Izvor: B92, 23.Mar.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Oko 30 radnika napušta "Fijat"

Kragujevac -- Blizu 30 zaposlenih "Fijat automobilima Srbija", posle mesec dana probnog rada, izjasnilo se da žele da vrate se u fabriku "Zastava automobili".

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Zoran Mihajlović je rekao da su razlozi radnika za odlazak uglavnom ti da ne mogu da izdrže ponuđeni tempo rada, ali i, kako je rekao, "zbog mobinga koji trpe od nižerangiranih šefova".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Mihajlović je rekao da ti radnici tvrde "da Fijat automobili Srbija forsira posao i da se od njih traži da obavljaju mnogo više operacija na traci, zbog čega neki ne mogu da izdrže taj tempo".

"Nije reč o radnicima koji ne žele da rade, već o tome da je njihova norma ista kao i u drugim Fijatovim kompanijama, ali da oni imaju i dodatnu obavezu da delove koji stižu za 'punto' raspakuju i dopreme do potrebnog mesta za montažu", objasnio je Mihajlović naglašavajući da zaposleni u drugim "Fijatovim" fabrikama u svetu nemaju tu obavezu, jer su im delovi nadohvat ruku.

To, dodaje Mihajlović, radnicima oduzima dosta vremena i zbog toga ne mogu da postignu normu pa se ostaje i prekovremeno.

"Što se tiče mobinga koji radnici trpe od nižerangiranih šefova, razgovarao sam sa predsednikom upravnog odbora ’Fijata automobili Srbija’ Đovanijem de Filipisom i on je obećao da će sa tim rukovodiocima razgovarati", kazao je Mihajlović.

Prema rečima Mihajlovića, najčešći vid mobinga nad radnicima u proizvodnji je taj što, ako neki radnik nije došao na posao, od njegovog kolege se traži da preuzme i posao odsutnog zaposlenog i pri tom mu s, kako je rekao, "preti da ako odbije da će biti prvi na spisku ukoliko bude otpuštanja".

Mihajlović je dodao i da prva polovina plate koju su radnici dobili za februar iznosi za proizvodne radnike od 16 000 do 19 000 dinara.

"Sa isplatom drugog dela, koja će biti 28. marta radnici će dobiti regres, topli obrok ali i naknada za troškove prevoza i za prekovremeni rad, tako da će tada biti poznat mesečni prosek plata", rekao je Mihajlović i dodao "da ne bi trebalo da bude ispod 30 000 dinara".

Inače, Ugovor o radu koji su radnici "Zastava automobila" potpisali sa „Fijat automobilima Srbija", pored ostalog, sadrži tu tačku da radnik ima mogućnost da se izjašnjava da li prihvata ponuđeni posao ili će se vratiti u fabriku "Zastava automobili".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.