Poskupelo ulje

Izvor: TvojPortal.com, 15.Jun.2012, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupelo ulje

Izvor:novosti.rs Cene zejtina u domaćim trgovinama poslednjih dana povećane i do 15 odsto. Razlog - povećani troškovi poslovanja, skuplje gorivo i devizni kurs.POTROŠAČI za litar običnog suncokretovog ulja sada moraju da plate i do 145 dinara. Posle gotovo jednogodišnje stabilizacije, cena ulja krenula je „na gore“. Razlog, kako tvde dobavljači su povećani troškovi poslovanja, pre svega, skuplje gorivo i skok vrednosti evra.


Zavisno od dobavljača, zejtin je >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << na tržištu skuplji od šest do 15 odsto. Suncokretovo ulje iz „Dijamanta“, „Vitala“, „Sunca“ ili „Viktorije ojl“ u trgovinskim lancima prodaje se po ceni od 125, ali i preko 145 dinara za litar. Na akcijskim popustima neke vrste ulja mogu da se kupe i ispod 120 dinara.Uljari o cenama ne žele javno da govore, a na pitanje zašto je ta namirnica poskupela, kažu da je to bilo neizbežno.

- Uvećani su troškovi proizvodnje i transporta zbog skoka cena nafte, ali i nestabilnosti kursa - pravdaju se uljari. - I sirovine su razlog, jer su količine na izmaku.U Poslovnoj zajednici za industrijsko bilje kažu da je novu, višu cenu ulja, između ostalog, uslovilo i kretanje kursa, fabrike prošle godine podigle devizne kredite koje sada treba vraćati. Ali, cene te sirovine rastu i na svetskom tržištu.

- Sirovine su na izmaku, a treba obezbediti i sredstva za novi otkup suncokreta, što u postojećim uslovima stvara veliko opterećenje uljarama - kaže za „Novosti“ Olga Čurović, direktor Poslovne zajednice za industrijsko bilje. - Glavni krivac su kursne razlike, a novi krediti sigurno neće biti povoljniji nego u zadnjih godinu dana.

Upitana da prokomentariše da li će se na ovom nivou zaustaviti cene zejtina, Čurovićeva kaže da bi to mogla sa sigurnošću da tvrdi „samo ako bi neko znao da kaže koliki će kurs biti u narednom periodu“. U tom slučaju znala bi se već sada i cena novog roda suncokreta.

Ove sezone, kaže, očekuje se prosečan rod suncokreta, zasejano je oko 160.000 hektara pod tom industrijskom biljkom, što bi značilo stabilno snabdevanje tom namirnicom, a preostaće dovoljno količina zejtina svakako i za izvoz.

Pogledaj vesti o: Cena goriva,   Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.