Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jun.2018, 15:26

Statusna konferencija u postupku protiv Mladića 10. jula

Statusna konferencija u postupku protiv Mladića 10. jula

Pred Mehanizmom za međunarodne tribunale, 10. jula održaće se statusna konferencija u postupku protiv Ratka Mladića, saopštio je danas MICT.. Konferencija će se održati...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 19.Jun.2018

Statusna konferencija u postupku protiv Mladića 10. jula

Statusna konferencija u postupku protiv Mladića 10. jula

Pred Mehanizmom u Hagu 10. jula održaće se statusna konferencija u postupku protiv Ratka Mladića, saopštio je MICT.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Jun.2018

Statusna konferencija u postupku protiv Mladića 10. jula

Statusna konferencija u postupku protiv Mladića 10. jula

Hag -- Pred Mehanizmom za međunarodne tribunale, 10. jula održaće se statusna konferencija u postupku protiv Ratka Mladića, saopštio je danas MICT.. Konferencija će se održati...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 19.Jun.2018

Odbrana generala Mladića će podneti novi zahtev za izuzeće trojice članova Apelacionog veća

Odbrana generala Ratka Mladića podneće novi zahtev za izuzeće trojice članova Apelacionog veća sudskog Mehanizma u Hagu, ali će ga uputiti na novu adresu - predsedniku Mehanizma, rekao je Mladićev sin Darko. On je najnoviju odluku Apelacionog veća da odbije zahtev odbrane za izuzeće sudija Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Liua Daćuna ocenio kao još jedan klasičan primer apsurdnog ponašanja Haga. Darko Mladić objašnjava da je apsurd u tome što je Apelaciono veće, na čijem...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 18.Jun.2018, 21:31

Sud u Hagu odbio Mladićev zahtev za izuzeće sudija

Sud u Hagu odbio Mladićev zahtev za izuzeće sudija

Apelaciono veće sudskog Mehanizma u Hagu odbilo je iz proceduralnih razloga zahtev odbrane generala Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija iz tog veća koje će razmatrati Mladićevu žalbu na prvostepenu osuđujuću presudu.. U odluci koju je potpisao predsedavajući veća Teodor Meron, navodi se da pravila suda predviđaju da zahtev za izuzeće sudija može biti upućen samo predsedniku Mehanizma, a ne apelacionom veću, kao što je to učinila Mladićeva odbrana. Predsednik...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Jun.2018

Odbijen zahtev odbrane Ratka Mladića za izuzeće sudija

Odbijen zahtev odbrane Ratka Mladića za izuzeće sudija

Žalbeno veće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove odbacilo je zahtev odbrane Ratka Mladića za izuzeće troje sudija.. Žalbeno veće je navelo da nema kapacitete za razmatranje tog zahteva. Mladićeva odbrana zatražila je izuzeće sudija zbog, kako navodi, pristrasnosti, a zahtev je podnela Žalbenom veću. U saopštenju MMKS, koje je potpisao predsedavajući...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 18.Jun.2018

UN Tribunal Appeals Chamber rejects Mladic request

UN Tribunal Appeals Chamber rejects Mladic request

The Appeals chamber of the UN criminal tribunal (MICT) in the Hague rejected a demand to exempt three judges alleged to have been biased against Bosnian Serb war-time military chief Ratko Mladic.. Mladic’s lawyers filed motions seeking the disqualification of Judges Theodor Meron, Carmel Agius and Liu Daqun, alleging that they were biased against their client. In his written explanation, MICT Appeals Chamber Presiding Judge Meron said the motion had been filed wrongly...

Detaljnije >>