Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija
Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Kosovo je geografska oblast koja obuhvata severni i istočni deo srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Druga oblast u pokrajini se naziva Metohija. Kosmet kao autonomna pokrajina u sastavu republike Srbije na osnovu rezolucije saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999. godine nalazi se pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija.

Savet bezbednosti odobrio je na sednici koja je održana 24. oktobra 2005. godine u Njujorku početak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije pri tom kršeći sva prava. Pregovori su počeli razgovorima o decentralizaciji koji su održani 20. i 21. februara 2006. godine u Beču. Poslanici narodne skupštine republike Srbije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koju je parlamentu predložila vlada republike Srbije.

Skupština Srbije i svi državni organi izrazili su u rezoluciji punu spremnost na to da preuzmu svoj deo odgovornosti u procesu političkog rešavanja pitanja Kosova i Metohije, na osnovama i zakonima međunarodnog prava i u skladu sa demokratskim vrednostima savremenog sveta. Narodna skupština republike Srbije je u skladu sa načelom Ujedinjenih nacija o nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta demokratskih država, ovom rezolucijom definisala je okvir i mandat političkih razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije.
Kosovo i Metohija zahvata površinu od 10.887 kilometara kvadratnih, tj oko 12 odsto teritorije na jugozapadu republike.

Grad Priština je administrativni, privredni i kulturni centar pokrajine. Kosovo i Metohija se sastoji od 29 opština i 5 upravnih okruga, čija su sedišta u gradovima Prištini, Peći, Prizrenu, Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici. Južna pokrajina obuhvata 1.449 naselja, 26 gradskih naselja, i 1.423 ostalih mesta. Kosovo i Metohiju od susedne Albanije deli planinski masiv Prokletija, a od Makedonije Šar planina, na kojima se nalaze i dva najviša planinska vrha u Srbiji, Đeravice i Crni vrh.
Pokrajinu čine dve regije, koje se razlikuju sastavom tla, i klimom, a međusobno su odeljene planinama Ćićavicom i Crnoljevom.

Južna srpska pokrajina ima vrlo raznovrstan reljef i sastoji se od planinskih venaca kojim je obrubljena, a oni su ispresecani klancima i dosta širokim dolinama reka Binačke Morave, Belog Drima i Laba. Kosovo se prostire u jugoistočnom i istočnom delu pokrajine, blizu moravsko vardarske doline, i pretežno je brdovito tako da rudna bogatstva predstavljaju glavni prirodni potencijal ove oblasti. Metohija se nalazi na zapadu i severozapadu pokrajine, i obiluje kvalitetnim obradivim zemljištem, što bitno određuje njenu privredu.

Međusobna geografska odeljenost Metohije i Kosova uslovila je i razliku u biljnom i životinjskom svetu, tako da je za Metohiju karakterističan uticaj Mediterana, pa je to regija sa najviše primera mediteranske flore i faune u celoj Srbiji, dok se Kosovo po tome ne razlikuje od ostatka Srbije. Imajući u vidu činjenicu da su oružani sukobi, iseljavanje velikog broja Srba i pripadnika drugih manjina i dolazak više desetina hiljada Albanaca iz Albanije promenili etničku sliku Kosova i Metohije, kao i da popisi stanovništva koji su u Srbiji obavljeni 2002. i 2011. godine nisu obuhvatili teritoriju južne pokrajine, ne postoje noviji precizni podaci o broju stanovnika Kosova i Metohije. Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji predstavljaju Uneskov subjekat na listi Svetske baštine koji se nalazi u Srbiji, na Kosmetu.

U njega su uključena četiri srednjovekovna manastira Srpske pravoslavne crkve: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica. Lepota Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, i crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu jača je od istorije koja dominira životom dela Srbije na kojem su izgrađeni. Manastir Dečane podigao je kralj Stefan Uroš Treći da mu budu zadužbina, u Zatrnavskoj Župi koja je u podnožju Prokletija južno od Peći, na reci Bistrici.

Razvoj srednjovekovne srpske države doneo je najvredniju umetnost u oblasti Kosova i Metohije. U njoj se nalazi preko hiljadu crkava i crkvišta. U ovom jedinstvenom predelu, naročito u plodnoj ravnici Metohije gotovo mediteranske klime, oko svakog od važnih manastira je nastala mreža manjih crkava, isposnica i svetih mesta. Po značaju koji su Kosovo i Metohija imali u Srpskoj državi može da se meri samo Raška oblast, sa prestonim gradom Rasom.

