Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Na današnji dan: Donet sporan Zakon o univerzitetu, izručen Ratko Mladić, vozio se prvi "Le Man"

Pregled najznačajnijih događaja kroz istoriju u svetu i kod nas na današnji dan, 26. maj.

Izvor: Radio 021, 26.Maj.2023, 06:54

Detaljnije >>

Vremeplov: Uhapšen Ratko Mladić

Na današnji dan 2011. godine Uhapšen je general Ratko Mladić, optužen za zločine tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, od strane Tribunala za bivšu Jugoslaviju sa središtem u Hagu.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2023

Detaljnije >>

Kokan Mladenović: Mural Mladića kao heroja blizu škole na Vračaru, kakva se onda poruka šalje deci?

Reditelj Kokan Mladenović podseća da je samo 200 metara od škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj se desio zločin, natpis "Ratko Mladić, srpski heroj".

Izvor: Radio 021, 24.Maj.2023, 08:05

Detaljnije >>

Kokan Mladenović: Ovo je pokušaj dostojanstvenog naroda da se zaustavi slobodan pad u zlo

U anketi Danasa o aktuelnoj situaciji u zemlji, opravdanosti protesta Srbija protiv nasilja, reakcijama vlasti, pitali smo umetnice i umetnike, kulturne radnice i radnike. Reditelj Kokan...

Izvor: Danas, 23.Maj.2023, 12:58

Detaljnije >>

Pretnje poslaniku Miketiću jer je prekrečio mural Ratka Mladića

Pretnje poslaniku Miketiću jer je prekrečio mural Ratka Mladića

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije, Đorđe Miketić, dobio je pretnje na društvenim mrežama, a protiv njega je ispisan i preteći grafit, pošto je u Beogradu prefarbao mural sa likom nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića."Reč je o slici osuđenog ratnog zločinca koji su od građana združeno branile Vulinova (nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar) policija i organizovane kriminalne bande, i za koji je još pre dve godine Opština...

Izvor: Beta, 17.Maj.2023, 18:13

Detaljnije >>

Pretnje poslaniku koji je prekrečio mural Ratka Mladića

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije, Đorđe Miketić, dobio je pretnje na društvenim mrežama.

Izvor: Radio 021, 17.Maj.2023

Detaljnije >>

Pretnje poslaniku Miketiću jer je prekrečio mural Ratka Mladića

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije, Đorđe Miketić, dobio je pretnje na društvenim mrežama, a protiv njega je ispisan i preteći...

Izvor: Danas, 17.Maj.2023

Detaljnije >>