Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2018, 16:33

Janković: PSG za udruživanje opozicije ali bez Dveri

Janković: PSG za udruživanje opozicije ali bez Dveri

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da se čvrsto zalaže za udruživanje opozicije ali je i dodao u okvirima te saradnje nema mesta za politike i organizacije poput Dveri, koje kako je rekao, smatraju da je Ratko...

Detaljnije >>


Izvor: Beta, 20.Apr.2018

Janković: PSG usamljen u stavu da Dverima nema mesta u savezu

Janković: PSG usamljen u stavu da Dverima nema mesta u savezu

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da se čvrsto zalaže za udruživanje opozicije ali je i dodao u okvirima te saradnje nema mesta za politike i organizacije poput Dveri, koje kako je rekao, smatraju da je Ratko Mladić heroj a da žene nemaju pravo na abortus. Janković je na konferenciji za novinare kazao da postoji više predloga za udruživanje opozicije ali da PSG smatra da ne može biti kompromisa oko vrednosti kao što su izgradnja moderne, evropske...

Detaljnije >>

Izvor: Beta Video, 20.Apr.2018

Janković: PSG čvrsto za udruživanje opozicije ali bez onih koji Mladića smatraju herojem

Janković: PSG čvrsto za udruživanje opozicije ali bez onih koji Mladića smatraju herojem

BEOGRAD - Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da se čvrsto zalaže za udruživanje opozicije ali je i dodao u okvirima...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2018

Janković: Jesam za udruživanje, ali Dverima tu nije mesto

Janković: Jesam za udruživanje, ali Dverima tu nije mesto

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da se čvrsto zalaže za udruživanje opozicije, ali je i dodao da u okvirima te saradnje nema mesta za politike i organizacije poput Dveri, koje, kako je rekao, smatraju da je Ratko Mladić heroj a da žene nemaju pravo na abortus.. Janković je kazao da postoji više predloga za udruživanje opozicije, ali da PSG smatra da ne može biti kompromisa oko vrednosti kao što su izgradnja moderne, evropske Srbije, poštovanje...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2018, 07:59

Zna se kakva sudbina čeka Srbe: Meron očekuje pravosnažnu presudu Karadžiću u decembru

Zna se kakva sudbina čeka Srbe: Meron očekuje pravosnažnu presudu Karadžiću u decembru

Za prognoziranje kada bi mogla biti doneta i drugostepena presuda nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je rano. Predsednik Rezidualnog mehanizma i raniji predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron izjavio je da se nada da će pravosnažna presuda bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću biti izrečena u decembru ove godine. Pročitajte i:. , kazao je Meron u intervjuu za BHRT.

Detaljnije >>

Izvor: juGmedia, 15.Apr.2018, 19:36

Tribina „Srbi(ja) pred tribunalom u Hagu“ na Pravnom fakultetu

Tribina „Srbi(ja) pred tribunalom u Hagu“ na Pravnom fakultetu

Budući diplomirani pravnici, sudije i advokati moći će na svom fakultetu da saznaju nešto više o haškim presudama od poznatog advokata Gorana Petronijevića na tribini pod nazivom Srbi(ja) pred tribunalom u Hagu. Tribina je zakazana 19. aprila s početkom u 18 sati. Petronijević će govoriti o osnivanju, cilju i značaju tribunala, a biće predstavljen i rad tribunala...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2018

Hag tajno odbio da pusti generala Mladića na lečenje u Srbiju

Hag tajno odbio da pusti generala Mladića na lečenje u Srbiju

Mehanizam u Hagu odbio je da pusti generala Ratka Mladića na privremeno lečenje u Srbiju. Ta odluka je označena kao tajna. Mladićeva porodica smatra da su to učinili kako bi sakrili od javnosti kako krše generalova prava na lečenje i život, i da se ne vidi da su odbili da ga puste na lečenje bez ikakvog osnova. - Proglasili su je tajnom da mi sad ne bismo mogli da je komentarišemo, jer ako bilo šta o sadržaju odluke kažemo, snosićemo posledice - kaže za Novosti Mladićev...

Detaljnije >>