Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2018, 15:41

Troje sudija u Hagu razmatra izmene veća u slučaju Mladić

Troje sudija u Hagu razmatra izmene veća u slučaju Mladić

Mehanizam za međunarodne tribunale imenovao je troje sudija koji će preispitati odluku da se iz Žalbenog veća u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića izmeni troje sudija zbog pristrasnosti.. Sudija Vilijam Sekule imenovao je troje kolega koji će doneti odluku o tome da li je osnovana žalba haških tužilaca na odluku kojom je odbijen njihov zahtev da se preispita isključenje sudija Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Lia Daćuna, prenosi...

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2018, 22:26

PAVKOVIĆ IZNEO SAV PRLJAV VEŠ DEVEDESETIH: Kako je Mladić odbrusio Miloševiću, koji srpski general radi za STRANE SLUŽBE!

PAVKOVIĆ IZNEO SAV PRLJAV VEŠ DEVEDESETIH: Kako je Mladić odbrusio Miloševiću, koji srpski general radi za STRANE SLUŽBE!

Bura oko sedmočasovnog intervjua Nebojše Pavkovića koji je dao u Hagu ne stišava se i dalje. Nekadašnji načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije u intervjuu datom za Balkan Info prisetio se jednog susreta sa majkom, otkrio šta je Ratko Mladić poručio Slobodanu Miloševiću, šta je savetovao Zorana Đinđića. O majci. - Kad sam obilazio bolesnu majku u aprilu kada je bombardovan Aleksinac. Noću sam došao i zatekao majku. Bila je nepokretna,...

Detaljnije >>

Izvor: SandzakPress.net, 06.Okt.2018, 13:46

Ratko Mladić pred novim Žalbenim vijećem 6. novembra

Ratko Mladić pred novim Žalbenim vijećem 6. novembra

Sutkinja Prisca Matimba Nyambe prvi put će predsjedavati radom Žalbenog vijeća na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, 6. novembra, za kada je planirano održavanje statusne konferencije. Sutkinja Nyambe će predsjedavati petočlanim Žalbenim vijećem koje će donijeti konačnu presudu Mladiću, nakon što je troje sudija isključeno zbog percepcije pristrasnosti, javlja BIRN. Sudija Jean-Claude Antonetti prethodno je prihvatio zahtjev Mladićeve odbrane...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2018, 16:51

Statusna konferencija o Mladiću 6. novembra

Statusna konferencija o Mladiću 6. novembra

Statusna konferencija u postupku protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog prvostepenom presudom Haškog tribunala na doživotni zatvor, zakazana je za 6. novembar, objavio je Mehanizam za međunarodne krivične sudove, pravni naslednik Haškog suda. . Na ovoj sednici, Mladić će imati priliku da istakne pitanja u vezi sa svojim predmetom i boravkom u pritvoru tribunala, preneo je RTRS. Ukoliko Mladić ne bude želeo...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2018

Mladićeva statusna konferencija 6. novembra

HAG - Statusna konferencija u postupku protiv generala Ratka Mladića osuđenog prvostepenom presudom Haškog tribunala na doživotni zatvor, zakazana je za 6. novembar.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 05.Okt.2018

Mladićeva statusna konferencija 6. novembra

Mladićeva statusna konferencija 6. novembra

Statusna konferencija u postupku protiv generala Ratka Mladića, osuđenog prvostepenom presudom Haškog tribunala na doživotni zatvor, zakazana je za 6. novembar. Na ovoj sednici suda, koja se održava na svakih 120 dana, Mladić će imati priliku da istakne pitanja u vezi sa svojim predmetom i boravkom u pritvoru tribunala.Ukoliko Mladić ne bude želeo da prisustvuje ovoj konferenciji, ili da se uključi u nju...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018, 13:14

Žene u crnom: Prekinuti opstrukciju istrage o gardistima

Žene u crnom: Prekinuti opstrukciju istrage o gardistima

Organizacija Žene u crnom zatražila je povodom četrnaeste godišnjice pogibije dvojice gardista u kasarni na Topčideru, od ministarstava policije, odbrane i pravde da prekinu sa "opstrukcijom istrage" i konačno saopšte pravu istinu o vojnicima, kao i o indicijama da je tamo vojska skrivala ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.. U saopštenju ta organizacija je podsetila da je i pored naloga Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da ubrzaju proces taj...

Detaljnije >>