Tri žrtve u nesreći kod Zaječara

Izvor: B92, Beta, 14.Avg.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri žrtve u nesreći kod Zaječara

Beograd, Bor -- Tri osobe su poginule u saobraćajnoj nesreći koja se jutros oko 7.20 časova dogodila kod mesta Salaš na putu Zaječar-Negotin.

Poginuli su Vlastimir Radovanović i Božidar Živulović iz Negotina i Zvonko Prodanić, rođen u Loznici, saopštio je istražni sudija Dejan Cvetković. Do nesreće je došlo kada je automobil "reno laguna" borske registracije, kojim je upravljao Radovanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sleteo s kolovoza i prevrnuo se na krov, udarivši pri tom u bankinu i okolno drveće. Saobraćaj između Zaječara i Negotina je otežan.

Policijski presretači na ulicama

U proteklih šest meseci na putevima u Srbiji dogodilo se skoro 37 000 saobraćajnih nesreća, u kojima je, zbog neprilagođene brzine, poginulo preko 250 osoba.

Posle uvođenja neobeleženih policijskih automobila, takozvanih presretača, prebrza vožnja po srpskim putevima uskoro bi trebalo da postane retkost.

Jedan od načina da se bahatim vozačima stane na put jeste korišćenje neobeleženih policijskih vozila, koja se ni po čemu ne razlikuju od ostalih.

Ovi automobili opremljeni su najsavremenijom tehnikom za otkrivanje i snimanje saobraćajnih prekršaja.

B92: Koliko ima presretača i kuda oni patroliraju?

"Ibarska magistrala i autoputevi koje Srbija ima. Znači Koridor 10 i to pokrivamo svakodnevno sa ovakvim vozilima. Posedujemo kameru napred, nazad, ovaj ekran i sve to dokumentujemo na jednom hard disku. Može da se vidi tablica sa zadnjom kamerom, može čak da se vidi i ko se nalazi u vozilu, tako da imamo snimak napred- nazad”, objašnjava Milan Petrov iz Uprave za saobaćaj MUP-a Srbije.

Osim prednje i zadnje kamere, čiji se zapis prikazuje na displeju ispred suvozača, ugrađena je i audio-oprema. Brzina automobila meri se posle 250 metara, a tablice na automobilu koje pratimo mogu da budu snimljene na udaljenosti do oko jednog kilometra.

B92: Ručnim komandama aktivirate kameru?

Petrov: Ovo je daljinski upravljač kojim rukujemo, uključujemo snimanje, zumiranje, kamera prednja, zadnja.

B92: Gde vidite kojom brzinom ide vozilo koje snimate?

Petrov: To vidite na ovom monitoru ispred mene. On praktično pokazuje datum merenja, vreme, brzinu našeg i brzinu merenog vozila.

B92: Osim video zapisa postoje i audio zapisi?

Petrov: Možemo da snimimo svaki razgovor. Uključimo ovde u kabini i snimi se svaki razgovor između naših radnika i lica koje smo zaustavili.

B92: Kako vozači reaguju kada ih zaustavite?

Petrov: Prvi utisak je iznenađenje - ne očekuju da ćemo biti tu, da ćemo ga snimiti, kontrolisati. U smislu prevencije dosta na ruku nam idu sredstva informisanja, internet forumi, gde bukvalno ljudi javljaju evo nalazi se presretač na području Subotice, Novog Sada, samim tim mi dobijamo i da vozači voze sporije, opreznije.

Ukoliko vozite prebrzo na autoputu ili Ibarskoj magistrali i odjednom se ispred vas pojavi luksuzni automobil na čijem je zadnjem staklu natpis: policija, usporite, jer vas je snimio radar policijskog presretača. U poslednjih godinu dana, uz pomoć ovog automobila otkriveno je preko osam hiljada prekršaja.
Pogledaj vesti o: Renault,   Bor

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.