Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Opjevana Đajićeva posjeta Mladiću u Hagu: "Pozdravi nam, doktore, našeg generala"

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić i tim ljekara završili su danas sa...

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2024, 22:33

Detaljnije >>

Završeni pregledi generala Mladića u Hagu, slede analize

Tim lekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, završio je preglede komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Izvor: Danas, 22.Feb.2024

Detaljnije >>

Đajić: Završeni pregledi generala Mladića, konzilijarno mišljenje u naredna dva dana

HAG - Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će tim ljekara UKC-a, koji je danas je završio...

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2024

Detaljnije >>

Tim lekara iz Srpske danas ponovo pregleda Mladića

Tim lekara iz Republike Srpske, koji predvodi direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Srpske Vlada Đajić, danas će ponovo medicinski pregledati generala Ratka Mladića u zatvoru u Hagu.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2024

Detaljnije >>

Lekari pregledali Ratka Mladića: Postoje neurološki i kardiološki problemi

Nakon lekarskog pregleda, konstatovano je da su neurološke i kardiološke tegobe preovlađujuće kod haškog osuđenika Ratka Mladića.

Izvor: Danas, 21.Feb.2024, 21:12

Detaljnije >>

Ljekari UKC RS pregledali generala Mladića: Preovladavaju neurološke i kardiološke tegobe

Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske pregledao je generala Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Feb.2024

Detaljnije >>

Lekarski tim RS u Hagu pregleda Ratka Mladića

Tim lekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKCRS), sa direktorom Vladom Đajićem na čelu, danas i sutra će u pritvorskoj jedinici u Hagu pregledati...

Izvor: Danas, 21.Feb.2024

Detaljnije >>