Vučić u Kosovskoj Mitrovici: Došao sam da vam kažem istinu

Izvor: Prva.rs, 09.Sep.2018, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Kosovskoj Mitrovici: Došao sam da vam kažem istinu

"Pre nego što pročitam ono što sam nedeljama pisao, hoću da se izvinim građanima koji nisu mogli da dođu, jer su neki drugi ljudi palili gume, šenlučili, pucali, valjda sa namerom da zastraše Srbe. Da se izvinim i zahvalim meštanima sela Banje, ovo nije poslednji put da sam želeo da ih posetim i da ću sledeći put doći i hvala im na pripremljenomdočeku", rekao je predsednik Srbije na početku.
On je kazao da oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << koju su postavljali barikade "neće naići na jednodušnu osudu jer šta god da urade to je njihovo čedo".
"I mi ćemo snositi odgovornost jer valjda nismo imali dovoljno vode da gasimo vatre koje su oni palili. Naš je zadatak, ne samo da promenimo sliku o sebi nego i ugao na koji način oni ka Balkanu gledaju.I u dobru i u zlu bićemo uz vas, uz naš narod na Kosovu i Metohiji", kazao je on i dodao:
"Došao sam da kažem istinu o našoj teškoj situaciji, jer da ćutim niti mogu niti smem".
"Nedeljama, mesecima ponavljaju kako se neko spremio da neko mora da prizna nezavisnost Kosova, ja ovde svima kažem da je to notorna laž i pred svima govorim da se to neće dogoditi", naglasio je.
On je dodao da ne želi da menja granice, već prava Srba na Kosovu.
"Hoću da za vas osvojimo sva ona prava koja vam pripadaju. Hoću vaše pravo na život, slobodu, rad, učenje kretanje. Ako zbog tih prava hoćemo da učinimo kompromise", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao da je njegova ideja je Srbija sačuva svoj narod, da sačuva zemlju i institucije, da čuva mir i pokuša da uspostavi mostove prijateljstva sa Albancima i traži dogovor.
"Moramo da živimo zajedno i jedni pored drugih. Moramo da pregovaramo. Neko nekada u budućnosti moraće da postigne dogovor sa Albancima. Priče da ćemo jednog dana moći da im vratimo milo za drago, su bajke za decu. neće biti lakih rešenja i za njih i za nas. Ali ćemo imati više dece i naše i njihove koje će ostati ovde", rekao je Vučić.
On je rekao da njegov posao nisu "sumanute vizije Kosova bez Albanaca", ili još gore bez Srba i da njegov posao u ovoj, "a ne nebeskoj Srbiji".
"Sa tog neba smo već pali i razbili glave... Zato ;danas govorim o realnosti, a ne pevam borbene pesme. Obećavam da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas", rekao je Vučić, što je propraćeno jakim aplauzom.
On je dodao da neće dozvoliti da neko ponižava Srbiju, već da kompromis predstavlja ono kada svi dobiju ponešto, a niko ne dobije sve. ;
Vučić je na početku govora zahvalio Srbima u Kosovskoj Mitrovici što čuvaju i brane "srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji" i ne odustaju.
"Obaveza je moja da kažem da ćemo, dragi prijatelji, i u dobru i u zlu uvek biti uz naš srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić, što je propraćeno aplauzom.
Tokom svog govora, Vučić je rekao i da je predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, ali da želje Srbije u to vreme nisu bile realne i da Srbija nije shvatala da nije sama u svetu i da se bez sveta ne može i da je zbog toga platila cenu.
"Pre oko 30 godina stotina hiljada ljudi, a Milošević je tada bio dovoljno veliki da ih okupi, dočekalo je kraj njegovog govora. Pevao je naš narod, sa verom i ubeđenjem, zaneseni i ponosni, 'Ko to laže, ko to kaže Srbija je mala'", rekao je Vučić i dodao da je Srbiju posle toga dočekalo tri rata, da su Srbi ginuli u Kninu, Sarajevu i Prištini, a da se danas u Kninu vijori "šahovnica", u Sarajevu broj Srba prepolovljen, a u Prištini živi tek nekoliko Srba.
On je rekao da Srbija raste danas u miru jer ulaže u život, a ne razbacuje ga okolo, jer se oslanja na znanje i rad, a ne na puške.
Vučić je dodao da Srbija danas može da bira svoj put, put u Evropu, ali može glasno da kaže svima da neće u Nato, što je propraćeno glasnim aplauzom.
Izvor: b92.net, beta, rts, tanjug
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Izvinjenje meštanima sela Banje

Izvor: Danas, 09.Sep.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pre nego što će, kako je rekao, pročitati ono što je nedeljama pisao, izvinio se danas građanima, meštanima sela Banje na mitingu u Kosovskoj Mitrovici, do kojih nije mogao da stigne jer su putevi bili blokirani. Članak Vučić: Izvinjenje meštanima sela...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.