Kinezi zaplašili svetsku autoindustriju jeftinim električnim vozilima

Izvor: B92, 09.Dec.2023, 20:20

Kinezi "zaplašili" svetsku autoindustriju jeftinim električnim vozilima

Kineska električna vozila sve više preuzimaju primat globalno zbog svoje pristupačnosti, pa zato velike automobilske kompanije rade sve kako bi smanjile troškove i tako postale konkurentnije.

Endi Palmer, predsednik britanskog startapa Brill Power, ističe da je veoma važno da se proizvođači automobila usredsrede na pristupačna vozila, jer bi u suprotnom mogli da izgube tržišni udeo od strane Kineza.

Tako, na primer, Renault želi da smanji troškove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za čak 40% za svoja električna vozila.

Slično njima, Stellantis u saradnji s kineskom kompanijom CATL osniva evropsku fabriku za proizvodnju jeftinijih LFP baterija. Dalje, VW i Tesla zajedno prave EV vredna 25.000 evra, sve u cilju da zadovolje tražnju za pristupačnijim modelima.

Fokus cele industrije je na smanjenju troškova, što pokazuje i sve veći broj novih kompanija koje pokušavaju da doprinesu inovativnim rešenjima kada su u pitanju baterije i druge komponente EV.

Dolazak jeftinijih električnih vozila kineskih proizvođača podstakao je evropske i američke proizvođače automobila da traže jeftinije opcije proizvodnje.

Tako GM, koji koristi subvencije u Zakonu o smanjenju inflacije SAD, planira da pokrene obnovljeni Bolt EV 2025. godine, a Ford ima za cilj da smanji troškove kroz povećanje sopstvene proizvodnje delova za 50%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Renault

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.