Šta do sada znamo o novom Škodinom SUV modelu? VIDEO

Izvor: B92, 08.Jul.2016, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta do sada znamo o novom Škodinom SUV modelu? VIDEO

Škoda će u septembru predstaviti novi SUV, a dok čekamo njegovu premijeru, češki proizvođač nam postepeno otkriva detalje o ovom automobilu.

U maju smo saznali da će se vozilo zvati Kodiaq, po Kodiak medvedu koji živi na istoimenoj grupi ostrva u blizini jugozapadne obale Aljaske. Osim toga poznato je i da će, sa dužinom od 4,7 m, Kodiaq biti do sada najveći SUV/krosover model u katalogu Škode. U njemu će komforno moći da se preveze do 7 putnika, zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opcionom trećem redu sedišta.

Škoda nam sada otkriva i da će novi SUV "imati najveći prtljažnik u svojoj klasi".

Kada je reč o motorizaciji, Kodiaq će u ponudi imati tri benzinska TSI agregata i dve TDI dizel jedinice. Najsnažniji benzinac biće 2.0 litarski TSI sa 180 ks, a većina modela će biti dostupna u varijanti sa pogonom na prednje točkove i u verziji 4x4.

Snaga će se standardno prenositi pomoću šestobrzinskog manuelnog menjača, dok će kao opcija moći da se naruči i automatik sa duplim kvačilom. Interesantno je da je najavljena i Plug-In hibridna verzija, ali je ne treba očekivati u ponudi pre 2019. godine.

Na listi opreme naći će se i Volkswagenov Dynamic Chassis Control (DCC) sistem koji omogućava podešavanje oslanjanja kako bi vozilo bolje prijanjalo na putu pri zahtevnoj vožnji, kao i Driving Mode Select tehnologija, za biranje predefinisanih modova u vožnji.

Što se tiče savremenih tehnologija, vozaču i putnicima na raspolaganju će biti najnoviji multimedijalni sistem VW grupe, koji omogućava integraciju smartfon uređaja zahvaljujući Android Auto i Apple CarPlay platformama. Kabina automobila predstavljaće i svojevrsni WiFi hotspot na koji će moći da se priključi više korisnika mobilnih elektronskih uređaja.

Kodiaq će biti opremljen i čitavom paletom bezbednosnih sistema asistencije, poput adaptivnog tempomata i upozorenja na opasnost od mogućeg frontalnog sudara.

Škoda je ovih dana objavila i najnovije fotografije prototipa modela Kodiaq, ali je testni automobil potpuno prekriven maskirnom folijom. Ako želte da saznate kako će približno izgledati novi SUV, najbolje je da pogledate fotografije koncepta Vision S, koji je poslužio kao osnova za produkcijsku verziju, ili dizajnerske crteže Kodiaqa koji je češki proizvođač objavio sredinom juna.

U nastavku možete pogledati video nastao tokom testiranja Kodiaqa na različitim terenima i putnim podlogama:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.