Hag
Hag

Međunarodni krivični sud je međunarodni sud sa sedištem u Hagu, osnovan Rimskim statutom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.
Međunarodni krivični sud predstavlja telo nadležno za suđenja za međunarodna krivična dela počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu.

Međunarodni krivični sud za Bivšu Jugoslaviju MKSJ je osnovan rezolucijom 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 25. maja 1993. godine u vreme kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na području Bivše Jugoslavije od 1991. godine. To je bila reakcija po Un na pretnju međunarodnom miru i sigurnosti koju su izazvala ova teška kršenja humanitarnog prava. MKSJ sankcioniše zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije i ima nadležnost nad privatnim licima, statut pravi razliku između službenih i radnih jezika suda. Službeni jezici su engleski, arapski, francuski, kineski, ruski, i španski.

Na njima se objavljuju presude suda kao i druge bitne odluke koje donosi sud. Radni jezici suda su engleski i francuski. Uz odobrenje suda može se na zahtev stranke u postupku odobriti da stranka koristi neki drugi jezik.

U stvarnu nadležnost suda spadaju: teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine, kršenja zakona i običaja rata, genocid, zločini protiv čovečnosti. U skladu sa svrhom rezolucije kojom je MKSJ osnovan njehova misija ima četiri delovanja: dovesti pred lice pravde osobe odgovorne za kršenja međunarodnog humanitarnog prava, obezbediti pravdu žrtvama, obeshrabriti dalje činjenje zločina, sprečiti revizionizam, doprineti ponovnom uspostavljanju mira i podsticati pomirenje na području bivše Jugoslavije.

MKSJ se sastoji od tri jedinice: Sudskih veća, Tužilaštva, i Sekretarijata. Sudska veća imaju šesnaest stalnih sudija i najviše u bilo kojem datom momentu, generalna skupština ujedinjenih nacija bira šesnaest stalnih sudija na mandat od četiri godine.

Oni mogu biti ponovo izabrani. Sudije ad litem se angažuju iz grupe od 27 sudija. Njih takođe bira Generalna skupština Un, na mandat od četiri godine.
Sudija ad litem može obavljati funkciju u MKSJ samo nakon što ga na tu funkciju postavi Generalni sekretar Un na predlog predsednika Suda, i to kako bi učestvovao u vođenju jednog ili određenih pretresa u periodu od tri godine. Sudije su raspoređene u tri pretresna veća i jedno žalbeno veće i svako pretresno veće se sastoji od troje stalnih sudija. Pretresno veće može biti podeljeno na mešovite odeljke sa po tri sudije. Žalbeno veće se sastoji od sedam stalnih sudija i to pet stalnih sudija MKSJ, i dvoje stalnih sudija Međunarodnog suda za Ruandu.

Ovih sedam sudija čine žalbeno veće MKSJ. O svakoj žalbi raspravlja i odlučuje pet sudija. Sudije predstavljaju glavne pravne sisteme sveta i njihove se kvalifikacije nadopunjuju. Sudije slušaju svedočenja i pravna izlaganja, odlučuju o krivici ili nevinosti optuženog i određuju kazne. Stalne sudije imaju i važne regulativne funkcije oni pripremaju i usvajaju pravne instrumente koji regulišu funkcionisanje suda, kao što je pravilnik o dokazima i postupcima.

Sekretarijat je odgovoran za administrativne poslove i podršku radu sudskih veća, uključujući prevođenje dokumenata i simultano prevođenje tokom suđenja. Tužilaštvo po definiciji radi nezavisno od Saveta bezbednosti, bilo koje države ili međunarodne organizacije ili bilo kojih drugih organa MKSJ. Ovde se nalazi i Haška akademija za međunarodno pravo.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Ten Hag: Možemo da pobijedimo bilo koga

Nekoliko teških nedjelja ostalo je iza Erika ten Haga.

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2024, 18:02

Detaljnije >>

Trener Junajteda progovorio o Rašfordu: To nije tema o kojoj razgovaramo

Tim menadžer Mančester junajteda, Erik ten Hag je pred deul četvrtfinala FA kupa sa Liverpulom govorio i o budućnosti svog napadača Markusa Rašforda.

Izvor: Sportal.rs, 16.Mar.2024, 15:19

Detaljnije >>

Ten Hag pred Liverpul: Neki mečevi su veći od ostalih

Mančester junajted od 16.30 časova u nedjelju u četvrtfinalu FA kupa dočekuje ekipu Liverpula.

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2024, 19:02

Detaljnije >>

Dačić sa Bernaskonijem: Srbija privržena međunarodnom pravu

Dačić sa Bernaskonijem: Srbija privržena međunarodnom pravu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dači sastao se danas sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo Kristofom Bernaskonijem.

Izvor: Danas, 14.Mar.2024, 18:05

Detaljnije >>

Kurti o ubistvu premijera Srbije: U Srbiji i dalje postoje pretnje po živote onih koji osporavaju autoritarnu vlast, Đinđić platio cenu jer je isporučio Miloševića u Hag

Pre 20 godina ubijen je nekadašnji premijer Srbije, Zoran Đinđić. Ovim povodom se u Beogradu na više lokacija odaje pomen, dok se ujedno oglašavaju političari – kako iz vlasti,...

Izvor: Danas, 12.Mar.2024, 15:28

Detaljnije >>

MOZAK SLOBODANA MILOŠEVIĆA OSTAO U HAGU? Kovčeg u Srbiju stigao ZAPEČAĆEN, a haški službenik se izlanuo i otkrio ŠOKANTNE DETALJE O OBDUKCIJI

Slobodan Milošević preminuo je pre 18 godina na današnji dan, a njegovo telo sahranjeno je ispod lipe u...

Izvor: Blic, 11.Mar.2024, 16:58

Detaljnije >>

Ten Hag: Nijedna ekipa ne bi mogla da izdrži ovolike probleme

Ten Hag: Nijedna ekipa ne bi mogla da izdrži ovolike probleme

Trener Mančester junajteda Erik ten Hag rekao je da bi u prvih 100 utakmica na klupi tog kluba pobedio u 75, da nije bilo problema sa povredama igrača.

Izvor: B92, 09.Mar.2024, 01:26

Detaljnije >>