Prekoračenje brzine i klizav kolovoz najčešći uzrok saobraćajnih nesreća

Izvor: RTS, 25.Jan.2020, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekoračenje brzine i klizav kolovoz najčešći uzrok saobraćajnih nesreća

Za samo tri dana na putevima u Srbiji poginulo je devet osoba. Najčešći uzrok je prekoračenje brzine i klizav kolovoz u kombinaciji sa jutarnjom maglom. Iz MUP-a poručuju da će ovog vikenda biti pojačana kontrola brzine i urađen alko test prilikom svakog zaustavljanja.
Meteorolozi najavljuju otopljenje ali će u jutranjim časovima temperature biti u minusu, što podrazumeva klizav kolovoz i probleme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prilikom kočenja. Zato sva vozila moraju imati zimske gume a za vožnju put planinskih centara obavezni su i lanci. Magla je poseban problem za vozače.

"Treba smanjiti brzinu povećati rastojanje vozila ispred vas. Treba blagovremeno upozoriti sve vozače koji su iza nas o nameri zasutavljanja skretanja isključivanja uključivanja jer te radnje dovode do najčešće opasnih situacija, kada drugi vozači nisu razumeli šta nam je namera i nisu na vreme upozoreni", kaže Milan Vujanić, saobraćajni analitičar.
Jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom vožnja pod dejstvom alkohola. Prošlog vikenda otkriveno je čak 350 pijanih vozača.
"Volan i alkohol ne idu zajedno, pune su bolnice puni su zatvori onih koji su smatrali da mogu da voze pijani čak, da voze bolje kada su pijani nego kada su trezni. To je velika zabluda. Pored velikih novčanih kazni imajte na umu da je svaka saobraćajna nesreća izazvana pod dejstvom alkohola umišljajno krivično delo", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
U svakom slučaju, vozače upozoravamo da je u naseljenom mestu brzina 50 kilometara na sat, i da posebno budu oprezni u suton i uveče kada se pešaci koji idu kolovozom teško uočavaju.
 

Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.