Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Bor030.net, 23.Avg.2017, 14:24

Policija traga za razbojnikom

Policija traga za razbojnikom

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru tragaju za muškarcem, osumnjičenim da je izvršio krivično delo krađa na štetu kurirske službe..

Detaljnije >>


Izvor: BKTV News, 23.Avg.2017

Ceo Zaječar danas traži ovog čoveka, policija poziva građane da odmah prijave ako ga vide (FOTO)

Ceo Zaječar danas traži ovog čoveka, policija poziva građane da odmah prijave ako ga vide (FOTO)

Upućen apel.. Policija je pozvala građane da se uključe u potragu za muškarcem koji se sumnjiči da je opljačkao kurirski kombi usred dana u centru Zaječara. Prema nezvaničnim saznanjima, čovek nije ni znao šta krade. On je, videvši da je kurir iz kombija odneo paket primaocu, mirno prišao kombiju, otvorio vrata i počeo da iznosi pakete i stavlja ih u svoje vozilo. Kada je "procenio’" da će se kurir možda vratiti, prekinuo je krađu i odvezao se u nepoznatom...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Avg.2017

DA LI STE VIDELI OVOG ČOVEKA? Opljačkao kurirusku službu usred centra grada, policija TRAŽI POMOĆ

DA LI STE VIDELI OVOG ČOVEKA? Opljačkao kurirusku službu usred centra grada, policija TRAŽI POMOĆ

Zaječarska policija poziva sve građae da, ukoliko su videli ovog čoveka sa slike, odmah pozovu policiju na broj telefona 019/421-370.. Čovek koga su snimile nadzorne kamere, opljačkao je kurirski kombi i to u centru Zaječara. Kako nezvanično saznajemo, dok je kurir isporičivao paket, čovek sa slike je prišao kombiju, otvorio zadnja vrata i počeo da iznosi...

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 23.Avg.2017

ZAPLENJENO 4.000 paklica cigareta kod Zaječara

ZAPLENJENO 4.000 paklica cigareta kod Zaječara

Inspektori Poreske uprave - Poreske policije, u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u mestu...

Detaljnije >>

Izvor: medio.rs, 22.Avg.2017, 00:13

UNA JE BILA NA IVICI SMRTI Doktor je viknuo Hitno sala seci haljinu nadji venu

UNA JE BILA NA IVICI SMRTI Doktor je viknuo Hitno sala seci haljinu nadji venu

Una Ratković podelila je na društvenim mrežama dramu koju je preživela u Zaječaru, gde su je trenuci delili od smrti.. Život jo je visio o koncu nakon što je posle povratka sa letovanja imala ozbiljne probleme sa stomakom. Lekari su joj spasili život. Ovo je njena priča u celini:. Kako sam (ovaj put) izbegla smrt. U momentu kada je zabeležena ova fotografija ja slavim svoj 32. rođendan. Srećna i puna života, tog 27. jula 2017....

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 21.Avg.2017, 14:12

UNA JE U ZAJEČARU BILA NA IVICI SMRTI: Seci haljinu, nađi venu, odmah!

UNA JE U ZAJEČARU BILA NA IVICI SMRTI: Seci haljinu, nađi venu, odmah!

Una Ratković nedavno je preživela pravu dramu u Zaječaru, a sve to odlučila je da podeli na društvenim mrežama. Njen post širi se munjevitom brzinom.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 21.Avg.2017

UHVAĆENI U TOKU RAZMENE DROGE Taksijem mu poslali marihuanu, policija uhapsila i njega i taksistu

UHVAĆENI U TOKU RAZMENE DROGE Taksijem mu poslali marihuanu, policija uhapsila i njega i taksistu

Policija je u Knjaževcu uhapsila D.P. (34) jer ga je zatekla da iz taksija uzima kesu u kojoj je bio paket sa 20 grama marihuane za koju se pretpostavlja da je poslao taksijem Nišlija N. S. (25), koji je takođe uhapšen, saopštila je danas Policijska uprava Zaječar..

Detaljnije >>