NATO
NATO

Nato ili severno atlantski savez je međunarodna odbrambeno-bezbednosna organizacija osnovana 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu. Službeni jezici u Nato sedištu su: engleski i francuski. Glavna odredba ugovora između država članica je tačka V koja glasi da se članice slažu da se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili severnoj Americi smatra napadom na sve članice.

Osnivači države su: Belgija, Island, Norveška, Kanada, Italija, Portugal, Danska, Luksemburg, Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, Holandija, SAD. Države koje su pristupile u Nato tokom Hladnog rata su: Grčka, Turska, Zapadna Nemačka, Španija. Države bivšeg Istočnog bloka koje su pristupile u Nato posle Hladnog rata su: Češka republika, Estonija, Slovenija, Poljska, Letonija, Slovačka, Mađarska, Litvanija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Hrvatska. Centralni štab se nalazi u Briselu.
Pored zemalja 28 članica 22 članice učestvuju u Nato partnerstvu za mir, sa 15 drugih zemalja uključenih u programe raznih dijaloga. Vojni troškovi svih nato članica iznose oko 70% ukupnih troškova odbrane. Nato ima širok spektar delovanja a jedan od njih je i učešće u mirovnim operacijama.

Nato u misijama učestvuje od devedesetih godina, danas nato deluje na tri kontinenta učestvujući u mirovnim misijama. Nato pakt je pod dirigencijom Velike Britanije i SAD imao niz zločinačkih akcija gde su njihove oružane snage bez odobrenja Generalne skupštine ujedinjenih nacija delovale. Misli se na: Srpsku Krajinu u dva navrata prvi put 1994. godine kada su bombardovali aerodrom Udbina u Lici, a drugi put 3. i 4. avgusta 1995. godine kada su bombardovali vojne i civilne ciljeve što je bio uvod u Oluju i etničko čišćenje srpskog naroda u Kninskoj Krajini, najveći pogrom nakon drugog svetskog rata. Republiku Srpsku kada su za 22 dana 1995. godine bombardovali srpski entitet u BiH. Cilj zločinačke akcije bio je pritisak na vođe bosanskih Srba, da pristanu na potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

SR Jugoslaviju kada su za 78 dana od 24. marta do 10. juna 1999. godine napravili nesagledive posledice uništavajući brojne civilne objekte, škole, mostove, crkve, bolnice. Na Kosovu i Metohiji su bacili osiromašeni uranijum i raselili su narod. Cilj napada bio je zauzimanje velikih rudnih bogatstava i zauzimanje geostrateških pozicija koje se nalaze u južnoj srpskoj pokrajini. Avganistan kada su snage za 62 dana, 2001. godine vazdušnim desantom upali u ovu državu i tom prilikom ubacili svoje vojnike.

Po invaziji je započeo višegodišnji sukob okupacionih snago nato sa narodom Avganistana, koji je trajao 15 godina. Nato je želeo samo da se domogne nafte jer je zemlja bila puna sa nalazištima nafte. Libiju, država u severnim delovima Afrike, bombardovali su 222 dana 2011. godine, želeći da svrgnu sa vlasti predsednika Moamera Gadafija vođu libijske revolucije 1969. godine i otmu velika nalazišta nafte i postrojenja za crpljenje iste.

Danas je mnogo ljudi u svetu protiv ove organizacije, mnogo je protesta u to ime u nameri da se ukine ova organizacija i da svaka država članica nato vrati vojnike u svoje države.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 15.Okt.2018, 22:36

HLADNI RAT KIJEVA I BUDIMPEŠTE Ukrajina premestila vojne jedinice na granicu, Mađarska traži pomoć NATO-a

Diplomatska razmirica između Mađarske i Ukrajine je eskalirala, kada je Budimpešta opozvala ambasadora u Kijevu, kako bi protestvovala...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 15.Okt.2018

"SRBIJA 2018" Ovako je izgledala vežba 2.000 pripadnika NATO i našeg MUP-a (VIDEO)

Kako bi NATO, njegove partnerske zemlje i ostale međunarodne organizacije reagovale u slučaju snažnog zemljotresa? To je bio program prošlonedeljne zajedničke vežbe NATO i Srbije.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 15.Okt.2018

Srbija i NATO održali zajedničku vežbu u slučaju katastrofa

Prošle nedelje održana je zajednička vežba NATO i Srbije u cilju utvrđivanja kako bi trebalo da se reaguje u slučaju većih katastrofa poput snažnih zemljotresa.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 15.Okt.2018

DRŽAVNA DUMA RUSIJE: Imamo pravo da pratimo NATO vežbe na Arktiku

DRŽAVNA DUMA RUSIJE: Imamo pravo da pratimo NATO vežbe na Arktiku

Prvi zamenik Odbora za odbranu Državne dume Rusije Aleksandar Šerin komentarisao je optužbe Holandije o provokacijama Rusije na vojnim vežbama NATO-a na Arktiku Prvi zamenik Odbora za odbranu Državne dume Rusije Aleksandar Šerin komentarisao je optužbe Holandije o provokacijama Rusije na vojnim vežbama NATO-a na Arktiku.„Moram da priznam da je Holandija izgubila svaki autoritet na međunarodnoj sceni, a sve njihove izjave su prazne. Nakon što je Holandija optužila...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018

Serbs fear Kosovo's army formation, President Vucic says

Serbs fear Kosovos army formation, President Vucic says

Serbia's President Aleksandar Vucic said on Monday that Pristina’s authorities’ reports on the transformation of Kosovo’s security Forces into an army caused fear among the Serbs, Belgrade-based agencies reported.. He added that some Western partners work hard to help Kosovo become an Interpol member next month. Speaking about Kosovo’s future army, Vucic said he was afraid if it was formed this week and added he told NATO chief Jens Stoltenberg under which...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 15.Okt.2018

Gradski forum o EU i NATO: Da se vodimo interesima, ne emocijama

Gradski forum o EU i NATO: Da se vodimo interesima, ne emocijama

Srbija ima najveću ekonomsku saradnju sa zemljama članicama Evropske unije i NATO pakta, a sa Rusijom samo 5%, navode učesnici Gradskog foruma niškog Media centra o evroatlantskim integracijama. Zato se zalažu da se Srbija vodi maksimumom benefita, a minimumom emocija po ovom pitanju, dodajući da je vojna neutralnost kratkoročno primamljiva ideja, ali ne i dugoročno.. Proces evropskih integracija u Srbiji traje od petooktobarskih promena 2000. godine, a evroatlantske su zaustavljene...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 15.Okt.2018

Veselji: Vojske Kosova će biti, hteli to Srbi ili ne

Veselji: Vojske Kosova će biti, hteli to Srbi ili ne

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji tvrdi da će Kosovske bezbednosne snage biti transformisane u vojsku do kraja ove godne.

Detaljnije >>