NATO
NATO

Nato ili severno atlantski savez je međunarodna odbrambeno-bezbednosna organizacija osnovana 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu. Službeni jezici u Nato sedištu su: engleski i francuski. Glavna odredba ugovora između država članica je tačka V koja glasi da se članice slažu da se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili severnoj Americi smatra napadom na sve članice.

Osnivači države su: Belgija, Island, Norveška, Kanada, Italija, Portugal, Danska, Luksemburg, Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, Holandija, SAD. Države koje su pristupile u Nato tokom Hladnog rata su: Grčka, Turska, Zapadna Nemačka, Španija. Države bivšeg Istočnog bloka koje su pristupile u Nato posle Hladnog rata su: Češka republika, Estonija, Slovenija, Poljska, Letonija, Slovačka, Mađarska, Litvanija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Hrvatska. Centralni štab se nalazi u Briselu.
Pored zemalja 28 članica 22 članice učestvuju u Nato partnerstvu za mir, sa 15 drugih zemalja uključenih u programe raznih dijaloga. Vojni troškovi svih nato članica iznose oko 70% ukupnih troškova odbrane. Nato ima širok spektar delovanja a jedan od njih je i učešće u mirovnim operacijama.

Nato u misijama učestvuje od devedesetih godina, danas nato deluje na tri kontinenta učestvujući u mirovnim misijama. Nato pakt je pod dirigencijom Velike Britanije i SAD imao niz zločinačkih akcija gde su njihove oružane snage bez odobrenja Generalne skupštine ujedinjenih nacija delovale. Misli se na: Srpsku Krajinu u dva navrata prvi put 1994. godine kada su bombardovali aerodrom Udbina u Lici, a drugi put 3. i 4. avgusta 1995. godine kada su bombardovali vojne i civilne ciljeve što je bio uvod u Oluju i etničko čišćenje srpskog naroda u Kninskoj Krajini, najveći pogrom nakon drugog svetskog rata. Republiku Srpsku kada su za 22 dana 1995. godine bombardovali srpski entitet u BiH. Cilj zločinačke akcije bio je pritisak na vođe bosanskih Srba, da pristanu na potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

SR Jugoslaviju kada su za 78 dana od 24. marta do 10. juna 1999. godine napravili nesagledive posledice uništavajući brojne civilne objekte, škole, mostove, crkve, bolnice. Na Kosovu i Metohiji su bacili osiromašeni uranijum i raselili su narod. Cilj napada bio je zauzimanje velikih rudnih bogatstava i zauzimanje geostrateških pozicija koje se nalaze u južnoj srpskoj pokrajini. Avganistan kada su snage za 62 dana, 2001. godine vazdušnim desantom upali u ovu državu i tom prilikom ubacili svoje vojnike.

Po invaziji je započeo višegodišnji sukob okupacionih snago nato sa narodom Avganistana, koji je trajao 15 godina. Nato je želeo samo da se domogne nafte jer je zemlja bila puna sa nalazištima nafte. Libiju, država u severnim delovima Afrike, bombardovali su 222 dana 2011. godine, želeći da svrgnu sa vlasti predsednika Moamera Gadafija vođu libijske revolucije 1969. godine i otmu velika nalazišta nafte i postrojenja za crpljenje iste.

Danas je mnogo ljudi u svetu protiv ove organizacije, mnogo je protesta u to ime u nameri da se ukine ova organizacija i da svaka država članica nato vrati vojnike u svoje države.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vostok.rs, 12.Avg.2022, 21:29

RT: Finska i Estonija razmatraju „blokiranje“ ruske mornarice u Finskom zalivu

RT: Finska i Estonija razmatraju „blokiranje“ ruske mornarice u Finskom zalivu

Talin i Helsinki razmatraju integraciju obalskih raketnih sistema koji bi omogućili dvema članicama NATO-a da blokiraju rusku mornaricu u Finskom zalivu, saopštio je u estonski ministar odbrane. „Ovo bi Baltičko more pretvorilo u unutrašnje more NATO-a“, rekao je zvaničnik, ponavljajući ranije komentare poljskih i litvanskih lidera. „Moramo da integrišemo našu obalsku odbranu. Domet leta estonskih i finskih projektila veći je od širine Finskog zaliva“, rekao je estonski...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 12.Avg.2022, 19:20

"NATO ima snažnu potrebu za Srbijom kao partnerom" VIDEO

NATO ima snažnu potrebu za Srbijom kao partnerom VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastaće se 18. avgusta u Briselu.

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 12.Avg.2022, 17:13

Stoltenberg se 17. avgusta odvojeno sastaje sa Vučićem i Kurtijem

Stoltenberg se 17. avgusta odvojeno sastaje sa Vučićem i Kurtijem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.Kako je danas saopštila pres služba NATO, posle odvojenih razgovora najavljene su konferencije za novinare, u 15.30 Stoltenberga i Vučića a u 17 sati Stoltenberga i Kurtija.Vučić i Kurti sastaju se sa generalnim sekretarom NATO dan pre nove runde dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije (EU) koja je najavljena za 18. avgust.Predsednik...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 12.Avg.2022, 16:12

Stoltenberg se 17. avgusta odvojeno sastaje sa Vučićem i Kurtijem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 12.Avg.2022, 14:41

Stoltenberg u sredu na odvojenim sastancima sa Vučićem i Kurtijem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovaraće u sredu, u sedištu vojne alijanse u Briselu, sa predsednikom...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 14:05

Stoltenberg u sredu odvojeno sa Vučićem i Kurtijem

Stoltenberg u sredu odvojeno sa Vučićem i Kurtijem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovaraće u sredu, u sedištu vojne alijanse u Briselu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i potom sa premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem.. Kako je NATO najavio saopštenjem najpre će se Stoltenberg sastati sa predsednikom Vučićem, nakon čega će održati zajedničku konferenciju za štampu u 15:30 časova. Vučić je, juče u izjavi novinarima, najavio da će 17. i 18. avgusta boraviti u...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2022, 13:44

IZAŠLA TAČNA SATNICA: Poznato sa kim će se sastati Vučić u Briselu

IZAŠLA TAČNA SATNICA: Poznato sa kim će se sastati Vučić u Briselu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovaraće u sredu, u sedištu vojne alijanse u Briselu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i potom sa premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem.. Kako je NATO najavio saopštenjem najpre će se Stoltenberg sastati sa predsednikom Vučićem, nakon čega će održati zajedničku konferenciju za štampu u 15:30 časova.. Vučić je, juče u izjavi novinarima, najavio da će 17. i 18. avgusta boraviti...

Detaljnije >>