Za odlazak iz Fijata se prijavilo 30 radnika

Izvor: S media, 23.Mar.2010, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za odlazak iz "Fijata" se prijavilo 30 radnika

Blizu 30 zaposlenih u privrednom društvu "Fiat automobili Srbija" (FAS) , posle mesec dana probnog rada, izjasnilo se da žele da napuste tu firmu i vrate se u fabriku "Zastava automobili", izjavio je danas predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Zoran Mihajlović.

Podsetivši da je pre mesec dana oko 1.000 radnika iz "Zastava automobili" prešlo u FAS i da se danas završava izjašnjavanje radnika o tome da li žele da nastave da rade u srpsko-italijanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << firmi, Mihajlović je rekao da su razlozi radnika uglavnom ti da ne mogu da izdrže ponudjeni tempo rada, ali i, kako je rekao, "zbog mobinga koji trpe od nižerangiranih šefova".

Mihajlović je rekao da ti radnici tvrde "da Fiat automobili Srbija forsira posao i da se od njih traži da obavljaju mnogo više operacija na traci, zbog čega neki ne mogu da izdrže taj tempo".

"Nije reč o radnicima koji ne žele da rade, već o tome da je njihova norma ista kao i u drugim Fiatovim kompanijama, ali da oni imaju i dodatnu obavezu da delove koji stižu za 'punto' raspakuju i dopreme do potrebnog mesta za montažu", objasnio je Mihajlović naglašavajući da zaposleni u drugim "Fiatovim" fabrikama u svetu nemaju tu obavezu, jer su im delovi nadohvat ruku.

To, dodaje Mihajlović, radnicima oduzima dosta vremena i zbog toga ne mogu da postignu normu pa se ostaje i prekovremeno.

"Što se tiče mobinga koji radnici trpe od nižerangiranih šefova, razgovarao sam sa predsednikom upravnog odbora FAS-a Djovanijem de Filipisom i on je obećao da će sa tim rukovodiocima razgovarati", kazao je Mihajlović.

Prema rečima Mihajlovića, najčešći vid mobinga nad radnicima u proizvodnji je taj što, ako neki radnik nije došao na posao, od njegovog kolege se traži da preuzme i posao odsutnog zaposlenog i pri tom mu s, kako je rekao, "preti da ako odbije da će biti prvi na spisku ukoliko bude otpuštanja".

Mihajlović je dodao i da prva polovina plate koju su radnici dobili za februar iznosi za proizvodne radnike od 16.000 do 19.000 dinara.

"Sa isplatom drugog dela, koja će biti 28. marta radnici će dobiti regres, topli obrok ali i naknada za troškove prevoza i za prekovremeni rad, tako da će tada biti poznat mesečni prosek plata", rekao je Mihajlović i dodao "da ne bi trebalo da bude ispod 30.000 dinara".

Inače, Ugovor o radu koji su radnici "Zastava automobila" potpisali sa FAS-om, pored ostalog, sadrži tu tačku da radnik ima mogućnost da se izjašnjava da li prihvata ponudjeni posao ili će se vratiti u fabriku "Zastava automobili".

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za odlazak iz FAS-a izjasnilo se blizu 30 radnika

Izvor: EMportal, 23.Mar.2010

Blizu 30 zaposlenih u Fijat automobili Srbija, posle mesec dana probnog rada, izjasnilo se da žele da napuste tu firmu i vrate se u fabriku Zastava automobili, izjavio danas predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Zoran Mihajlović.

Nastavak na EMportal...

Iz Fijata u Zastavu ide 30 radnika

Izvor: B92, 23.Mar.2010

Kragujevac -- Blizu 30 zaposlenih u privrednom društvu "Fiat automobili Srbija" (FAS), posle mesec dana probnog rada, izjasnilo se da žele da napuste tu firmu...Oni žele da se vrate u fabriku "Zastava automobili", kaže predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Zoran Mihajlović i dodaje...

Nastavak na B92...

Iz FIAT-a u Zastavu ide 30 radnika

Izvor: B92, 24.Mar.2010, 11:40

Blizu 30 zaposlenih u privrednom društvu "FIAT automobili Srbija" (FAS), posle mesec dana probnog rada, izjasnilo se da žele da napuste tu firmu... ..Oni žele da se vrate u fabriku "Zastava automobili", kaže predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Zoran Mihajlović i dodaje da su razlozi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.