Volkswagenu rekordna kazna zbog lažnog oglašavanja

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 08.Dec.2016, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volkswagenu rekordna kazna zbog lažnog oglašavanja

Volkswagen je predstavljao svoje automobile kao ekološka vozila koja zadovoljavaju standarde zagađenja, premda su bila opremljena uređajima dizajniranim da prevare zvanična testiranja, utvrdio je regulator

Južna Koreja će podneti krivične prijave protiv pet bivših i sadašnjih izvršnih direktora korejskog Volkswagena i kazniti kompaniju s rekordnih 37,3 milijarde wona, ili oko 32 miliona dolara zbog lažnog oglašavanja o emisiji štetnih gasova.

Kazna, rekordna >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << za lažno oglašavanje u toj zemlji, govori kako južnokorejske vlasti nisu spremne da omekšaju tvrd stav zbog manipulisanja na uređajima za merenje emisije štetnih gasova od strane nemačkog proizvođača, suspendujući već do avgusta većinu prodaje njihovih vozila u Koreji.

Tamošnja komisija zadužena za nadzor poslovanja u sredu je objavila kako će tražiti od tužioca da pokrenu istragu rada južnokorejskog Volkswagena, kao i njegovih pet bivših i sadašnjih izvršnih direktora.

Optužuje Volkswagen da je koristio ‘lažne, preterane i obmanjujuće’ tvrdnje prilikom oglašavanja, što se kažnjava kaznom zatvora do dve godine ili kaznom od oko 150 miliona wona.

Volkswagen je predstavljao svoje automobile kao ekološka vozila koja zadovoljavaju standarde zagađenja, premda su bila opremljena uređajima dizajniranim da prevare zvanična testiranja, utvrdio je regulator.

Južna Koreja je već kaznila Volkswagen s 17,8 milijardi wona zbog prevare na testiranju emisije štetnih gasova te uhapsila jednog lokalnog direktora Volkswagena pod optužbama koje uključuju lažiranje dokumentacije i kršenje zakona o kvalitetu vazduha.

Zabrana prodaje od avgusta ‘zakočila’ je snažan rast nemačke kompanije na tržištu na kojem dominiraju domaći rivali, kao što su Hyundai Motor i Kia Motors.

Dok je Južna Koreja relativno malo tržište za Volkswagen, značajno je za njegove luksuzne brendove Audi i Bentley i jedno je od najbrže rastućih za sve marke automobila.

Iz Volkswagena su u septembru 2015. priznali da su manipulisali uređajima koji mere emisije štetnih gasova u pojedinim dizel vozilima, pokrenuvši time pravne postupke u zemljama kao što su SAD, Nemačka, Južna Koreja i druge.

Volkswagen je već pre pristao u SAD-u da plati 16,5 milijardi dolara za razrešenje optužbi o varanju na eko-testovima za dizel vozila, a u budućnosti se još uvek može suočiti s kaznama mereno u milijardama dolara.

Izvor: poslovni.hr
Pogledaj vesti o: Volkswagen

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.