Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 28.Avg.2021, 15:48

Veličanje ratnog zločinca usred Beograda

Veličanje ratnog zločinca usred Beograda

Transparent sa natpisom Bulevar Ratka Mladića, koji podseća na tablu za naziv ulice, osvanuo je okačen duž cele strane zgrade na Novom Beogradu.

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2021, 09:47

Sve više grafita posvećenih Ratku Mladiću širom Novog Sada

Na više lokacija širom Novog Sada, uključujući i stambene zgrade i javne objekte, pojavili su se grafiti podrške Ratku Mladiću.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Avg.2021, 18:00

Mladićevo zdravstveno stanje sve teže

Mladićevo zdravstveno stanje sve teže

Hag -- Generalu Ratku Mladiću u sheveningenskom pritvoru se ponovo komplikuje zdravstveno stanje.. Kako kaže njegov sin Darko Mladić, u poslednje vreme ima ozbiljne probleme sa šećerom i bubrezima. "Šećer mu je stalno visok. Ne znamo da li mu daju terapiju, a ne zna ni on. Ništa mu ne govore. Samo mu donesu u kesici lekove da popije, a on ne zna ni koji su, ni za šta su", kaže Darko. Dodaje da porodica dobija šture medicinske izveštaje.

Detaljnije >>

Izvor: SandzakPress.net, 23.Avg.2021

Navijači Vojvodine skandirali ratnom zločincu Ratku Mladiću (Video)

Navijači Vojvodine skandirali ratnom zločincu Ratku Mladiću (Video)

Fudbaleri novosadske Vojvodine jučer su pobijedili gostujuću ekipu Novog Pazara rezultatom 2:1, u okviru 6. kola Super lige. Domaćin je poveo preko Miljana Vukadinovića u 10. minutu, što je bio i jedini gol u prvom poluvremenu. Pazar je izjednačio pogotkom Almira Aganspahića u 49. minutu, a tri boda Vojvodini donio je Momčilo Mrkaić, koji je bio precizan u 78. minutu. Posle nekompletnog kola, Vojvodina je osma na tabeli i ima osam bodova, dok je Novi Pazar na 14. mjestu sa jednim osvojenim...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Avg.2021

Komplikuje se zdravstveno stanje Ratka Mladića

Ratku Mladiću komplikuje se zdravstveno stanje, sada ima i povišen šećer i ozbiljne probleme sa bubrezime, a porodica...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 23.Avg.2021

Generalu Ratku Mladiću se komplikuje zdravstveno stanje

Generalu Ratku Mladiću se komplikuje zdravstveno stanje

- Šećer mu je stalno visok. Ne znamo da li mu daju terapiju, a ne zna ni on. Ništa mu ne govore, samo mu donesu u kesici lekove da popije, a on ne zna ni koji su, ni za šta su. Uglavnom, šećer mu ne spada - rekao je Darko Mladić. On je za današnje beogradske Večernje novosti izjavio da porodica i advokati imaju veoma šture informacije, jer im i dalje ne dostavljaju generalove nalaze i lekarske izveštaje, prenosi SRNA. - On je tražio da se sva ta medicinska dokumentacija pošalje...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2021, 11:56

Ministar: Individualna odgovornost i stroga primena jasnih pravila

Ministar: Individualna odgovornost i stroga primena jasnih pravila

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da svako skandiranje na stadionima kojim se izražava mržnja mora biti sankcionisano i da u pogledu toga zastupa stav individualne odgovornosti, jer ne može biti odgovorna masa, već onaj koji je prvi to skandiranje pokrenuo.. Ministar je u jutarnjem programu TV „Prva“ ocenio da je svako skandiranje kojim se izražava mržnja neprihvatljivo i ukazao da je neprihvatljivo i jednako gadno skandiranje „nož, žica,...

Detaljnije >>