Električnim vozilima potrebne su posebne EV gume

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 07.Feb.2023, 13:00

Električnim vozilima potrebne su posebne EV gume

Jedno od najvećih obećanja koja nude električna vozila je to što vam obezbeđuju relativnu slobodu od konstantnog servisiranja automobila. Ali na putu do srećne vožnje bez upotrebe fosilnih goriva našao se ipak jedan detalj. Poslednji deo koji spaja auto sa drumom je i dalje guma, a ona se i dalje savija. Ona koristi vazduh i mora da se menja nakon određenog vremena, a zahtevi koje motor ima po pitanju prianjanja, opterećenja i buke su prilično jedinstveni kada taj motor radi nečujno.
Gume predviđene za vozila sa konvencionalni motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) mogu da stanu na felne vašeg električnog vozila ali nije dobra ideja da ih tako koristite. Gume predviđene za električna vozila su napravljene da izdrže dodatnu masu, dinamičko opterećenje i trakciju koju između ostalog donose električna vozila. Korišćenje guma koje nisu za električna vozila može rezultirati daleko bržim habanjem, problemima sa zagrevanjem i potencijalnim proklizavanjem guma prilikom kretanja što, čak i sa kontrolom prianjanja, može da izazove gubitak direkcione stabilnosti.
Masa i opterećenje Postoji nekoliko fundamentalnih razlika između SUS automobila i električnih vozila, čak i pre nego što se automobil pokrene. Električna vozila su generalno teža od SUS automobila slične veličine ili klase. Razlika u težini će se poboljšati vremenom, ali bar u skorijoj budućnosti čitava armatura gume mora biti u stanju da podnese tako veliko opterećenje.
Buka
Kako nema nikakvog sagorevanja, električna vozila imaju drastično niži nivo buke od vozila sa SUS motorima. Buka koju proizvodi pogonski sistem zaslužna je za 50% ukupne buke koja dolazi od vozila sa SUS motorima a buka koju vozilo pravi dok ide po putu predstavlja 30% ukupne buke. S druge strane, kompanija Hankook je otkrila da je elektromotor u električnom vozilu zalužan za svega 15% od ukupne buke, dok je buka koju proizvode gume u kontaktu s drumom zaslužna za 40% a buka od vetra tokom brze vožnje predstavlja 30% od ukupne buke. Bitan faktor kod buke koju gume prave pri većim brzinama jeste oblik šare.
Prianjanje prilikom ubrzavanja
Ovde nailazimo na jedan od najvećih izazova prilikom proizvodnje guma za električna vozila. Kako većina elektromotora isporučuje ogroman obrtni moment agresivnije i brže od većine SUS motora, oni šalju znatno veće opterećenje na gumu nego što je to slučaj kod skoro bilo kog automobila sa SUS motorom slične veličine. Skoro nijedan automobil sa SUS motorom u istoj hečbek/karavan/SUV klasi kao i Tesla Model Y, na primer, ne može da proizvede isto momentalno ubrzanje. To znači da gume na Modelu Y moraju da isporučuju mnogo bolje performanse nego što je to slučaj sa gumama bilo kog drugog SUS automobila iste veličine.
Životni vek guma
Čak i za ovo relativno kratko vreme koliko su električna vozila na tržištu, neki vlasnici primetili da gume imaju kraći životni vek u poređenju sa gumama na vozilima sa SUS motorima – a ta razlika je ponekad i drastična. To je važno zato što kupci električnih vozila moraju papreno da plate zamenu guma, ponekad čak i više puta. Balans između dugog životnog veka guma i prianjanja je još delikatniji kada su gume montirane na električno vozilo u odnosu na SUS vozila.
Autonomija
Električna vozila zahtevaju manji otpor kotrljanja guma od vozila sa SUS motorima kako bi se maksimizirala njihova autonomija koja predstavlja jednu od najbitnijih stavki kod svih kupaca električnih vozila. A proizvođači električnih vozila žele da izvuku i poslednji milimetar dometa iz svojih vozila, što stavlja veću važnost na energetsku efikasnost koja dolazi iz guma. U kompaniji Pirelli kažu da je uticaj gume na autonomiju električnih vozila negde između 20 i 40 procenata, dok je kod SUS voziila između 15 i 20 procenata.
Troškovi
Neizbežna činjenica je da su gume za električna vozila skupe, a problemi u globalnom lancu snabdevanja su samo pogoršali problem. Svaki problem naveden u ovom tekstu čini gume za električna vozila skupljim od guma za SUS vozila.
I za kraj, kada se sve navedeno iznad uzme u obzir, tržište posebnih guma za električna vozila je mnogo manje od tržišta guma za vozila sa SUS motorom, tako da je ponuda manja i imate manje izbora, što diže cenu u odnosu na gume koje nisu za električna vozila. Dobra vest za vlasnike električnih vozila je to što ponuda raste, što bi trebalo da učini kolektivnu pamet i najbolju praksu vezanu za gume električnih vozila rasprostranjenijim.
The post Električnim vozilima potrebne su posebne EV gume appeared first on Tech X Lifestyle: Svet tehnologija za lakši život.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.