NATO
NATO

Nato ili severno atlantski savez je međunarodna odbrambeno-bezbednosna organizacija osnovana 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu. Službeni jezici u Nato sedištu su: engleski i francuski. Glavna odredba ugovora između država članica je tačka V koja glasi da se članice slažu da se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili severnoj Americi smatra napadom na sve članice.

Osnivači države su: Belgija, Island, Norveška, Kanada, Italija, Portugal, Danska, Luksemburg, Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, Holandija, SAD. Države koje su pristupile u Nato tokom Hladnog rata su: Grčka, Turska, Zapadna Nemačka, Španija. Države bivšeg Istočnog bloka koje su pristupile u Nato posle Hladnog rata su: Češka republika, Estonija, Slovenija, Poljska, Letonija, Slovačka, Mađarska, Litvanija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Hrvatska. Centralni štab se nalazi u Briselu.
Pored zemalja 28 članica 22 članice učestvuju u Nato partnerstvu za mir, sa 15 drugih zemalja uključenih u programe raznih dijaloga. Vojni troškovi svih nato članica iznose oko 70% ukupnih troškova odbrane. Nato ima širok spektar delovanja a jedan od njih je i učešće u mirovnim operacijama.

Nato u misijama učestvuje od devedesetih godina, danas nato deluje na tri kontinenta učestvujući u mirovnim misijama. Nato pakt je pod dirigencijom Velike Britanije i SAD imao niz zločinačkih akcija gde su njihove oružane snage bez odobrenja Generalne skupštine ujedinjenih nacija delovale. Misli se na: Srpsku Krajinu u dva navrata prvi put 1994. godine kada su bombardovali aerodrom Udbina u Lici, a drugi put 3. i 4. avgusta 1995. godine kada su bombardovali vojne i civilne ciljeve što je bio uvod u Oluju i etničko čišćenje srpskog naroda u Kninskoj Krajini, najveći pogrom nakon drugog svetskog rata. Republiku Srpsku kada su za 22 dana 1995. godine bombardovali srpski entitet u BiH. Cilj zločinačke akcije bio je pritisak na vođe bosanskih Srba, da pristanu na potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

SR Jugoslaviju kada su za 78 dana od 24. marta do 10. juna 1999. godine napravili nesagledive posledice uništavajući brojne civilne objekte, škole, mostove, crkve, bolnice. Na Kosovu i Metohiji su bacili osiromašeni uranijum i raselili su narod. Cilj napada bio je zauzimanje velikih rudnih bogatstava i zauzimanje geostrateških pozicija koje se nalaze u južnoj srpskoj pokrajini. Avganistan kada su snage za 62 dana, 2001. godine vazdušnim desantom upali u ovu državu i tom prilikom ubacili svoje vojnike.

Po invaziji je započeo višegodišnji sukob okupacionih snago nato sa narodom Avganistana, koji je trajao 15 godina. Nato je želeo samo da se domogne nafte jer je zemlja bila puna sa nalazištima nafte. Libiju, država u severnim delovima Afrike, bombardovali su 222 dana 2011. godine, želeći da svrgnu sa vlasti predsednika Moamera Gadafija vođu libijske revolucije 1969. godine i otmu velika nalazišta nafte i postrojenja za crpljenje iste.

Danas je mnogo ljudi u svetu protiv ove organizacije, mnogo je protesta u to ime u nameri da se ukine ova organizacija i da svaka država članica nato vrati vojnike u svoje države.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2022, 22:56

RT: Poljska i NATO preduzimaju korake da rasparčaju Ukrajinu - Lukašenko

RT: Poljska i NATO preduzimaju korake da rasparčaju Ukrajinu - Lukašenko

Beloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izrazio je zabrinutost zbog pokušaja zapadnih zemalja da "rasparčaju" Ukrajinu u toku vojne operacije Rusije u toj zemlji. Tokom sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, Lukašenko je saopštio da su i on i njegov domaćin zabrinuti zbog ponašanja nekih poljskih i NATO političara. On je posebno naveo potez vojnog bloka predvođenog SAD-om da koncentriše trupe na zapadnim granicama Savezne države Rusije i Belorusije. „Političari...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 23.Maj.2022, 21:17

NOVO ZATEZANJE U NATO! Erdogan besan na Grčkog premijera: Micotakis za mene više ne postoji!

NOVO ZATEZANJE U NATO! Erdogan besan na Grčkog premijera: Micotakis za mene više ne postoji!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da grčki premijer Kirjakos Micotakis za njega više ne postoji jer...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 23.Maj.2022, 20:22

Erdogan traži konkretne korake Švedske u odnosu prema Kurdima i sankcijama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, čija se zemlja protivi ulasku Švedske i Finske u NATO, pozvao je danas Stokholm da preduzme "konkretne korake" koji bi umanjili bezbednosne brige Turske.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 23.Maj.2022, 20:20

Kako je ruska propaganda poražena u Finskoj

Na ruske pretnje i propagandu Finska je uzvratila tako što je prigrlila NATO-a, pri čemu su obrazovne reforme i slobodna štampa odigrali ključnu ulogu.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2022, 19:28

VRI U KOMŠILUKU, NATO TRUPE STIŽU NA GRANICE SRBIJE! Zapadna država šalje dodatni kontigent snaga, cilj je jasan!

VRI U KOMŠILUKU, NATO TRUPE STIŽU NA GRANICE SRBIJE! Zapadna država šalje dodatni kontigent snaga, cilj je jasan!

Imaće potpunu podršku domaćina. Italija će poslati u Bugarsku više od 800 vojnika kako ojačala NATO snage, izjavio je bugarski premijer Kiril Petkov nakon sastanka sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem u Rimu. - Imamo potpunu podršku italijanskog premijera i Vlade i činjenica da Italija šalje više od 800 vojnika u sastav NATO bataljona to dokazuje- rekao je Petkov. Kao odgovor na ruske akcije, NATO je aktivirao odbrambene planove...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Maj.2022, 17:13

Šta NATO članstvom dobijaju neutralne zemlje?

Šta NATO članstvom dobijaju neutralne zemlje?

"Jedina ne-NATO zemlja u regionu" – tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisuje poziciju države na čijem je čelu. Za razliku od Srbije, do sada vojno neutralne Švedska i Finska, aplicirale su u maju za članstvo u NATO savezu zbog ruske...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2022, 16:25

"PRETE LJUDIMA DA ĆUTE O NATO" Finski novinar da niko ne želi da uđe u Alijasnu - "želimo mir sa Rusijom"

PRETE LJUDIMA DA ĆUTE O NATO Finski novinar da niko ne želi da uđe u Alijasnu - želimo mir sa Rusijom

Novina Juha Korhonen je u razgovoru za RT izneo zastrašujuće podatke.. - Stanovnike Finske zastrašuju na poslu i na društvenim mrežama, terajući ih da ne govore protiv ulaska zemlje u NATO - rekao je finski novinar Juha Korhonen. - Imamo zajedničku granicu [sa Ruskom Federacijom] u dužini od 1,3 hiljade km, Finci su naučili više od 80 godina...

Detaljnije >>