Formula 1: Devet razloga da posetite Veliku nagradu Rusije u Sočiju

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2018, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formula 1: Devet razloga da posetite Veliku nagradu Rusije u Sočiju

Osim očiglednog razloga (posmatranja kako jure najbrži automobili), Velika nagrada Rusije nudi mnogo više od mirisa spaljene gume. Ako ne računamo prve dve trke održane 1913. i 1914. u Sankt Peterburgu, Rusije dugo nije bilo na karti Formule 1. Ipak, Velika nagrada je 2014. godine stigla u Soči i namerava da tamo i ostane.   

Ovogodišnja Velika nagrada Rusije će se održati od 28. do 30. septembra. Prvi put je organizuje nova nezavisna neprofitna organizacija „Rosgonki“. Razgovarali smo s direktorom ove organizacije Aleksejem Titovom u želji da saznamo zašto se ne sme propustiti peto izdanje Velike nagrade Rusije u Sočiju.

1. Održava se u Sočiju!
 
Vladimir Astapkovič/Sputnik

Kako Aleksej kaže, Soči ima zaista posebnu atmosferu. Ovo popularno odmaralište može da se pohvali jedinstvenom prirodom - sa toplih crnomorskih plaža vide se snežni vrhovi planina.

Dakle, osim uživanja u trci, možete uživati na plaži ili, ako ste aktivni turista, otići na izlet u planine. Vlasnici ulaznica za Veliku nagradu Rusije u Sočiju u lokalnom luna parku i avanturističkom Sky Park-u imaju popust.

2. Staza

Staza koju je dizajnirao čuveni arhitekta Herman Tilke je deo Olimpijskog parka. Dugačka je 5,8 km, a trku može da posmatra 55 hiljada gledalaca. 

Vozi se u smeru kazaljki na satu, staza ima 12 desnih i 6 levih zaokreta, deonice na kojima se nagazi do daske i deonice gde se pokazuje tehnika vožnje. 

Najbrži automobili su razvili brzinu od 332 km/č na ravnom delu staze dužine 650 m između prve i druge krivine na prvoj Velikoj nagradi Rusije 2014, a Luis Hamilton je tada vozio prosečnom brzinom od 213 km/č.

„Neverovatan je osećaj biti na ovom prekrasnom mestu i trkati se na ovoj stazi“, rekao je Hamilton. „Staza ima jako dobru podlogu, odlične zavoje i puno toga što može da se uradi kad voziš srednjom brzinom. Odlična je!"

3. Odnos cena - kvalitet
Aleksej Kudenko
Sputnik

Velika nagrada Rusije je jedna od najatraktivnijih trki Formule 1 u pogledu cene ulaznica. U poređenju s prošlom godinom, ovogodišnja vikend ulaznica je povoljnija.

4. Veličanstveni kulturni program
 
Aleksandar Demjančuk/TASS

Ovogodišnja trka će ponuditi i bogat kulturni program za posetioce koji žele da vide i nešto više od brzih automobila. Program će 28. septembra otvoriti legendarni ruski rok bend „Lenjingrad“. Narednog dana nastupiće takođe popularna rok grupa Bi-2, a zatim ruski reper Basta. 

Ako vas ne zanima ruska popularna muzika, uživajte u reliju, aeromitingu i mnogim drugim aktivnostima. 

5. Pogodno za decu

Povedite i svoju decu, jer su za njih takođe predviđene mnoge zabavne aktivnosti sa animatorima. Sem toga, dečije ulaznice koštaju duplo jeftinije.

6. Noćni život

U Sočiju će biti puno zabave do ranog jutra. Sve će biti spremno za posetioce: klubovi, barovi, diskoteke i kazina.

7. Poslastica za ljubitelje brzih automobila

Posetite Muzej autodroma u Sočiju i pogledajte kolekciju retkih sportskih automobila i oldtajmera. Muzej raspolaže raznovrsnom kolekcijom automobila proizvedenih od 1930-ih do 1980-ih.

8. Zavirite iza kulisa

Ako u Soči dođete pre početka trka, možete krenuti u poseban obilazak Autodroma i videti ga iz perspektive učesnika. Obilazak staze i svih zona koje su zatvorene za publiku traje oko jedan sat. Ekskurzije sa vodičem počinju 15. septembra, i za nju se možete prijaviti preko zvanične internet stranice.

9. Postanite makar na nekoliko minuta vozač bolida
 
Sergej Savostjanov/TASS

Velika nagrada Rusije u Soči pruža posetiocima priliku da nauče nešto više o Furmuli 1. U blizini glavne tribine Autodroma Soči nalaziće se „Zona za sportske aktivnosti“, a gosti će u specijalnom simulatoru moći da na svojoj  koži osete kako je biti pravi vozač bolida.

Želite da promenite četiri točka za tri sekunde? Samo zamislite da ste mehaničar tima F1 u  zoni „Boks izazov“. Da biste mogli da učestvujete u svim tim zabavama trebaće vam samo važeća kartu za „Navijačku zonu“.

Marija Stambler, Russia beyond

Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.