Šta označavaju žute i crvene tačke na gumama? Da li ste ih ikada uočili?

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Maj.2023, 00:35

Šta označavaju žute i crvene tačke na gumama? Da li ste ih ikada uočili?

Gume se testiraju u fabrikama i dobijaju ove tačke.

Crvene i žute tačke se često mogu videti na gumama (posebno kada su nove), a važne su prilikom postavljanja gume na felne i balansiranja.

Automobilske gume nisu savršene i na njima postoje male nesavršenosti. Dakle, neki proizvođači koriste ove oznake da označe važne tačke na pneumaticima i signaliziraju vulkanizerima šta da rade. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Žuta tačka označava mesto na obimu gde vaša guma ima najmanju težinu. To može biti zbog konzistencije gume, dodatnog ispupčenja na bočnoj strani gume ili neke druge nesavršenosti, piše Ravijahak.

Iz bilo kog razloga, taj deo gume je lakši od bilo koje druge tačke oko spoljne ivice gume. Taj deo pneumatika poravnava se sa ventilom na felni.

Sa druge strane, crvena tačka označava najvišu tačku radijalnog odstupanja i varijacije radijalne sile. Ne samo da je proizvođačima guma teško napraviti savršeno izbalansiranu gumu, već je veoma teško napraviti i savršeno okruglu gumu.

Ove tačke olakšavaju balansiranje, jer označavaju maksimalnu tačku varijacije radijalne sile (RFV), odnosno kada se guma okreće, sila koja deluje na gumu i točak biće maksimalna u oblasti crvene tačke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.