Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2018, 11:54

Odbrana generala Mladića predala žalbu na prvostepenu presudu

BEOGRAD - Odbrana generala Ratka Mladića predala je Mehanizmu u Hagu žalbu na prvostepenu presudu kojom je general...

Detaljnije >>


Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2018

Odbrana generala Mladića predala žalbu na prvostepenu presudu

Odbrana generala Mladića predala žalbu na prvostepenu presudu

Odbrana generala Ratka Mladića predala je u ponedeljak Mehanizmu u Hagu žalbu na prvostepenu presudu kojom je on proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu zatvora. U žalbi su zatražili da se ta presuda odbaci ili da mu se sudi ponovo. Žalili su se i na drastičnu i preveliku kaznu. Mladićeva žalba napisana je na 280 strana, na koliko je Mehanizam ograničio odbranu. Uz nju je predata i knjiga autoriteta vantribunalske prakse od 1.599 strana, u kojoj su navedeni brojni sudski primeri...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 05.Avg.2018, 18:22

St. Protić u emisiji oštro o Mladiću: On nije nikakav srpski oficir već zločinac, KRIO SE KAO BABA, a u crkvu nije ušao dok nije bilo moderno (VIDEO)

Istoričar, bivši dilomata i političar Milan St. Protić ošto je u programu govorio o Ratku Mladiću za koga je rekao da nije sprski oficir, već zločinac, koji se krio "kao baba". On...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Avg.2018, 13:26

Ponovno odbijen zahtjev Mladićeve obrane

Ponovno odbijen zahtjev Mladićeve obrane

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za ponovno razmatranje odluke MMKS-a kojom je odbijen zahtjev da se protiv medicinskog osoblja u haškoj...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 31.Jul.2018, 20:50

Ponovo odbačen zahtev odbrane Ratka Mladića protiv medicinskog osoblja u Hagu

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu (MMKS) odbio je zahtev za razmatranje odluke o zahtevu odbrane bivšeg komandanta Vojske...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jul.2018

Opet odbačen zahtjev Mladićeve odbrane protiv medicinskog osoblja

HAG - Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu (MMKS) odbio je zahtjev za razmatranje odluke o zahtjevu odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak zbog nepoštovanja suda.. U saopštenju MMKS navodi se da su "nove činjenice" navedene u Mladićevom najnovijem podnesku identične medicinskim dokumentima koje je priložio uz zahtjev predat 29. maja, te da je Žalbena vijeće...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 28.Jul.2018, 10:18

YIHR: Potvrdite da ste odmakli od Bulevara Ratka Mladića

YIHR: Potvrdite da ste odmakli od Bulevara Ratka Mladića

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zahteva da pravosudni organi krivično procesuiraju, a izvršna vlast nedvosmisleno osudi postupke poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete, kao i lidera SRS Vojislava Šešelja koji na najgnusniji način nipodaštavaju žrtve i vređaju porodice žrtava javnim negiranjem genocida u Srebrenici.. "Takav izraz zla ove nedelje sumiran je u tvitu Vjerice Radete, koja je likujući nad smrću Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja...

Detaljnije >>