Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija
Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Kosovo je geografska oblast koja obuhvata severni i istočni deo srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Druga oblast u pokrajini se naziva Metohija. Kosmet kao autonomna pokrajina u sastavu republike Srbije na osnovu rezolucije saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999. godine nalazi se pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija.

Savet bezbednosti odobrio je na sednici koja je održana 24. oktobra 2005. godine u Njujorku početak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije pri tom kršeći sva prava. Pregovori su počeli razgovorima o decentralizaciji koji su održani 20. i 21. februara 2006. godine u Beču. Poslanici narodne skupštine republike Srbije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koju je parlamentu predložila vlada republike Srbije.

Skupština Srbije i svi državni organi izrazili su u rezoluciji punu spremnost na to da preuzmu svoj deo odgovornosti u procesu političkog rešavanja pitanja Kosova i Metohije, na osnovama i zakonima međunarodnog prava i u skladu sa demokratskim vrednostima savremenog sveta. Narodna skupština republike Srbije je u skladu sa načelom Ujedinjenih nacija o nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta demokratskih država, ovom rezolucijom definisala je okvir i mandat političkih razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije.
Kosovo i Metohija zahvata površinu od 10.887 kilometara kvadratnih, tj oko 12 odsto teritorije na jugozapadu republike.

Grad Priština je administrativni, privredni i kulturni centar pokrajine. Kosovo i Metohija se sastoji od 29 opština i 5 upravnih okruga, čija su sedišta u gradovima Prištini, Peći, Prizrenu, Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici. Južna pokrajina obuhvata 1.449 naselja, 26 gradskih naselja, i 1.423 ostalih mesta. Kosovo i Metohiju od susedne Albanije deli planinski masiv Prokletija, a od Makedonije Šar planina, na kojima se nalaze i dva najviša planinska vrha u Srbiji, Đeravice i Crni vrh.
Pokrajinu čine dve regije, koje se razlikuju sastavom tla, i klimom, a međusobno su odeljene planinama Ćićavicom i Crnoljevom.

Južna srpska pokrajina ima vrlo raznovrstan reljef i sastoji se od planinskih venaca kojim je obrubljena, a oni su ispresecani klancima i dosta širokim dolinama reka Binačke Morave, Belog Drima i Laba. Kosovo se prostire u jugoistočnom i istočnom delu pokrajine, blizu moravsko vardarske doline, i pretežno je brdovito tako da rudna bogatstva predstavljaju glavni prirodni potencijal ove oblasti. Metohija se nalazi na zapadu i severozapadu pokrajine, i obiluje kvalitetnim obradivim zemljištem, što bitno određuje njenu privredu.

Međusobna geografska odeljenost Metohije i Kosova uslovila je i razliku u biljnom i životinjskom svetu, tako da je za Metohiju karakterističan uticaj Mediterana, pa je to regija sa najviše primera mediteranske flore i faune u celoj Srbiji, dok se Kosovo po tome ne razlikuje od ostatka Srbije. Imajući u vidu činjenicu da su oružani sukobi, iseljavanje velikog broja Srba i pripadnika drugih manjina i dolazak više desetina hiljada Albanaca iz Albanije promenili etničku sliku Kosova i Metohije, kao i da popisi stanovništva koji su u Srbiji obavljeni 2002. i 2011. godine nisu obuhvatili teritoriju južne pokrajine, ne postoje noviji precizni podaci o broju stanovnika Kosova i Metohije. Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji predstavljaju Uneskov subjekat na listi Svetske baštine koji se nalazi u Srbiji, na Kosmetu.

U njega su uključena četiri srednjovekovna manastira Srpske pravoslavne crkve: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica. Lepota Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, i crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu jača je od istorije koja dominira životom dela Srbije na kojem su izgrađeni. Manastir Dečane podigao je kralj Stefan Uroš Treći da mu budu zadužbina, u Zatrnavskoj Župi koja je u podnožju Prokletija južno od Peći, na reci Bistrici.

Razvoj srednjovekovne srpske države doneo je najvredniju umetnost u oblasti Kosova i Metohije. U njoj se nalazi preko hiljadu crkava i crkvišta. U ovom jedinstvenom predelu, naročito u plodnoj ravnici Metohije gotovo mediteranske klime, oko svakog od važnih manastira je nastala mreža manjih crkava, isposnica i svetih mesta. Po značaju koji su Kosovo i Metohija imali u Srpskoj državi može da se meri samo Raška oblast, sa prestonim gradom Rasom.

