Predstavljen električni Renault Zoe

Izvor: B92, 18.Dec.2012, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen električni Renault Zoe

Francuski ministar za industrijski razvoj Arno Monteburg i izvršni direktor kompanije Renault, Karlos Tavares, predstavili su u ponedeljak 17. decembra na svečanosti u Parizu električni model Zoe.

Nakon što je prezentacija modela Zoe odložena zbog početka prodaje četvrte generacije modela Clio, Renault je započeo promociju svog novog električnog automobila. Prvi primerak simbolično je uručen francuskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministru za industrijski razvoj, Arnou Monteburgu.

U Renaultu kažu da je Zoe namenjen kako individualnim korisnicima, tako i firmama i javnim i državnim institucijama. Ovaj automobil imao je premijeru na auto-salonu u Ženevi, u martu 2012.

Reč je o vozilu na električni pogon kod kojeg dopuna baterija, u zavisnosti od snage punjača, može trajati od 30 minuta do devet sati.

Renault Zoe opremljen je elektromotorom koji razvija 89 ks i 220 Nm. U stanju je da postigne maksimalnu brzinu od 135 km/h, a kako tvrde u francuskom proizvođaču sa jednim punjenjem baterija može da pređe i do 210 km.

Prodaja ovog automobila počeće najpre u Francuskoj, do kraja 2012. Cena modela Zoe u toj zemlji zahvaljujući državnim subvenicjama kretaće se od 13.700 evra.

Nakon električnih verzija modela Fluence i Kangoo, lansiranjem modela Zoe, Renault nastavlja sa proizvodnjom i popularizacijom vozila na električni pogon. Do kraja oktobra 2012. ta kompanija ukupno je proizvela 16.600 elektromobila.

U Francuskoj trenutno ima između dve i tri hiljade stancia za dopunu baterija na električnim vozilima, dok u čitavoj Evropi taj broj iznosi oko 15.000.

Vozili smo električni Renault Fluence.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela proizvodnja nove Oktavije

Izvor: B92, 18.Dec.2012

U ponedeljak, 17. decembra u fabrici Mlada Boleslava, u Češkoj, počela je proizvodnja treće generacije modela Octavia. Prvi primerci ovog automobila naći će se u Škodinim prodajnim salonima krajem januara 2013. godine...U češkom proizvođaču kažu da su zbog pokretanja proizvodnje ovog automobila...

Nastavak na B92...

U Parizu predstavljen električni Renault Zoe

Izvor: AutoBlog, 18.Dec.2012

Izvor: B92.netFrancuski ministar za industrijski razvoj Arno Monteburg i izvršni direktor kompanije Renault, Karlos Tavares, predstavili su u ponedeljak 17. decembra na svečanosti u Parizu električni model Zoe. Nakon što je prezentacija modela Zoe odložena zbog početka prodaje četvrte generacije...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.