detaljnije >>


Izvor: Vaseljenska TV, 13.Avg.2018, 20:30

Užas u Holandiji: Poslanica priznala da su je silovali migranti, posle dva dana pronađena mrtva

Hag-Vili Dile je oduzela sebi život dva dana nakon što je na društvenim mrežama objavila video u kome je iznela svoje svedočanstvo da su je pre godinu dana kidnapovali i silovali migranti, koji su došli iz islamskih zemalja, u sklopu kampanje zastrašivanja opozicije, a kao organizatora napada optužila je vladajuću stranku. Poslanica Dile (53) oduzela je svoj život, nakon što je objavila snimak na Fejsbuku u kome je saopštila da ju je pre godinu dana kidnapovala i silovala grupa migranata,...

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 13.Avg.2018

U Srebrenici jula 1995. godine niko nije ubio 8000 ljudi

Antisrpski Haški tribunal je 2008. godine imao 3.568 patoloških nalaza, da bi analizom istih utvrđeno da je broj ekshumiranih tela maksimalno 1.923. Otkud i zašto se onda, već decenijama, laže da je u julu 1995. ubijeno preko 8.372 osoba? Medicinar i član tima odbrane Beara Ljubiše pred Tribunalom u Hagu, dr Ljubiša Simić, zasnivao je svoj rad “na celokupnom fondu obdukcionih izveštaja koje je ova institucija imala 2008. godine”, a koji su se ticali događaja u Srebrenici 1995. godine....

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 12.Avg.2018, 12:22

Roma i Marokanac - još nije gotovo!

Roma i Marokanac - još nije gotovo!

Izgleda da je dogovor ipak moguć.. Hakim Zijeh i Roma - priča koja traje gotovo čitavo leto. Fudbaler Ajaksa je probudio veliko interesovanje brojnih evropskih klubova, ali se u jednom trenutku učinilo da je najbliži "Vučici". Transfer se ipak nije dogodio, a da to ne znači da neće otkrio je trener "Kopljanika" Erik...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 08.Avg.2018, 16:33

DEL PONTE UZDANICA ŠVAJCARSKE: Ćerka Senade iz Jajca bliska je rođaka bivše haške tužiteljke Karle! Pred njom je blistava sportska karijera! (VIDEO)

DEL PONTE UZDANICA ŠVAJCARSKE: Ćerka Senade iz Jajca bliska je rođaka bivše haške tužiteljke Karle! Pred njom je blistava sportska karijera! (VIDEO)

Ajla Del Ponte je talentovana švajcarska atletičarka bosanskog porekla, rođaka nekadašnje haške tužiteljke Karle Del Ponte.

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 04.Avg.2018, 10:01

Kolinda odlikovala zločince uoči obeležavanja godišnjice zločina

Zagreb-Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je danas penzionisane hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača, povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Kolinda gora od Dačića: Ljubila Francuze i pehar posle poraza, pa postala Mis mokre majice! (VIDEO) Hrvatska predsednica je Gotovinu i Markača odlikovala Ordenom kralja Petra Krešimira Četvrtog s lentom, saopštio je kabinet predsednice Hrvatske. Gotovina...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 03.Avg.2018, 13:18

Grabar-Kitarović odlikovala Gotovinu i Markača

Grabar-Kitarović odlikovala Gotovinu i Markača

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je danas penzionisane hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača, povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.Hrvatska predsednica je Gotovinu i Markača odlikovala Ordenom kralja Petra Krešimira Četvrtog s lentom, saopštio...

Detaljnije >>