Zbog najvećih svetinja i manastira na Kosmetu, postoji stara legenda i izreka koja se prenosi s kolena na kolena da je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja i da je Kosovo i Metohija srce Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 17.Okt.2017, 07:17

Srpske sudije u 11 h polažu zakletvu pred Tačijem

Srpske sudije u 11 h polažu zakletvu pred Tačijem

Priština -- Na Kosovu danas na snagu stupa Sporazum o pravosuđu, postignut u dijalogu Beograda i Prištine početkom 2015. godine.. Prema tom sporazumu, srpske sudije trebalo bi da se integrišu u kosovski pravosudni sistem. Proces integracije počinje u 11 sati polaganjem zakletve pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i potpisivanjem ukaza za imenovanje 42 sudije iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima u severnom delu Kosova. Portparolka Evropske...

Detaljnije >>


Izvor: KMnovine.com, 17.Okt.2017, 01:01

NP ''Otadžbina'': Srpsko pravosuđe na Kosovu i Metohiji danas prestaje da funkcioniše

NP Otadžbina: Srpsko pravosuđe na Kosovu i Metohiji danas prestaje da funkcioniše

17-og oktobra 2017. godine srpsko pravosuđe na Kosovu i Metohiji prestaje da funkcioniše.  To je rezultat dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika samoproglašene republike Kosovo Hašima Tačija. Tako je još jedna od institucija srpske države demontirana i predata u ruke separatistima.Naravno, sve je to protivno važećem zakonu o pravosuđu i važećem Ustavu Republike Srbije. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Okt.2017, 00:39

Jevtić: EU najznačajniji partner Ministarstva za povratak

Jevtić: EU najznačajniji partner Ministarstva za povratak

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je danas da je EU najznačajniji partner Ministarstva, a da Zajednicu srpskih opština treba formirati zbog života, a ne politike.. Jevtić i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, razgovarali su o temama važnim za povratak, konkretno nastavku projekta RRK/PRK, poboljšanju položaja Srba i drugih nevećinskih naroda na Kosovu, formiranju ZSO, rešavanju pitanja uzurpirane imovine,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Okt.2017, 00:01

Kos Sev: Srpske sudije pozvane da sutra polože zakletvu

Kos Sev: Srpske sudije pozvane da sutra polože zakletvu

Sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine o pravosuđu iz 2015. godine trebalo bi da počne sutra, a prištinski portal KoS Sev piše da su 42 sudije srpskog pravosudnog sistema na Kosovu pozvane da polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.. Oni bi trebalo da 23. oktobra počnu sa radom u okviru kosovskog pravosudnog sistema, kada se očekuje i početak rada na severu Kosova, navodi Kos Sev, dodajući da im je to potvrđeno u kosovskom sudskom savetu.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2017, 23:01

Haradinaj pozvao SAD na učešće u dijalogu Beograd-Priština

PRIŠTINA - Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je SAD da se angažuju u pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i naglasio da je uključivanje SAD ključno kako bi došlo do napretka u pregovorima.. "Uloga SAD je ključna za mir. Mislimo da je uloga SAD za pregovaračkim stolom od suštinske važnosti“, kazao je on, prenosi regionalna televizija N1. Kako tvrdi Haradinaj, pregovori treba da budu završeni uzajamnim prihvatanjem državnosti Srbije...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Okt.2017

Svako drugo dete u Srbiji nije primilo vakcinu, a samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti EPIDEMIJA

Svako drugo dete u Srbiji nije primilo vakcinu, a samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti EPIDEMIJA

Svako drugo dete u Srbiji nije primilo MMR vakcinu, koja najmlađe štiti od malih boginja, zauška i rubeole, najnoviji su podaci epedimiologa. To znači, da smo kao zemlja, sada u mnogo većem riziku od izbijanja epidemije nego pre godinu dana, a trenutna situacija na Kosovu, gde je hospitalizovano 57 obolelih od malih boginja, uopšte nam ne ide na ruku.. Naš poznati epidemiolog, prof. dr Branislav Tiodorović upozorava da je jedva 50 odsto dece u Srbiji vakcinisano, a situacija...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 16.Okt.2017

Haradinaj: Uloga SAD za pregovaračkim stolom s Beogradom od suštinske važnosti

Haradinaj: Uloga SAD za pregovaračkim stolom s Beogradom od suštinske važnosti

Ramuš Haradinaj, kosovski premijer, pozvao je SAD da se angažuju u pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.. Haradinaj je naglasio da je uključivanje SAD ključno kako bi došlo do napretka u pregovorima. "Uloga SAD je ključna za mir. Mislimo da je uloga SAD za pregovaračkim stolom od suštinske važnosti“, kazao je on, prenosi regionalna televizija N1. Kako tvrdi Haradinaj, pregovori treba da budu završeni uzajamnim prihvatanjem državnosti...

Detaljnije >>