Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 15.Maj.2019, 22:46

NOVI SKANDAL SULEJMANA UGLjANINA: "Stefan Nemanja je zločinac"

NOVI SKANDAL SULEJMANA UGLjANINA: Stefan Nemanja je zločinac

Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića rekao je da ima "antibošnjačke, rušilačke namere prema Bošnjacima i jedan je od inspiratora genocida u Srebrenici" STEFAN Nemanja, osnivač srednjovekovne srpske države je ratni zločinac i pogrešno je po njegovom imenu nazivati škole. On je autor platforme za zločin po kojoj su kasnije delovali Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Draža Mihailović. Ovakvo "tumačenje" istorije ponudio je u sredu na konferenciji za novinare...

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2019

JEL IMA NEKO DA GA PREGLEDA? Ugljanin se nalupetao, pa ostao živ: Stefan Nemanja je veći zločinac od Mladića!

JEL IMA NEKO DA GA PREGLEDA? Ugljanin se nalupetao, pa ostao živ: Stefan Nemanja je veći zločinac od Mladića!

Stefan Nemanja, odnosno Sveti Simeon, počinio je veće zločine od Ratka Mladića, a Srbi su njegovo ime dali školi ulici u Novom Pazaru! Ovo je danas u Novom Pazaru izjavio Sulejman Ugljanin, predsednik SDA govoreći na konferenciji za medije.. - Srbi i Bošnjaci imaju potpuno suprotstavljene stavove o događajima iz bliže i dalje istorije, posebno kada se radi o zločinu genocida, zločinima nad Bošnjacima. Sve koji su činili zločine nad Bošnjacima oni proglašavaju herojima....

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2019, 00:06

OVO MU NIJE PRVI PUT: Nurkić je već udarao na SRBE! Ratku Mladiću je poručio da ga čeka GROB (FOTO)

OVO MU NIJE PRVI PUT: Nurkić je već udarao na SRBE! Ratku Mladiću je poručio da ga čeka GROB (FOTO)

Strašno.. Jusuf Nurkić je na utakmicu plej-ofa NBA lige između Portlanda i Denvera došao u majici na kojoj su bila ispisana imena poginulih vojnika koji su za života ubili mnoog Srba. Međutim, onaj ko poznaje istoriju Nurkićevih gestova nije nimalo iznenađen. Naime, košarkaš Treilblejzersa je pre godinu i po dana na svom Fejsbuk nalogu osuo paljbu po Ratku Mladiću. Kada je 2017. godine počelo suđenje Ratku Mladiću u Hagu, reprezentativac Bosne i Hercegovine...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Maj.2019, 14:45

Lukić: Drugostepena presuda Mladiću moguća na proljeće 2020. godine

BEOGRAD - Pravni zastupnik generala Ratka Mladića, advokat Branko Lukić ocijenio je danas da bi izlaganje usmene žalbe na prvostepenu presudu komandanta...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Maj.2019

'Haški tribunal ne može da pomiri zavađene narode'

Haški tribunal ne može da pomiri zavađene narode

'Suđenje Ratku Mladiću', koji je premijerno prikazan 9. maja na Beldocsu, prvi je dokumentarni film o jednom haškom suđenju.

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2019, 03:18

"Suđenje Ratku Mladiću" 9. maja na Beldocs festivalu


					Suđenje Ratku Mladiću 9. maja na Beldocs festivalu

Film "Suđenje Ratku Mladicu", delo dvojice reditelja Roba Milera i Henrija Singera, biće prikazan 9. maja u 18 sati u Domu omladine u sklopu Beldocs festivala.. Film je istovremeno i ljudska priča, priča o suđenju i nasleđu koje Tribunal ostavlja, ali i kratka istorija devedesetih. Dana 22. novembra 2017, general bosanskih Srba, Ratko Mladić, proglašen je krivim za genocid i zločine protiv čovečnosti pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 03.Maj.2019, 11:50

Film „Suđenje Ratku Mladiću“ 9. maja u Domu omladine

Film „Suđenje Ratku Mladiću“ 9. maja u Domu omladine

Film "Suđenje Ratku Mladiću" bice prikazan 9. maja u 18:00 u Domu omladine u sklopu Beldocs festivala. Članak...

Detaljnije >>