Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 14.Maj.2022, 18:50

TRAGALI ZA MLADIĆEM, PA SAZNALI JEZIVU ISTINU Novinari BBC bili zaprepašćeni kada su čuli za ovo LUKIĆ: Tražili su da idu tamo!

TRAGALI ZA MLADIĆEM, PA SAZNALI JEZIVU ISTINU Novinari BBC bili zaprepašćeni kada su čuli za ovo LUKIĆ: Tražili su da idu tamo!

Advokat Branko Lukić ispričao je da su novinari BBC bili zaprepašćeni kada su čuli za priču o Jasenovcu, a za nju...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2022, 14:06

OGLASIO SE GENERAL RATKO MLADIĆ I POSLAO JAKU PORUKU: "Čuvajte jedinstvo i Republiku Srpsku!"

OGLASIO SE GENERAL RATKO MLADIĆ I POSLAO JAKU PORUKU: Čuvajte jedinstvo i Republiku Srpsku!

Ratko Mladić čestitao je 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske.. Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić čestitao je 12. maj - Dan VRS svim pripadnicima ratnog i posleratnog sastava i današnjeg Trećeg pešadijskog  puka i poručio im da čuvaju jedinstvo stečeno u ratu i Republiku Srpsku.. General Mladić je čestitku uputio posredstvom sina Darka Mladića, naglasivši da je ponosan na VRS koja je u ekstremno...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2022

"UOPŠTE NISMO UPUĆENI KAKO GA LEČE" Sin Ratka Mladića o sve lošijem stanju svog oca

UOPŠTE NISMO UPUĆENI KAKO GA LEČE Sin Ratka Mladića o sve lošijem stanju svog oca

General Ratko Mladić (80) nije dobrog zdravlja u ševeningenskom pritvoru. Fizički je sve slabiji.. Teško se kreće i ne može da prepešači ni 30 metara. Na šetnje u dvorište odavno ne izlazi. Ovo nam kaže njegov sin Darko Mladić, koji navodi da general najviše leži u pritvorskoj ćeliji. - Ima sve iste zdravstvene probleme kao i ranije, visok pritisak, srčane smetnje, s tim što šećer ne može više da se kontroliše. Stalno je preko...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 10.Maj.2022, 11:54

Putin (na muralu) dobio naočare ispod kojih „curi krv“ (FOTO)

Mural predsednika Rusije Vladimira Putina u poslednje vreme dobio je više na značaju od murala Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srbije i osuđenog ratnog zločinca.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 06.Maj.2022, 20:07

Putinov portret na zidu hangara u Kravici

Prije nego što su dovedeni u zgradu u Kravici, muškarcima i dječacima iz Srebrenice, koji su zarobljeni u šumi i okupljeni...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 29.Apr.2022, 16:25

Niš: Na zidovima škola i igrališta podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu i ratnim zločincima

"Samo reci heroj!", glasi grafit čiji je sastavni deo i lik Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske,...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 28.Apr.2022, 12:33

Plenkoviću zamerili: "Podržavate osobu koja veliča Ratka Mladića i negira Domovinski rat"

Plenkoviću zamerili: Podržavate osobu koja veliča Ratka Mladića i negira Domovinski rat

U Hrvatskoj od jutros skupštinski odbori saslušavaju kandidate za nove članove vlade, što bi sutra trebalo da bude i formalno potvrđeno u Skupštini.. Kandidati za nove ministre su na saslušanjima na nadležnim saborskim odborima na kojima ih je zastupnicima i zastupnicama predstavio premijer Andrej Plenković. Novi članovi vlade postaće Anja Šimpraga, Damir Filipović i Marin Piletić. Anja Šimpraga, potpredsednica za društvene delatnosti i ljudska...

Detaljnije >>