Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija
Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Kosovo je geografska oblast koja obuhvata severni i istočni deo srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Druga oblast u pokrajini se naziva Metohija. Kosmet kao autonomna pokrajina u sastavu republike Srbije na osnovu rezolucije saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999. godine nalazi se pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija.

Savet bezbednosti odobrio je na sednici koja je održana 24. oktobra 2005. godine u Njujorku početak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije pri tom kršeći sva prava. Pregovori su počeli razgovorima o decentralizaciji koji su održani 20. i 21. februara 2006. godine u Beču. Poslanici narodne skupštine republike Srbije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koju je parlamentu predložila vlada republike Srbije.

Skupština Srbije i svi državni organi izrazili su u rezoluciji punu spremnost na to da preuzmu svoj deo odgovornosti u procesu političkog rešavanja pitanja Kosova i Metohije, na osnovama i zakonima međunarodnog prava i u skladu sa demokratskim vrednostima savremenog sveta. Narodna skupština republike Srbije je u skladu sa načelom Ujedinjenih nacija o nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta demokratskih država, ovom rezolucijom definisala je okvir i mandat političkih razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije.
Kosovo i Metohija zahvata površinu od 10.887 kilometara kvadratnih, tj oko 12 odsto teritorije na jugozapadu republike.

Grad Priština je administrativni, privredni i kulturni centar pokrajine. Kosovo i Metohija se sastoji od 29 opština i 5 upravnih okruga, čija su sedišta u gradovima Prištini, Peći, Prizrenu, Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici. Južna pokrajina obuhvata 1.449 naselja, 26 gradskih naselja, i 1.423 ostalih mesta. Kosovo i Metohiju od susedne Albanije deli planinski masiv Prokletija, a od Makedonije Šar planina, na kojima se nalaze i dva najviša planinska vrha u Srbiji, Đeravice i Crni vrh.
Pokrajinu čine dve regije, koje se razlikuju sastavom tla, i klimom, a međusobno su odeljene planinama Ćićavicom i Crnoljevom.

Južna srpska pokrajina ima vrlo raznovrstan reljef i sastoji se od planinskih venaca kojim je obrubljena, a oni su ispresecani klancima i dosta širokim dolinama reka Binačke Morave, Belog Drima i Laba. Kosovo se prostire u jugoistočnom i istočnom delu pokrajine, blizu moravsko vardarske doline, i pretežno je brdovito tako da rudna bogatstva predstavljaju glavni prirodni potencijal ove oblasti. Metohija se nalazi na zapadu i severozapadu pokrajine, i obiluje kvalitetnim obradivim zemljištem, što bitno određuje njenu privredu.

Međusobna geografska odeljenost Metohije i Kosova uslovila je i razliku u biljnom i životinjskom svetu, tako da je za Metohiju karakterističan uticaj Mediterana, pa je to regija sa najviše primera mediteranske flore i faune u celoj Srbiji, dok se Kosovo po tome ne razlikuje od ostatka Srbije. Imajući u vidu činjenicu da su oružani sukobi, iseljavanje velikog broja Srba i pripadnika drugih manjina i dolazak više desetina hiljada Albanaca iz Albanije promenili etničku sliku Kosova i Metohije, kao i da popisi stanovništva koji su u Srbiji obavljeni 2002. i 2011. godine nisu obuhvatili teritoriju južne pokrajine, ne postoje noviji precizni podaci o broju stanovnika Kosova i Metohije. Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji predstavljaju Uneskov subjekat na listi Svetske baštine koji se nalazi u Srbiji, na Kosmetu.

U njega su uključena četiri srednjovekovna manastira Srpske pravoslavne crkve: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica. Lepota Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, i crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu jača je od istorije koja dominira životom dela Srbije na kojem su izgrađeni. Manastir Dečane podigao je kralj Stefan Uroš Treći da mu budu zadužbina, u Zatrnavskoj Župi koja je u podnožju Prokletija južno od Peći, na reci Bistrici.

