Iz tri okruga na jugu najviše se izvoze gume, duvan, žice i elektromotori

Izvor: JužneVesti.com, 21.Feb.2024, 13:23

Iz tri okruga na jugu najviše se izvoze gume, duvan, žice i elektromotori

Iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga u 2023. godine najzastupljeniji proizvodi u izvozu bili su spoljne pneumatske gume, izolovana žica, prerađeni duvan, cigarete, elektromotori i električni generatori i sedišta, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Niš. Najznačajnije zemlje ekonomski partneri u ova tri regiona su Nemačka, Italija, Kina, Alžir, Austrija i Turska.

Kako kažu u niškoj Regionalnoj privrednoj komori, prošle godine je spoljnotrgovinska >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << razmena u ova tri okruga na jugu bila ukupne vrednosti 3,8 milijarde evra, što je uvećanje od 2,2% u odnosu na 2022. godinu. Od toga je izvoz bio vredan 2,27 milijarde, a uvoz 1,61 milijardu evra.

Na teritoriji Srbije u 2023. godini, po ukupnom iznosu spoljnotrgovinske razmene, region Niš je na 4. mestu iza Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice - navode u RPK Niš.

Izvoze se i elektromotori koji se prave u fabrici Johnson electric; foto: JVNajviše su se u 2023. godini izvozile gume, žica, duvan, elektromotori i sedišta, što znači da su pa su tako Tigar Tyres, Philip Morris, Leoni i Johnson Electricnajveći izvoznici u ova tri regiona.

Najzastupljeniji proizvodi u uvozu bili su nerazvrstana roba, duvan, izolovana žica i kablovi, diode i poluprovodnički elementi, kao i prerađeni duvan.

Najveći deo razmene u regionu, nešto više od 60 %, jeste sa zemljama Evropske unije.

Najznačajnija zemlja ekonomski partner firmi sa teritorije RPK Niš je Nemačka, sa kojom je vrednost spoljnotrgovinske razmene prošle godine bila preko 630 miliona evra. Potom sledi Italija sa razmenom od 262 milona, Kina sa 258 milona, Alžir sa 205 miliona, a tu su i Turska sa 193 miliona, Francuska sa 163 miliona i Poljska sa 163 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.