Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Sep.2020, 19:00

"Nastavljena praksa neinformisanja o stanju Ratka Mladića"

BEOGRAD - Porodica i odbrana generala Ratka Mladića nema pravi uvid u njegovo stvarno zdravstveno stanje, jer u Hagu nastavljaju...

Detaljnije >>


Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Sep.2020, 18:19

Spomenik mira na tlu ratnih zločina u Srebrenici

Spomenik mira na tlu ratnih zločina u Srebrenici

Na mjestu gdje je nekadašnji čelnik vojske bosanskih Srba i prvostepeno osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, 11....

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2020, 15:59

SRAMNE BAKIROVE PRETNJE: Ponovo planira da tuži Srbiju, sve zavisi od generala Mladića

SRAMNE BAKIROVE PRETNJE: Ponovo planira da tuži Srbiju, sve zavisi od generala Mladića

O reviziji tužbe za navodni genocid kaže da će to zavisiti od konačne presude generalu Ratku Mladiću u Hagu.. Baš kao i ranijih godina kada je govorio o reviziji tužbe protiv Srbije za genocid i tvrdio da nije bilo zahteva nekih evropskih zemalja da BiH od toga odustane, Bakir Izetbegović, lider SDA ponovo preti. - Sve zavisi od presude Ratku Mladiću. Ako se proširi za genocid u još šest opština: Prijedor, Vlasenica i tako dalje, videćemo šta možemo da...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Sep.2020, 20:15

Lukić: Izetbegović ne može da podnese zahtjev za reviziju tužbe

BEOGRAD - Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ne može da podnese zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije za navodni genocid...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Sep.2020

IZETBEGOVIĆ PONOVO HOĆE DA TUŽI SRBIJU ZA GENOCID? Ovoga puta sve zavisi od presude Ratku Mladiću

IZETBEGOVIĆ PONOVO HOĆE DA TUŽI SRBIJU ZA GENOCID? Ovoga puta sve zavisi od presude Ratku Mladiću

Izetbegović je rekao da će zahtev za reviziju presude zavisiti od presude Mladiću.. Bakir Izetbegović, lider SDA, komentarisao je mogućnost nove revizije presude protiv Srbije za genocid. - Ja sam kazao ovako: Ako sam negde grešku napravio što nisam upoznao društvo u Većnici da su nam kazali iz registrara suda da nemamo gore predstavnika i doveo u pitanje legitimaciju da li Softić (agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu) može da nas predstavlja -...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 10.Sep.2020

Izetbegović: Revidiramo tužbu protiv Srbije

Izetbegović: Revidiramo tužbu protiv Srbije

Sarajevo -- Predsednik SDA Bakir Izetbegović ponovo najavljuje mogućnost revizije tužbe protiv Srbije za navodni genocid i kaže da će to zavisiti od presude Ratku Mladiću.. "Zavisi od presude Mladiću, ako se proširi na još šest opština, Prijedor, Vlasenica itd. Politika će to zaustaviti. Politika...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2020

Izetbegović najavljuje reviziju tužbe protiv Srbije

Izetbegović najavljuje reviziju tužbe protiv Srbije

Predsednik SDA Bakir Izetbegović ponovo najavljuje mogućnost revizije tužbe protiv Srbije za navodni genocid i kaže da će to zavisiti od presude Ratku Mladiću.. "Zavisi od presude Mladiću, ako se proširi na još šest opština, Prijedor, Vlasenica itd. Politika će to zaustaviti. Politika je zaustavila...

Detaljnije >>