RT: Zelenski je „legitiman vojni cilj“ – Medvedev

Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2024, 23:16

RT: Zelenski je „legitiman vojni cilj“ – Medvedev

 
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, kao vođa „neprijateljskog političkog režima“, legitimna je vojna meta, izjavio je Dmitrij Medvedev, predsednik Saveta bezbednosti Rusije.
Govoreći za TASS u ponedeljak, Medvedev je izjavio da pitanje legitimiteta Zelenskog kao predsednika nije od posebnog značaja za Moskvu. „Za Rusiju konačni gubitak legitimiteta od strane pseudopredsednika bivše Ukrajine ništa neće promeniti“, izjavio je bivši ruski predsednik, napominjući da se lideri zemalja koje vode rat „uvek smatraju“ legitimnim vojnim ciljem. Medvedev je Zelenskog nazvao „ratnim zločincem“, kojeg bi trebalo uhvatiti i izvesti pred lice pravde ili „likvidirati kao teroristu“ zbog svojih zločina nad Rusima i Ukrajincima. Zelenski se pojavio na poternici ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova ranije ovog meseca, iako nisu objavljeni podaci o krivičnom postupku protiv njega. Ustavna ovlašćenja sadašnjeg ukrajinskog predsednika istekla su 20. maja. Predsednički izbori su prvobitno bili zakazani za mart, ali su odloženi pod izgovorom vanrednog stanja, koje je uvedeno nakon početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, a više puta je prošireno od strane nacionalnog zakonodavstva. Zelenski je u decembru 2023. najavio da neće biti održani predsednički ili parlamentarni izbori sve dok je na snazi vanredno stanje. Početkom maja, poslanici su produžili vanredno stanje za još tri meseca. Prema Medvedevu, Zelenski je „efikasno preuzeo vlast“ u zemlji nakon što su izbori odloženi. „Pljunuo je na ustav svoje ’zemlje‘, ignorisao Ustavni sud, čak nije ni proširio, već je uzurpirao vrhovnu vlast“, izjavio je Medvedev i dodao da se Zelenski „pokrio neartikulisanom deklaracijom Vrhovne Rade (ukrajinskog parlamenta) o ukidanju predsedničkih izbora u vreme rata“. U martu je Ukrajinska pravda tvrdila, pozivajući se na članove parlamenta, da je Zelenski praktično lišio ovlašćenja zakonodavnu vlast i uspostavio de fakto ličnu vlast. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je nedavno da će „uskoro doći trenutak kada će mnogi ljudi, uključujući i one unutar Ukrajine, dovesti u pitanje legitimitet [predsednika Zelenskog]“.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: U Ukrajini i dalje moguće mirno rešenje – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2024

Sukob između Moskve i Kijeva i dalje bi mogao da se reši mirnim i diplomatskim putem, izjavio je ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN u ponedeljak. Međutim, da bi to bilo moguće, Zapad mora da prekine svoje „zlonamerno mešanje“ i sasluša...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.