Laporta: Superliga bi najranije mogla da krene naredne sezone

Izvor: B92, 02.Feb.2024, 19:08

Laporta: Superliga bi najranije mogla da krene naredne sezone

Predsednik Barselone Đoan Laporta izjavio je da bi Superliga iza koje i dalje stoji njegov klub i najveći rival Real, mogla da krene najranije naredne sezone.

Prvi čovek Katalonaca ovu smelu najavu izneo je u razgovoru za radio "Rac1".

Superliga, takmičenje koje bi trebalo da postane pandan UEFA Ligi šampiona, presudom Sportskog suda u Lozani stekla je pravo da bude organizator takmičenja u Evropi.

Posetimo, 2021. godine 12 velikih evropskih klubova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među kojima su bili Barselona i Real, ustalasali su fudbalski svet najavom pokreatanja Superlige što je, isprva - a i danas je tako, izazvalo žestok otpor kako UEFA tako i tradicionalnih navijača.

Sa enornim kapitalom kao mamcem da privuče zainteresovane klubove, Superliga, sa perjanicama Realom i Barselonom, i dalje figurira kao "opasnost" koja preti da poremeti višedecenijski ustrojenu organizaciju takmičenja u fudbalu.

O tome svedoči i najnovija izjava Đoana Laporte, koji čak najavljuje skori početak takmičenja.

"Superliga bi mogla da krene naredne sezone, ili 2025/2026. Ako ne bude do tada, razmotriću da li uopšte treba da se igra", rekao je Laporta.

Svestan je da na Engleze ne može da računa, sve i da krene liga.

"Za mene, činjenica da Englezi nisu zadovoljni projektom Superlige, me ne zanima. Oni imaju svoju superligu koje se zove Premijer liga", aludira Laporta na ogroman novac koji je akumuliran u engleskom fubalu, koji je daleko veći nego u svim drugim ligama.

"Superliga znači da vi imate klub koji, ako prihvati učešće, ima obezbeđenih 100 miliona evra, najmanje, koliko nema ni osvajač Lige šampiona", kaže Laporta.

On se nada da bi učešće u takvom takmičenju igrali Milan, Inter, Napoli, Barselona i Real, Marsej, Benfika, Porto, Sporting, kao i Ajaks, Fejnord, PSV Ajndhoven, Anderleht i Briž.

"To je 16 od 18 klubova, čak je i bolje da bude 16", dodao je prvi čovek Katalonaca.

Laporta je podsetio da je samo mali broj klubova učestvovao u prvom izdanju Kupa šampiona 1955. godinne, a danas je to takmičenje koje svi žele da igraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Laporta: Superliga bi najranije mogla da krene naredne sezone

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2024

Ne odustaje prvi čovek Katalonaca...Predsednik Barselone Đoan Laporta govorio je o projektu evropske Superlige i kada bi takmičenje moglo da počne...Presudom Sportskog suda u Lozani, Superliga je stekla pravo da bude organizator takmičenja u Evropi...- Superliga bi mogla da krene naredne sezone,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.