Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 19.Nov.2017, 14:35

(VIDEO) MLADIĆU MOJ, PROBLEM JE TVOJ: Delije grmele sa severa pesmom podrške za Ratka Mladića!

(VIDEO) MLADIĆU MOJ, PROBLEM JE TVOJ: Delije grmele sa severa pesmom podrške za Ratka Mladića!

Navijači Crvene zvezde pružili su podršku Ratku Mladiću na utakmici protiv Rada pesmom.

Detaljnije >>


Izvor: Vaseljenska TV, 19.Nov.2017, 13:03

Presuda Mladiću biće presuda celom narodu u Srpskoj

Šef advokatskog tima generala Ratka Mladića Branko Lukić rekao je da je Tužilaštvo u Hagu preko Mladića okrivilo sve građane Republike Srpske koji su 1992. godine imali više od 16 godina, te da će eventualna presuda njemu biti presuda celom narodu.   Lukić je istakao da je odbrana oborila četiri glavne tačke optužnice protiv generala Mladića i to genocid po opštinama u BiH, Srebrenicu, opsadu Sarajeva i pritvaranje vojnika Unprofora 1995. godine. „Optužnica protiv generala pisana...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Nov.2017, 10:55

POŠTOVANI GENERALE... Pogledajte šta piše u pismu koje je Đinđić na Vidovdan poslao Ratku Mladiću (FOTO)

POŠTOVANI GENERALE... Pogledajte šta piše u pismu koje je Đinđić na Vidovdan poslao Ratku Mladiću (FOTO)

Ostaviće vas bez teksta. Zoran Đinđić je na Vidovdan, 28. juna 1994. godine uputio pismo general-pukovniku Ratku Mladiću. U svom tekstu "mirovne pregovore" je stavio u drugi plan, a način na koji se obratio Mladiću će vas ostaviti bez teksta. Na ovaj način je Zoran Đinđić čestitao Ratku Mladiću Dan Vojske Republike Srbije. Pogledajte, od reči do reči, Đinđićevu pošiljku. U susret presude Ratku Mladicu nije na odmet prisetiti se dokumenta...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2017, 10:52

Branko Lukić za “Novosti”: Preko Mladića sude celoj Srpskoj

Branko Lukić za “Novosti”: Preko Mladića sude celoj Srpskoj

Uoči izricanja presude bivšem komandantu VRS u Hagu, Branko Lukić, šef advokatskog tima generala, izričit. U zločinačkom poduhvatu, prema Tužilaštvu, učestvovao ceo narod. Dokazali smo da nijedan masakr civila nisu počinili Srbi SVE četiri glavne tačke optužnice protiv Ratka Mladića: genocid po opštinama BiH, Srebrenicu, opsadu Sarajeva i pritvaranje vojnika Unprofora 1995, odbrana je oborila. Optužnica protiv generala pisana je na osnovu medijske...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 18.Nov.2017, 20:10

Darko Mladić: Naš zadatak je da spasimo život generala Mladića

Darko Mladić: Naš zadatak je da spasimo život generala Mladića

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, pre izricanja presude 22. novembra, govorio je o pristrasnosti sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, zdravlju svog oca, mišljenju o NATO-u, situaciji u bivšoj Jugoslaviji i svetu. Haški tribunal je optužio generala Mladića za navodni genocid, zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Tužilac traži da se bivši komandant Vojske Republike Srpske osudi na doživotni zatvor. Suđenje generalu Mladiću...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 18.Nov.2017

DRAMATIČNO: Haški doktor Mengele ubija Ratka Mladića!

DRAMATIČNO: Haški doktor Mengele ubija Ratka Mladića!

Tražili smo od suda da spreči sve kontakte Falkea s Mladićem, jer opstruira njegovo lečenje i dovodi ga u opasnost, rekao Darko Mladić

Detaljnije >>

Izvor: Deutsche Welle, 18.Nov.2017

Čovek koji nije svestan svoje krivice

Izricanjem presude Ratku Mladiću u sredu 22.11. Haški tribunal za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije faktički će okončati svoj rad. To je povod za više tekstova u nemačkim medijima.

Detaljnije >>