OVO VAM SE SIGURNO DESILO: Koji su razlozi nefunkcionalnih BRISAČA na vašem automobilu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 16:04

OVO VAM SE SIGURNO DESILO: Koji su razlozi nefunkcionalnih BRISAČA na vašem automobilu?

Predstavljamo pet glavnih.

Funkcionalni brisači šoferšajbne automobila doprinose sigurnoj vožnji. Istrošene metlice brisača, neispravan motor, pokvareni osigurač ili jak sneg mogu biti neki od razloga zbog kojih brisači ne rade.

U vožnji je neophodno da je šoferka automobila čista. Ako nemate optimalnu vidljivost na putu ispred sebe, mnogo je teže izbeći nesreću, predmet na ulici ili kvar na površini puta, poput rupe na asfaltu. Da bi vetrobransko staklo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bilo čisto, brisači moraju ispravno raditi.

Ponekad brisači možda neće raditi ispravno ili oboje istovremeno. Postoji nekoliko razloga zašto brisači više ne rade - evo 5 glavnih uzroka:

1. Nose se metlice brisača

Stanje letvica je direktno odgovorno za to koliko dobro rade brisači. Ako su gumene ivice na lopaticama slomljene, brisač neće doći u kontakt sa vetrobranskim staklom kako bi trebalo da obriše ostatke i vlagu.

Praznina  nastala nedostatkom gume mogao bi tamo sakupljati još više nečistoće koja može ogrebati površinu vetrobranskog stakla. Zamenite metlice brisača što je pre moguće kako ne biste narušili vidljivost.

2. Brisači vetrobranskog stakla imaju led ili sneg

Brisači su napravljeni tako da uklanjaju malu količinu snega sa vetrobranskog stakla, ali težak sneg, led ili čak blato moraju se ukloniti četkom za čišćenje pre puštanja brisača u rad, jer u suprotnom mogu brisati brisače.

Smrznuti sneg može biti toliko težak na brisačima vašeg automobila da se metlice mogu saviti, krakovi brisača mogu skočiti ili sjahati sa osovina, a motor brisača ili krug menjača mogu otkazati. Uklonite sneg sa vetrobranskog stakla pre nego što startuju brisači.

3. Motor brisača vetrobranskog stakla više ne radi

Ovo je elektromotor. Kao i svaka druga električna komponenta, ona se može naglo zaustaviti i možda ćete trebati da je zamenite.

Ako se to dogodi, brisači vetrobranskog stakla uopšte neće raditi i nećete moći obrisati vodu, prljavštinu ili sneg sa vetrobranskog stakla. Zamenite motor odmah, u ovom slučaju.

4. Sigurnost brisača je izgorela

Kada se motor pregreje, pričvršćeni osigurač pregori. Osigurač je dizajniran kao slab element u krugu brisača.

Na taj način, ako se motor iz nekog razloga pregreje, prvo će pregoreti osigurač, umesto motora koji je mnogo skuplji. Ako osigurač pregori, prvo proverite šta je dovelo do pregrevanja motora.

Velika količina snega na metlicama brisača, letvicama ili rukama koje je zakrčio neki predmet može prouzrokovati sagorevanje zaštite. Uklonite predmete koji blokiraju brisače i zamenite osigurač.

5. Matice brisača su labave

Ručice brisača povezane su sa prenosnikom pomoću navrtke na osovini. Osovine su obično žlebljene na isturenoj cevi. Ruke brisača su takođe žlebljene i imaju otvor na osnovi.

Na cev je zategnuta matica koja čvrsto drži krak brisača na osovini. Ako je matica malo olabavljena, što je uobičajeno - motor brisača će rotirati stožer, ali ne i ruku. Verovatno ćete videti kako se ruka pomalo pomera kada se promeni smer brisača, ali oni ne uspevaju da obrišu vetrobransko staklo.

Takođe je moguće da samo jedan brisač hoda, dok drugi ostaje dole. Ako se suočite sa ovom situacijom, uverite se da su osovine navrtki dovoljno zategnute.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.