Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija
Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Kosovo je geografska oblast koja obuhvata severni i istočni deo srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Druga oblast u pokrajini se naziva Metohija. Kosmet kao autonomna pokrajina u sastavu republike Srbije na osnovu rezolucije saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999. godine nalazi se pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija.

Savet bezbednosti odobrio je na sednici koja je održana 24. oktobra 2005. godine u Njujorku početak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije pri tom kršeći sva prava. Pregovori su počeli razgovorima o decentralizaciji koji su održani 20. i 21. februara 2006. godine u Beču. Poslanici narodne skupštine republike Srbije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koju je parlamentu predložila vlada republike Srbije.

Skupština Srbije i svi državni organi izrazili su u rezoluciji punu spremnost na to da preuzmu svoj deo odgovornosti u procesu političkog rešavanja pitanja Kosova i Metohije, na osnovama i zakonima međunarodnog prava i u skladu sa demokratskim vrednostima savremenog sveta. Narodna skupština republike Srbije je u skladu sa načelom Ujedinjenih nacija o nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta demokratskih država, ovom rezolucijom definisala je okvir i mandat političkih razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije.
Kosovo i Metohija zahvata površinu od 10.887 kilometara kvadratnih, tj oko 12 odsto teritorije na jugozapadu republike.

Grad Priština je administrativni, privredni i kulturni centar pokrajine. Kosovo i Metohija se sastoji od 29 opština i 5 upravnih okruga, čija su sedišta u gradovima Prištini, Peći, Prizrenu, Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici. Južna pokrajina obuhvata 1.449 naselja, 26 gradskih naselja, i 1.423 ostalih mesta. Kosovo i Metohiju od susedne Albanije deli planinski masiv Prokletija, a od Makedonije Šar planina, na kojima se nalaze i dva najviša planinska vrha u Srbiji, Đeravice i Crni vrh.
Pokrajinu čine dve regije, koje se razlikuju sastavom tla, i klimom, a međusobno su odeljene planinama Ćićavicom i Crnoljevom.

Južna srpska pokrajina ima vrlo raznovrstan reljef i sastoji se od planinskih venaca kojim je obrubljena, a oni su ispresecani klancima i dosta širokim dolinama reka Binačke Morave, Belog Drima i Laba. Kosovo se prostire u jugoistočnom i istočnom delu pokrajine, blizu moravsko vardarske doline, i pretežno je brdovito tako da rudna bogatstva predstavljaju glavni prirodni potencijal ove oblasti. Metohija se nalazi na zapadu i severozapadu pokrajine, i obiluje kvalitetnim obradivim zemljištem, što bitno određuje njenu privredu.

Međusobna geografska odeljenost Metohije i Kosova uslovila je i razliku u biljnom i životinjskom svetu, tako da je za Metohiju karakterističan uticaj Mediterana, pa je to regija sa najviše primera mediteranske flore i faune u celoj Srbiji, dok se Kosovo po tome ne razlikuje od ostatka Srbije. Imajući u vidu činjenicu da su oružani sukobi, iseljavanje velikog broja Srba i pripadnika drugih manjina i dolazak više desetina hiljada Albanaca iz Albanije promenili etničku sliku Kosova i Metohije, kao i da popisi stanovništva koji su u Srbiji obavljeni 2002. i 2011. godine nisu obuhvatili teritoriju južne pokrajine, ne postoje noviji precizni podaci o broju stanovnika Kosova i Metohije. Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji predstavljaju Uneskov subjekat na listi Svetske baštine koji se nalazi u Srbiji, na Kosmetu.

U njega su uključena četiri srednjovekovna manastira Srpske pravoslavne crkve: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica. Lepota Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, i crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu jača je od istorije koja dominira životom dela Srbije na kojem su izgrađeni. Manastir Dečane podigao je kralj Stefan Uroš Treći da mu budu zadužbina, u Zatrnavskoj Župi koja je u podnožju Prokletija južno od Peći, na reci Bistrici.

Razvoj srednjovekovne srpske države doneo je najvredniju umetnost u oblasti Kosova i Metohije. U njoj se nalazi preko hiljadu crkava i crkvišta. U ovom jedinstvenom predelu, naročito u plodnoj ravnici Metohije gotovo mediteranske klime, oko svakog od važnih manastira je nastala mreža manjih crkava, isposnica i svetih mesta. Po značaju koji su Kosovo i Metohija imali u Srpskoj državi može da se meri samo Raška oblast, sa prestonim gradom Rasom.

Zbog najvećih svetinja i manastira na Kosmetu, postoji stara legenda i izreka koja se prenosi s kolena na kolena da je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja i da je Kosovo i Metohija srce Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 21.Nov.2019, 17:05

Beriša: Kosovo u granicama Srbije i u školskim udžbenicima

Beriša: Kosovo u granicama Srbije i u školskim udžbenicima

Nekadašnji albanski premijer, Salji Beriša objavio je da kosovska teritorija nije u granicama Srbije samo na mapi aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, već da je i na mapama u udžbenicima za osmi razred. Nakon što je premijer Edi Rama objavio video-snimak u kojem je prikazana mapa sa teritorijom Kosova u granicama Srbije,...

Detaljnije >>


Izvor: Danas, 21.Nov.2019, 16:45

Policija Kosova poziva građane da pomognu u identifikaciji dvoje osumnjičenih za ubistvo Ivanovića

Policija Kosova poziva građane da pomognu u identifikaciji dvoje osumnjičenih za ubistvo Ivanovića

Direkcija Kosovske policije za istragu teških zločina i Specijalno tužilaštvo pozvale su danas gradjane da im pomognu u identifikaciji dva osumnjičena lica koja...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 16:36

Potraga: Kosovska policija objavila fotografije osumnjičenih u slučaju ubistva Ivanovića FOTO

Potraga: Kosovska policija objavila fotografije osumnjičenih u slučaju ubistva Ivanovića FOTO

Kosovska policija objavila je danas fotografije dvojice osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića u severnoj Mitrovici, januara prošle godine.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 21.Nov.2019, 16:18

UMESTO OPTUŽNICE POSLALI FOTOGRAFIJE Kosovska policija godinu i po od ubistva Olivera Ivanovića moli za pomoć u identifikaciji DVA MUŠKARCA snimljena u njegovoj ulici

Prema najavama predmetnog tužioca u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, do kraja ove nedelje trebalo je da dođe do podizanja optužnica...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 16:09

Kosovski mediji: Tuča zbog jednog nevažećeg listića

Kosovski mediji: Tuča zbog jednog nevažećeg listića

Priština -- Posmatrači iz pokreta Samoopredeljenje i Socijaldemokratske inicijative potukli su se u Centru za brojanje izbornih glasova i rezultata.. Endrit Zaberga rekao je za prištinski portal Indeks onlajn da ga je posmatrač iz Samoopredeljenja napao zato što nije dozvolio da jedan glasački listić bude proglašen nevažećim. Zaberg tvrdi da ga je...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 21.Nov.2019, 16:01

Budalaštine

Budalaštine

Pisac Filip David izjavio je na televiziji N1 da je "svim srcem za opoziciju ovom režimu", ali da se zbog stavova...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2019, 15:43

Tuča posmatrača u Centru za brojanje izbornih glasova na Kosovu

PRIŠTINA - Posmatrači iz Pokreta Samoopredeljenje i Socijaldemokratske inicijative potukli su se danas u Centru za brojanje izbornih glasova i rezultata, javio je prištinski portal Indexonlajn.

Detaljnije >>