Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija
Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Kosovo je geografska oblast koja obuhvata severni i istočni deo srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Druga oblast u pokrajini se naziva Metohija. Kosmet kao autonomna pokrajina u sastavu republike Srbije na osnovu rezolucije saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999. godine nalazi se pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija.

Savet bezbednosti odobrio je na sednici koja je održana 24. oktobra 2005. godine u Njujorku početak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije pri tom kršeći sva prava. Pregovori su počeli razgovorima o decentralizaciji koji su održani 20. i 21. februara 2006. godine u Beču. Poslanici narodne skupštine republike Srbije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koju je parlamentu predložila vlada republike Srbije.

Skupština Srbije i svi državni organi izrazili su u rezoluciji punu spremnost na to da preuzmu svoj deo odgovornosti u procesu političkog rešavanja pitanja Kosova i Metohije, na osnovama i zakonima međunarodnog prava i u skladu sa demokratskim vrednostima savremenog sveta. Narodna skupština republike Srbije je u skladu sa načelom Ujedinjenih nacija o nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta demokratskih država, ovom rezolucijom definisala je okvir i mandat političkih razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije.
Kosovo i Metohija zahvata površinu od 10.887 kilometara kvadratnih, tj oko 12 odsto teritorije na jugozapadu republike.

Grad Priština je administrativni, privredni i kulturni centar pokrajine. Kosovo i Metohija se sastoji od 29 opština i 5 upravnih okruga, čija su sedišta u gradovima Prištini, Peći, Prizrenu, Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici. Južna pokrajina obuhvata 1.449 naselja, 26 gradskih naselja, i 1.423 ostalih mesta. Kosovo i Metohiju od susedne Albanije deli planinski masiv Prokletija, a od Makedonije Šar planina, na kojima se nalaze i dva najviša planinska vrha u Srbiji, Đeravice i Crni vrh.
Pokrajinu čine dve regije, koje se razlikuju sastavom tla, i klimom, a međusobno su odeljene planinama Ćićavicom i Crnoljevom.

Južna srpska pokrajina ima vrlo raznovrstan reljef i sastoji se od planinskih venaca kojim je obrubljena, a oni su ispresecani klancima i dosta širokim dolinama reka Binačke Morave, Belog Drima i Laba. Kosovo se prostire u jugoistočnom i istočnom delu pokrajine, blizu moravsko vardarske doline, i pretežno je brdovito tako da rudna bogatstva predstavljaju glavni prirodni potencijal ove oblasti. Metohija se nalazi na zapadu i severozapadu pokrajine, i obiluje kvalitetnim obradivim zemljištem, što bitno određuje njenu privredu.

Međusobna geografska odeljenost Metohije i Kosova uslovila je i razliku u biljnom i životinjskom svetu, tako da je za Metohiju karakterističan uticaj Mediterana, pa je to regija sa najviše primera mediteranske flore i faune u celoj Srbiji, dok se Kosovo po tome ne razlikuje od ostatka Srbije. Imajući u vidu činjenicu da su oružani sukobi, iseljavanje velikog broja Srba i pripadnika drugih manjina i dolazak više desetina hiljada Albanaca iz Albanije promenili etničku sliku Kosova i Metohije, kao i da popisi stanovništva koji su u Srbiji obavljeni 2002. i 2011. godine nisu obuhvatili teritoriju južne pokrajine, ne postoje noviji precizni podaci o broju stanovnika Kosova i Metohije. Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji predstavljaju Uneskov subjekat na listi Svetske baštine koji se nalazi u Srbiji, na Kosmetu.

U njega su uključena četiri srednjovekovna manastira Srpske pravoslavne crkve: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica. Lepota Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, i crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu jača je od istorije koja dominira životom dela Srbije na kojem su izgrađeni. Manastir Dečane podigao je kralj Stefan Uroš Treći da mu budu zadužbina, u Zatrnavskoj Župi koja je u podnožju Prokletija južno od Peći, na reci Bistrici.

