NATO
NATO

Nato ili severno atlantski savez je međunarodna odbrambeno-bezbednosna organizacija osnovana 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu. Službeni jezici u Nato sedištu su: engleski i francuski. Glavna odredba ugovora između država članica je tačka V koja glasi da se članice slažu da se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili severnoj Americi smatra napadom na sve članice.

Osnivači države su: Belgija, Island, Norveška, Kanada, Italija, Portugal, Danska, Luksemburg, Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, Holandija, SAD. Države koje su pristupile u Nato tokom Hladnog rata su: Grčka, Turska, Zapadna Nemačka, Španija. Države bivšeg Istočnog bloka koje su pristupile u Nato posle Hladnog rata su: Češka republika, Estonija, Slovenija, Poljska, Letonija, Slovačka, Mađarska, Litvanija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Hrvatska. Centralni štab se nalazi u Briselu.
Pored zemalja 28 članica 22 članice učestvuju u Nato partnerstvu za mir, sa 15 drugih zemalja uključenih u programe raznih dijaloga. Vojni troškovi svih nato članica iznose oko 70% ukupnih troškova odbrane. Nato ima širok spektar delovanja a jedan od njih je i učešće u mirovnim operacijama.

Nato u misijama učestvuje od devedesetih godina, danas nato deluje na tri kontinenta učestvujući u mirovnim misijama. Nato pakt je pod dirigencijom Velike Britanije i SAD imao niz zločinačkih akcija gde su njihove oružane snage bez odobrenja Generalne skupštine ujedinjenih nacija delovale. Misli se na: Srpsku Krajinu u dva navrata prvi put 1994. godine kada su bombardovali aerodrom Udbina u Lici, a drugi put 3. i 4. avgusta 1995. godine kada su bombardovali vojne i civilne ciljeve što je bio uvod u Oluju i etničko čišćenje srpskog naroda u Kninskoj Krajini, najveći pogrom nakon drugog svetskog rata. Republiku Srpsku kada su za 22 dana 1995. godine bombardovali srpski entitet u BiH. Cilj zločinačke akcije bio je pritisak na vođe bosanskih Srba, da pristanu na potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

SR Jugoslaviju kada su za 78 dana od 24. marta do 10. juna 1999. godine napravili nesagledive posledice uništavajući brojne civilne objekte, škole, mostove, crkve, bolnice. Na Kosovu i Metohiji su bacili osiromašeni uranijum i raselili su narod. Cilj napada bio je zauzimanje velikih rudnih bogatstava i zauzimanje geostrateških pozicija koje se nalaze u južnoj srpskoj pokrajini. Avganistan kada su snage za 62 dana, 2001. godine vazdušnim desantom upali u ovu državu i tom prilikom ubacili svoje vojnike.

Po invaziji je započeo višegodišnji sukob okupacionih snago nato sa narodom Avganistana, koji je trajao 15 godina. Nato je želeo samo da se domogne nafte jer je zemlja bila puna sa nalazištima nafte. Libiju, država u severnim delovima Afrike, bombardovali su 222 dana 2011. godine, želeći da svrgnu sa vlasti predsednika Moamera Gadafija vođu libijske revolucije 1969. godine i otmu velika nalazišta nafte i postrojenja za crpljenje iste.

Danas je mnogo ljudi u svetu protiv ove organizacije, mnogo je protesta u to ime u nameri da se ukine ova organizacija i da svaka država članica nato vrati vojnike u svoje države.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2021, 19:21

Stoltenberg: KFOR ostaje neizmenjen

Stoltenberg: KFOR ostaje neizmenjen

Generalni sekretar NATO potvrdio je da nema nikakvih izmena u mirovnoj misiji KFOR na Kosovu. “Svih 30 saveznika NATO-a, uključujući i Sjedinjene Američke Države, posvećeni su KFOR misiji. Misija KFOR-a je najopipljiviji i najkonkretniji izraz...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 17.Maj.2021, 19:20

NATO chief & Serbia’s President: Alliance committed to peace in Western Balkans

NATO Secretary-General Jen Stoltenberg said on Monday in Brussels that the Alliance was committed to peace and stability in the Western Balkans and respected Serbia’s military neutrality.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2021, 19:18

"Pozdravljam doprinos Hrvatske, saveznice u KFOR-u rade u okviru smjernica UN"

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras da broj vojnika u misiji KFOR-a varira od saveznice...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 17.Maj.2021, 18:56

Stoltenberg s Vučićem: NATO posvećen miru na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da je Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije i da je NATO posvećen...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2021, 18:48

Vučić: Stoltenberg dao jasan odgovor o KFOR-u

BRISEL - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je zadovoljan razgovorima koje je imao sa generalnim...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2021, 18:48

Stoltenberg: Dijalog najbolja platforma za rješenje

BRISEL - Dijalog je najbolja platforma za pronalaženje rješenja u korist svih građana Kosova, koje bi garantovalo bolju i prosperitetniju budućnost...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021, 18:48

Stoltenberg: Dijalog najbolja platforma za rešenje; Vučić: Stoltenberg dao jasan odgovor o važnosti Kfora

Stoltenberg: Dijalog najbolja platforma za rešenje; Vučić: Stoltenberg dao jasan odgovor o važnosti Kfora

Dijalog je najbolja platforma za pronalaženje rešenja u korist svih građana Kosova, koje bi garantovalo bolju i prosperitetniju budućnost za sve, istakao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu.. "NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Dijalog najbolja platforma za pronalaženje rešenje za sve građane. Ono garantuje bolju i prosperitetniju budućnost za sve. Zbog...

Detaljnije >>