Iz žvake od kore breze otkriven gen drevnog čoveka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz "žvake" od kore breze otkriven gen drevnog čoveka

Analiza "žvakaće gume" starije od 5.000 godina otkriva ne samo poreklo drevne Skandinavke koja ju je žvakala već i boju njenih očiju, bakterije iz usta i šta je jela, kažu danski naučnici.

To je prvi put da je gen drevnoga čoveka dobijen iz nečega što nisu kosti ili zubi, rekao je Hanes Šreder sa univerziteta u Kopehagenu, koautor istraživanja koje je u objavljeno u časopisu Nejčer.

Taj dragoceni izvor drevnog DNK, posebno iz perioda iz kojih su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << retki ljudski ostaci, je crnkasta smesa dobijena od zagrejane kore breze koja se vrlo dobro sačuvala.

U praistoriji se često žvakala, što pokazuju otisci zuba u kori breze.

Pasta koju su proučavali stručnjaci u Kopenhagenu otkrivena je tokom arheoloških iskopavanja koje je sprovodio muzej Loland-Falster u Siltholmu, na jugu Danske, prenosi Hina.

Proučavanjem smole breze, naučnici su utvrdili da ju je žvakala žena, verojatno plavih očiju i tamne kose.

Prema njihovom istraživanju, bila je genetski bliža lovcima-sakupljačima kontinentalne Evrope nego centralne Skandinavije i poput njih imala je smeđu kosu i plave oči.

Radi se verovatno o potomku doseljenika iz zapadne Evrope koji su se u Skandinaviju naselili posle povlačenja lednika, kažu stručnjaci.
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Analizom žvake otkriven DNK drevne Skandinavke

Izvor: Danas, 19.Dec.2019

Analiza "žvakaće gume" starije od 5.000 godina otkriva ne samo poreklo drevne Skandinavke koja ju je žvakala već i boju njenih očiju, bakterije iz usta i šta je jela, kažu danski naučnici.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.