Razvoj srednjovekovne srpske države doneo je najvredniju umetnost u oblasti Kosova i Metohije. U njoj se nalazi preko hiljadu crkava i crkvišta. U ovom jedinstvenom predelu, naročito u plodnoj ravnici Metohije gotovo mediteranske klime, oko svakog od važnih manastira je nastala mreža manjih crkava, isposnica i svetih mesta. Po značaju koji su Kosovo i Metohija imali u Srpskoj državi može da se meri samo Raška oblast, sa prestonim gradom Rasom.

Zbog najvećih svetinja i manastira na Kosmetu, postoji stara legenda i izreka koja se prenosi s kolena na kolena da je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja i da je Kosovo i Metohija srce Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 22.Mar.2018, 00:45

Šoltes: Veliki dan za građane Kosova

Šoltes: Veliki dan za građane Kosova

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes izjavio je da odluka kosovskog parlamenta da usvoji sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji granice predstavlja veliki dan...

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 22.Mar.2018, 00:30

Usvojen sporazum o granici sa Crnom Gorom

Usvojen sporazum o granici sa Crnom Gorom

PRIŠTINA - Poslanici tzv. kosovske Skupštine izglasali su sinoć sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.   Za tu odluku glasalo je 80 poslanika dok je 11 bilo protiv.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2018, 00:26

Italijani obnavljaju manastire na Kosovu

Italijani obnavljaju manastire na Kosovu

Našim kulturnim nasleđem na Kosovu, njegovim očuvanjem, zaštitom i restauracijom počinje da se bavi Italijansko-srpski institut za umetnost, pišu "Večernje novosti".. To je za list potvrdio ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković. "Na osnovu podataka kojima raspolažem, može se zaključiti da je osnivanje Italijansko-srpskog instituta za umetnost, neprofitne društveno korisne nevladine organizacije, motivisano željom da se stručno, konkretno i pravovremeno...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Mar.2018, 00:23

Javni čas o zločinima srpskih snaga na Kosovu

Javni čas o zločinima srpskih snaga na Kosovu

U masovnim grobnicama u Srbiji pronađeno je ukupno 942 tela kosovskih Albanaca.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 21.Mar.2018, 23:08

ZA KOGA SE IGRA: Bez medija i gledalaca na meču Srbije i tzv. Kosova

ZA KOGA SE IGRA: Bez medija i gledalaca na meču Srbije i tzv. Kosova

Ovaj presedan donet je nakon odluke da se meč premesti iz Kragujevca u Kovilovo zbog, kako je navedeno, bezbednosti svih učesnika, a u saradnji sa državnim organima Utakmica ženske juniorske reprezentacije Srbije i tzv. Kosovo u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo biće odigrana u Kovilovu bez prisustva gledalaca i medija, saopštio je Rukometni savez Srbije. Ovaj presedan donet je nakon odluke da se meč premesti iz Kragujevca u Kovilovo zbog, kako je navedeno, bezbednosti...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 21.Mar.2018

Veselji potvrdio da je Hašim Tači u SAD

Veselji potvrdio da je Hašim Tači u SAD

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je za prištinsku televiziju T7 potvrdio da je predsednik Kosova Hašim Tači u poseti Sjedinjenim Američkim Državama.. Portal gazetaexpress.com je prethodno javio da se predsednik Kosova Hašim Tači nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama i da tu posetu već nekoliko dana drži tajnom. Kako je navedeno na portalu, kosovski predsednik je počeo dug put van zemlje čiji je jedan deo javni, poseta Londonu i Parizu, dok je izgleda...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 21.Mar.2018

"Gazeta ekspres": Tači u poseti SAD

List "Gazeta ekspres" prenela je da je predsednik Kosova Hašim Tači u poseti SAD, koja se, kako navode, drži u tajnosti.

Detaljnije >>