Zbog najvećih svetinja i manastira na Kosmetu, postoji stara legenda i izreka koja se prenosi s kolena na kolena da je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja i da je Kosovo i Metohija srce Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 22:52

Milanović: "Kosovo je međunarodno priznata država. Srbija to ne prihvata"

Milanović: Kosovo je međunarodno priznata država. Srbija to ne prihvata

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanom ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta u operaciju NATO Kfora na Kosovu.. On je tom prilikom istakao da ne postoje izgledi da će Srbija uskoro priznati Kosovo. Na zvaničnom sajtu hrvatskog predsedništva objavljeno je da je predsednik Milanović na ispraćaju u kasarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji poručio pripadnicima hrvatskog kontingenta da su profesionalci koji će svoj zadatak obavljati...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2022, 22:03

"VAŠINGTONSKI SPORAZUM VAŽI, ALI NIJE OBAVEZAN" Amerika prećutno podržala lažnu državu

VAŠINGTONSKI SPORAZUM VAŽI, ALI NIJE OBAVEZAN Amerika prećutno podržala lažnu državu

Čim je spomenuto da će Kosovo aplicirati za prijem u Savet Evrope, nije bilo teško zaključiti da su velike šanse da Priština u tom naumu ima podršku pojedinih uticajnih zapadnih država.. Veo tajne razvejan je, čini se, najnovijim saopštenjem Stejt departmenta, iz kojeg se može zaključiti da Sjedinjene Američke Države u najmanju ruku prećutno saglasne sa tim korakom.. Na pitanje Glasa Amerike da pojasni da li je američka administracija promenila...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 22:01

Amerika "tajno" dala zeleno svetlo tzv. Kosovu; poslali poruku: "Vašingtonski sporazum važi, ali ne obavezuje"

Amerika tajno dala zeleno svetlo tzv. Kosovu; poslali poruku: Vašingtonski sporazum važi, ali ne obavezuje

Kad je tzv. Kosovo apliciralo za prijem u Savet Evrope, nije bilo teško zaključiti " velike su šanse da Priština ima podršku pojedinih zapadnih država.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Maj.2022, 21:19

AMERIKA PREĆUTNO DALA ZELENO SVETLO KOSOVU ZA SAVET EVROPE Stejt Department između redova poručio: Vašingtonski sporazum važi, ali ne obavezuje

Čim je spomenuto da će Kosovo aplicirati za prijem u Savet Evrope, nije bilo teško zaključiti da su velike šanse da Priština u tom naumu ima podršku pojedinih uticajnih zapadnih država....

Detaljnije >>

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 18:44

Tzv. Kosovo tvrdi: "Pravoslavne crkve su naše kulturno blago"; Srbija odgovorila

Tzv. Kosovo tvrdi: Pravoslavne crkve su naše kulturno blago; Srbija odgovorila

Ministar kulture Hajrulah Čeku kazao je da su pravoslavne crkve na Kosovu izuzetno kulturno blago svih građana Kosova.. Ali, i čitavog čovečanstva. Dodao je i da ne postoji razlog zbog kojeg Kosovo ne može da bude članica Uneska. Istakao je da se renoviranje kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici vrši da bi ona služila zajednici, prenosi Gazeta ekspres. "Ulažemo sve svoje kapacitete da sačuvamo naše kulturno nasleđe, stavljajući ga u službu socio-ekonomskog...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Maj.2022, 18:03

Milanović ispratio novi hrvatski kontingent na Kosovo

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je danas u Petrinji u svečanom ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta u NATO misiju Kfor na Kosovu.

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 16.Maj.2022, 17:58

Milanović ispratio novi hrvatski kontingent na Kosovo

Milanović ispratio novi hrvatski kontingent na Kosovo

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je danas u Petrinji u svečanom ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta u NATO misiju Kfor na Kosovu."Kosovo je medjunarodno priznata država. Srbija to ne prihvata, i kako stvari stoje, i neće skoro. Ali mi se u tu politiku ne mešamo više od onoga što smo učinili pre dosta godina, kada smo priznali Kosovo", rekao je Milanović.Milanović je kazao da Hrvatska nije to učinila "da napakosti Srbiji", već da "nagradi Kosovo za ono što je prošlo",...

Detaljnije >>