Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 23.Jun.2017, 09:58

UHAPŠEN NASILNI ZAJEČARAC Pištoljem pretio prijatelju bivše devojke

UHAPŠEN NASILNI ZAJEČARAC Pištoljem pretio prijatelju bivše devojke

Zaječarska policija uhapsila je četrdesetšestogodišnjeg muškarca iz tog grada zbog nasilja u porodici i nedozvoljenog posedovanja oružja, saopšteno je danas.. Kako se navodi, on...

Detaljnije >>


Izvor: Bor030.net, 22.Jun.2017, 22:03

Prikupljeno 36 jedinica krvi u dobrovoljnoj akciji u Boru

Prikupljeno 36 jedinica krvi u dobrovoljnoj akciji u Boru

U letnjoj kampanji dobrovoljnog davanja krvi, u organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Zaječar – povereništvo Bor, odazvalo se 47 humanih Borana, a prikupljeno je 36 jedinica ove dragocene tečnosti. “Ovu akciju radimo već tradicionalno 14. godinu  u okviru Letnje kampanje koju smo počeli 7. juna i završićemo 3. septembra, gde je uključeno preko 70 opština i gradova i svi će dati taj doprinos solidarnosti i humanosti koji je nemerljiv. Svi građani...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 21.Jun.2017, 10:04

Zoran želi da proizvodi zdravu hranu, i da živi po zakonima prirode: Zato je uradio fantastičnu stvar (VIDEO)

Zoran želi da proizvodi zdravu hranu, i da živi po zakonima prirode: Zato je uradio fantastičnu stvar (VIDEO)

Markov potok je prvo ekološko naselje koje se nalazi u selu Osnić kod Zaječara. Zoran Stanimirović je idejni tvorac koji je obezbedio 30 hektara zemlje kako bi proizvodio hranu bez upotrebe pesticida.Njegova ideja je da živi u skladu sa prirodom i njenim pravilima.- Naše nedogovorno ponašanje prema eko sistemu, koji je na kraju krajeva naš dom, za rezultat ima nestanak šuma, eroziju tla, nestanak vode i nastajanje pustinjskih krajolika, a istovremeno svaka kiša umesto da je blagodetna danas...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 20.Jun.2017, 10:03

Turnir u Zaječaru uspešan, sledi još turnira u Srbiji

Turnir u Zaječaru uspešan, sledi još turnira u Srbiji

Tokom vikenda ispunjenog raznim gejming akcijama u prestonici, paralelno se odvijao League of Legends turnir čak u Zaječaru.. U Zaječaru je u nedelju 18.06. održan peti po redu Gigatron Masters, koji je doneo LAN dešavanje u ovaj centar istočne Srbije. Lokalne ekipe su se nadmetale za nagrade koje uvek prate Gigatron Masters u lokalnoj igraonici Game House Zaječar koja je dobro poznata gejmerima iz ovog kraja. Najbolja...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jun.2017, 19:55

Maloletnici “ispraznili” kuće u Knjaževcu – ukradeno oko 44.000 dinara

Maloletnici “ispraznili” kuće u Knjaževcu – ukradeno oko 44.000 dinara

Protiv dvojice maloletnika iz Knjaževca policija će podneti krivične prijave nadležnom višem javnom tužiocu u Zaječaru.Sumnja...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 19.Jun.2017

Maloletnici pljačkali kuće

Maloletnici pljačkali kuće

Knjaževačka policija rasvetlila je jednu tešku krađu i dve krađe izvršene u prethodnom periodu za koje su osumnjičeni – maloletnici. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Knjaževcu...

Detaljnije >>

Izvor: juGmedia, 19.Jun.2017

Kolo, veselje i trubači na Festivalu penzionera u Leskovcu

Kolo, veselje i trubači na Festivalu penzionera u Leskovcu

Deveti Međunarodni festival folklora trećeg doba, održan je danas u Domu penzionera grada Leskovca, koji je tradicionalno počeo svečanim defileom ulicama grada i zajedničkim kolom ispred Leskovačkog kulturnog centra. U organizaciji Udruženja penzionera Leskovca, odnosno folkorne sekcije „Sava Čokot“, učesnici festivala su, pored domaćina i članovi udruženja iz Bugarske, Makedonije, Zaječara, Negotina, Vrnjačke banje, Kragujevca, Knjaževca, Petrovca na Mlavi, Smederevske...

Detaljnije >>