Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2019, 18:02

Mladić, Karadžić, Stanišić i Župljanin apeluju na jedinstvo za očuvanje Republike Srpske

Mladić, Karadžić, Stanišić i Župljanin apeluju na jedinstvo za očuvanje Republike Srpske

Preostala četvorica Srba koji se nalaze u pritvorskoj jedinici zatvora Ujedinjenih nacija u Sheveningenu Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Mićo Stanišić i Stojan Župljanin više brinu za sudbinu Republike Srpske i srpskog naroda nego za vlastitu sudbinu i njihova poruka je da po svaku cenu treba sačuvati Republiku Srpsku, izjavio je za Srnu potpredsednik Organizacije starešina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin. Župljanin je posle trodnevne posete Srbima u pritvorskoj jedinici...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 09.Feb.2019, 16:09

VACIĆ PONOVO "BRILJIRA": "Ja sam pacifista" reče čovek koji poziva na rat, veliča ubice i UPOREĐUJE SEBE SA TRAMPOM

Posle filma o sebi, veličanja osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića, pozivanja na rat i mobilizaciju, ultranacionalista i vođa "Srpske desnice" Miša...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 05.Feb.2019, 20:23

Kojić: Dokazano je da na sarajevsku pijacu Markale nisu ispaljene granate sa položaja VRS

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da su odbrane generala Ratka Mladića i prvog predsednika...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 04.Feb.2019, 22:30

SLAVA HEROJU: Navijači odali počast mladiću koji je stradao spasavajući druge na Skadarskom jezeru (FOTO)

SLAVA HEROJU: Navijači odali počast mladiću koji je stradao spasavajući druge na Skadarskom jezeru (FOTO)

Navijači Budućnosti, "Varvari" -, raširili su transparent i višeminutnim aplauzom odali počast Darku Vujoševiću Navijači Budućnosti, "Varvari" -, raširili su transparent i višeminutnim aplauzom odali počast Darku Vujoševiću, mladiću koji je stradao u nedelju na Skadarskom jezeru, pokušavajući...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 01.Feb.2019, 20:23

Šta je zaista rekao sudija Haškog tribunala o presudi Karadžiću i Mladiću?

Šta je zaista rekao sudija Haškog tribunala o presudi Karadžiću i Mladiću?

Kristof Flige, sudija Haškog tribunala koji je podneo ostavku, govorio je u intervjuu za list "Cajt" o presudama Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Prenosimo vam delove razgovora Delove intervjua Kristofa Fligea, nemačkog sudije Haškog tribunala i kasnije Međunarodnog rezidualnog mehanizma, koji je nedavno podneo ostavku „ne samo iz privatnih razloga“, dat listu „Cajt“, a koji se odnose na presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, preneli su mediji u regionu...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 01.Feb.2019

Šta je zaista rekao Flige o presudi Karađiću i Mladiću?

Šta je zaista rekao Flige o presudi Karađiću i Mladiću?

Intervju Kristofa Fligea, nemačkog sudije Haškog tribunala i kasnije Međunarodnog rezidualnog mehanizma izazvao reakcije u regionu. Ispostavilo se da je taj intervju "slobodno interpretiran u medijima".. Delove intervjua Kristofa Fligea, koji je nedavno podneo ostavku „ne samo iz privatnih razloga“, dat listu „Cajt“, a koji se odnose na presude Radovanu Karađiću i Ratku Mladiću, preneli su mediji u regionu i pri tome neke od njih slobodno interpretirali..

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 01.Feb.2019

Dojče vele: Lažna vest o Karadžiću i Mladiću

Dojče vele: Lažna vest o Karadžiću i Mladiću

Srpski mediji su na sav glas preneli da se u žalbenom postupku sprema oslobađajuća presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Dojče vele rekonstruiše put te vesti koja je sindromom gluvih telefona i kopi-pejst novinarstva sasvim izvitoperena.. "Ratko i Radovan uskoro na slobodi", osvanulo je na naslovnoj strani tabloida Alo u četvrtak. Taj beogradski list se i na svom portalu poziva na tekst splitske Slobodne Dalmacije i prenosi da je "Kristof Flug, bivši sudija Haškog...

Detaljnije >>