ZVANIČNO: Novi Volvo EX30, fantastičan DIZAJN I ENTERIJER (FOTO+VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2023, 15:39

ZVANIČNO: Novi Volvo EX30, fantastičan DIZAJN I ENTERIJER (FOTO+VIDEO)

Proizvodnja će početi do kraja ove godine.

Volvo je u četvrtak i zvanično predstavio dugo najavljivani električni subkompakt koji nosi oznaku EX30

Generalni direktor kompanije Džim Rouvan je još ranije rekao da će se EX30 proizvoditi u Kini i da će biti ključna karika za Volvo da ispuni cilj prodaje od 1,2 miliona vozila godišnje do 2025. godine, od čega će polovina biti EV. Rouvan je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naglasio da će EX30 biti ponuđen po „zaista povoljnoj ceni“, ali će takođe biti „veoma bezbedan“ sa „pristojnim dometom“ Rouvan je takođe rekao da će EX30 biti ponuđen kroz Care by Volvo plan pretplate, nešto što je rekao da će pomoći privlačenju mlađih kupaca.

„To je ta osoba iz generacije Z koja ima 18, 19 godina i dolazi na tržište automobila po prvi put i traži pravu cenu plus fleksibilnost, osiguranje i pomoć na putu koje Care by Volvo nudi“, rekao je Rouvan. U pitanju je vozilo sličnog stila kao EX90, ali naravno u manjem formatu, pri čemu se EX30 bazira na SEA modularnoj EV platformi iz Volvoove matične kompanije Geely.

SEA platformu trenutno koriste Smart #1 i brojni električni modeli Geely brenda Zeekr. Nudi se u različitim oblicima za vozila različitih dužina i može prihvatiti varijante sa jednim motorom sa zadnjim pogonom i dva motora sa pogonom na sva četiri točka.

U vezi dimenzija, EX30 je dugačak 4233 mm, širok 1837 mm, visok 1549 mm, međuosovinsko rastojanje je 2650 mm, dok se zapremina prtljažnika kreće od 318 do 904 litra. Takođe, točkovi su od 18 do 20 inča.

Verzija Twin Motor Performance sa pogonom na sve točkove ima 315 kW/428 KS i 543 Nm, ubrzanje do 100 km/h traje 3,6 sekundi, a najveća brzina je el. ograničena na 180 km/h. Bazna verzija sa jednim motorom raspolaže sa 200 kW/272 KS i 343 Nm, a do 100 km/h stiže za 5,3 sekunde. U zavisnosti od verzije i baterija (51 kWh i 69 kWh) autonomija iznosi od 344 km do 480 km (punjenje 10-80 odsto kapaciteta traje oko 28 minuta).

Volvo ističe da će EX30 imati najmanji ugljenični otisak od svih vozila koje je ikada proizveo i procenjuje da će tokom životnog veka od 200.000 km novi EX30 biti odgovoran za manje od 30 metričkih tona emisije CO2. To je oko 25 posto manje od aktuelnih modela C40 i XC40 EV.

Prava prednost koju EX30 ima u odnosu na svoje pretke je u njegovom dizajnu i konstrukciji. Volvo je koristio optimizaciju da jednostavno smanji količinu materijala koji se koristi u automobilu. Koristeći stari trik trkačkog automobila da svaku komponentu učini takvom da izvrši što je moguće više zadataka, vozilo može da koristi manje materijala, čineći ga lakšim.Otprilike 25 odsto ukupnog aluminijuma i 17 odsto čelika koji se koriste u vozilu su reciklirani. Pored toga, 17 odsto plastike na i u EX30 će takođe biti reciklirano. To je najveći procenat ponovo korišćene plastike ikada u Volvo vozilu.Volvo se takođe odlučio za reciklirane i obnovljive materijale u presvlakama za vrata, instrument tablu i sedišta. Kupci će moći da biraju između enterijera od lana, vune i teksasa koji koriste 70 odsto recikliranog poliestera.Automobil će se odlikovati skandinavskim minimalističkim, ali prijatnim ambijentom, 12,3-inčnim ekranom u centru i zvučnom trakom koja pokriva ceo gornji deo instrument table ispod vetrobranskog stakla. Inspirisan kućnim audio dizajnom, zvučna traka spaja nekoliko zvučnika u jednu jedinicu i može se kombinovati sa opcionim Harman Kardon sistemom za izvanredan kvalitet zvuka.Volvo ističe i „izuzetno svestranu” centralnu konzolu koja ima klizni sistem koji omogućava putnicima da biraju kako žele da koriste prostor.

Infotainment sistem pokreće Snapdragon Cockpit Platforma kompanije Qualcomm Technologies i ima ugrađene Google funkcije, uključujući Hands Free od Google Assistanta, navigaciju Google mapa i Google Play aplikacije. Bežična Apple CarPlay funkcionalnost je takođe ponuđena.EX30 će biti opremljen naprednim sistemima za pomoć vozaču (ADAS), uključujući novi sistem upozorenja o otvaranju vrata koji obaveštava putnike o približavanju bicikla, pešaka ili vozila.Volvo je predvideo i „Safe Space Technology“ u paketu ADAS. Ova tehnologija uključuje senzor iza volana koji prati pokrete očiju i lica vozača kako bi otkrio smetnje ili pospanost. Pored toga, funkcija automatskog kočenja na raskrsnici ima za cilj da spreči sudare kada drugo vozilo neočekivano pređe put EX30.Ovaj manji SUV se može pohvaliti robusnim sigurnosnim kavezom, ojačanim stubovima i krovom, zajedno sa čelikom visoke čvrstoće kako bi se zaštitio integritet baterije.Tu je i novi vazdušni jastuk na unutrašnjoj strani vozačevog sedišta dizajniran da ublaži povrede glave i grudnog koša u slučaju bočnog udara.Volvo EX30 se već može naručiti, a prve isporuke kupcima se očekuju početkom 2024. godine. Cene na nemačkom tržištu počinju od 36.590 evra.Na tržište tokom sledeće godine stiže i (pro)terenski Volvo EX30 Cross Country.

Prve najave kažu da EX30 Cross Country u odnosu na bazni EX30 ima povišeni klirens, dodatne zaštitne elemente, drugačije točkove i nove detalje u unutrašnjosti. Volvo je inače potvrdio nameru da će predstavljati novi električni automobil svake godine, kako bude prelazio na potpuno električnu gamu do 2030. godine.Očekuje se da će Volvo (u 82% vlasništvu kineske kompanije Zhejiang Geely Holding Group), lansirati najmanje šest novih električnih vozila do 2026. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.