Izvor: Piplmetar.rs, 15.Nov.2023, 21:31

Renault uskoro predstavlja navodno pristupačniji električni gradski automobil

Francuska kompanija Renault uskoro predstavlja novi automobil, i to bi moglo da se desi već do kraja današnjeg dana. U pitanju je navodno mali, pristupačniji, električni gradski automobil čija bi proizvodnja trebalo da se odvija u Novom Mestu u Sloveniji, gde Renault ima svoju fabriku.
U istoj fabrici, Renault već proizvodi svoj Twingo ICE automobil. Novi EV, međutim, biće manji od planiranog Renault EV 5 i imajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << ove informacije u vidu, novo vozilo moglo bi da bude neka vrsta Twingo EV.
Novi model trebalo bi da se nađe u prodaji baš 2026. godine, i kao takav, trebalo bi da bude jedan od šest novih električnih modela koje Renault namerava da lansira do 2030. godine. Izvori očekuju da će ovaj pristupačniji električni gradski automobil biti manji od kultnog hečbeka R5.
On će navodno biti deo Renault EV kompanije zvane Ampere, tvrde tri odvojena industrijska izvora za Reuters. Ampere želi proizvodi čak 600 hiljada električnih vozila godišnje u 2026. kao i milion vozila u 2031. godini. S obzirom na to da je Renault prošle godine prodao 50 hiljada električnih vozila, ovi ciljevi zvuče prilično optimistično.

Renault
Potez koji stiže od kompanije deo je napora proizvođača automobila da uvere investitore da nastave poslovanje sa EV na berzi, što postaje komplikovano jer je u ovoj industriji trenutno slaba potražnja, dok kineska konkurencija paralelno raste.
Iako je kompanija sa korenima iz Francuske bila pionir na tržištu električnih vozila prve generacije sa svojim dugogodišnjim saveznikom – kompanijom Nissan početkom 2010-ih, Renault je u poslednje vreme u zaostatku za konkurencijom. To posebno važi u odnosu na azijske proizvođače i kompaniju Tesla, s obzirom na to da je globalna konkurencija u ovoj oblasti u porastu.
Odvajanje kompanije Ampere od ostatka Renault grupacije je takođe jedna od strategija koja bi trebalo da poboljša EV tržište i trebalo bi da se zvanično i u potpunosti desi sledećeg proleća.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.