Razvoj srednjovekovne srpske države doneo je najvredniju umetnost u oblasti Kosova i Metohije. U njoj se nalazi preko hiljadu crkava i crkvišta. U ovom jedinstvenom predelu, naročito u plodnoj ravnici Metohije gotovo mediteranske klime, oko svakog od važnih manastira je nastala mreža manjih crkava, isposnica i svetih mesta. Po značaju koji su Kosovo i Metohija imali u Srpskoj državi može da se meri samo Raška oblast, sa prestonim gradom Rasom.

Zbog najvećih svetinja i manastira na Kosmetu, postoji stara legenda i izreka koja se prenosi s kolena na kolena da je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja i da je Kosovo i Metohija srce Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Vulin: Pokret socijalista obeležio 16 godina postojanja,borimo se - ne menjamo stranu

Predsednik i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je na obeležavanju šesnaeste godišnjice da Pokret socijalista nikada neće odustati od borbe za slobodnu i nezavisnu Srbiju i politiku koja se ne odriče Kosova i Metohije i Republike Srpske, politike koja nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji.. Vulin je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, ne zato što mu je, kako kaže, omogućio da obavlja sve funkcije koje je obavljao i obavlja, već zato što je...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2024, 23:06

Detaljnije >>

Petković: Ubice Srba su za tzv. Kosovo heroji

Petković: Ubice Srba su za tzv. Kosovo heroji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković ocenio je danas, povodom otkazivanja kulturnog događaja u opštini Srbica na Kosovu i Metohiji zbog smrti albanskog teroriste kojeg je danas likvidirala srpska policija pri pokušaju hapšenja, da su ubice Srba za Prištinu heroji.. "Ovako Priština i Kurti slave zločinca i teroristu koji je ubio srpskog policajca Nikolu Krsmanovića! Otkazuju zvanične događaje u znak žalosti i odaju mu priznanje. Ubice Srba...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2024

Detaljnije >>

Ubicu policajca tražile i vlasti Kosova: Sa 15 godina ubio ruskog vojnika, izazivao ministra unutrašnjih poslova

Ko je bio Faton Hajrizi, Albanac sa Kosova za kojim se tragalo zbog ubistva policajca Nikole Krsmanovića i ranjavanja njegovog kolege Vjekoslava...

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2024

Detaljnije >>

Prva reakcija iz Prištine na likvidaciju kod Loznice

Kosovsko MSP, odnosno Kancelarija za vezu Kosova u Beogradu, uputila je zahtev srpskim vlastima o potvrdi identiteta danas ubijenog...

Izvor: Danas, 19.Jul.2024

Detaljnije >>

Srbija: Policija likvidirala ubicu graničnog policajca u Loznici, potvrđeno da je reč o glavnom osumnjičenom

MUP je potvrdio da je likvidirani muškarac, glavni osumnjičeni za ubistvo jednog i ranjavanje drugog srpskog policajca, Faton Hajrizi, odbegli kosovski zatvorenik.

Izvor: Danas, 19.Jul.2024

Detaljnije >>

Vjosa Osmani razgovarala sa Makronom o evrointegracijama Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je u Londonu razgovarala sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o integraciji Kosova u evroatlantske strukture, preneo je danas njen kabinet.

Izvor: Danas, 19.Jul.2024

Detaljnije >>

Taksista prevozio ubicu iz Loznice za 450 eura – Komšije tvrde da je  prevozio i migrante

Taksista prevozio ubicu iz Loznice za 450 eura – Komšije tvrde da je prevozio i migrante

Rutinska saobraćajna kontrola u Loznici, koja se dogodila u sredu uveče, završila se tragičnim ubistvom policajca Nikole Krsmanovića i teškim ranjavanjem drugog policajca Vjekoslava Ilića. Osumnjičenog ubicu, Fatona Hajrizija, Albanca sa Kosova i Metohije, prevozio je Mithat Hadžić, taksista iz Tutina. Mithat Hadžić je trenutno u pritvoru, a naš novinar Emir Ličina uključio se uživo iz Tutina sa više informacija o taksisti. Naš reporter Emir Ličina uključio se uživo iz Tutina...

Izvor: SandzakPress.net, 19.Jul.2024

Detaljnije >>