VOZAČI POČETNICI: Ovih 5 saveta će vam POMOĆI da vam vožnja bude BEZBEDNIJA, a evo i koji su

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 19:28

VOZAČI POČETNICI: Ovih 5 saveta će vam POMOĆI da vam vožnja bude BEZBEDNIJA, a evo i koji su

Ako ste upravo položili vozački ispit, i još uvek smatrate da su putevi u Srbiji zastrašujući, niste sami.

Samostalna vožnja kod početnika, izaziva osećaj uzbuđenja i anksioznosti, posebno kada prvi put moraju da voze duži put ili da voze na nepoznatu lokaciju. Na putu, potezi kod početnika mogu nesigurni i naglašeni nervozom. Ali kako je vreme prolazilo, većina postaje sve veštija.

Vožnja više nije zastrašujuća aktivnost. Dakle, ako ste upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << položili vozački ispit, i još uvek smatrate da su putevi u Srbiji zastrašujući, niste sami. Evo pet trikova za vožnju koji vam mogu pomoći da postanete sigurniji vozač.

Kao da jaka kiša nije bila dovoljno loša, te morate boriti sa prskanjem na putu iz vozila ispred nas.  Prsaknje od drugih vozila dodatno smanjuje vidljivost, pa održavajte veću udaljenost između sebe i automobila ispred. Ovo vam daje dodatno vreme reakcije, u slučaju da se ispred vas možete reagovati ako se ispred vas dogodi saobraćajna nesreća, kako i vi nebi bili učesnik u istoj. Ako ostanete dalje od vozila ispred, takođe se smanjuje prskanje koje stvarno pogađa vaše vetrobransko staklo. I iako to nije uvek moguće, pokušajte da izbegnete da se nalazite u blizini teških vozila, jer količina vode sa puta koju će vozilo ispred vas izbaciti  može biti slična onoj kod jakog pljuska.

Govoreći o teškim vozilima, jedna stvar na koju treba da pazite su drugi automobili i motocikli koji se iznenada mogu pojaviti između njih. Ponekad će drugi vozači “uleteti” u traku kamiona, autobusa ili prikolice tako brzo, da ostali vozači nemaju vremena da koče. Videti da svetlosni signal kočnice mogu da ukažu na to da je manje vozilo preseklo ispred težeg. Ne možemo uvek da izbegnemo vožnju pored trake za teška vozila, ali pomaže da znamo na šta treba da pazimo kada to uradite.

Ako nikada ranije niste morali da kočite u slučaju nužde ili e-kočite, verovatno nikada niste osetili da se ABS (sistem protiv blokiranja točkova) aktivira. To može biti zapanjujuće za novog ili manje iskusnog vozača. Osim glasnog stenjanja i mogućeg udaranja zvuka (koji zvuči kao da su vam kočnice pokvarene), pedala kočnice se takođe iznenada kreće dalje naniže. Ne paničite. ABS radi tačno kako treba, i pod pretpostavkom da ste kočili ovako snažno jer ste morali da stanete što pre, ne otpuštajte pedalu kočnice! Neke nesreće se mogu izbeći ako možete da stanete na vreme, pa verujte svom automobilu da će vam pomoći da to postignete.

Naučili ste da okrećete glavu da biste proverili mrtve uglove. Ali vaši instruktori vožnje vas možda nisu naučili da se naginjete s jedne strane na drugu. Očigledno, ovo bi trebalo da uradite kada automobil ispred vas blokira pogled sa strane. Možda izgleda nezgodno, ali ako ne možete da postavite svoj automobil za bolji vizuelni pogled, ovo je rešenje. Kada ćete morati ovo da uradite? Recimo da se približavate skretanju, a automobil ispred je pozicioniran previše levo ili desno u traci. Nagnite se levo ili desno da biste bolje videli šta je ispred automobila ispred. Ovo vam pomaže da proverite da li postoje razne stvari, kao što su pešaci koji čekaju da pređu i promena saobraćajne signalizacije.

Svi smo naučeni da stanemo i čekamo iza linije zaustavljanja. Ali postoje trenuci kada bi, ironično, trebalo da pređete u svrhu bezbednosti. Savršen primer za to je kada priđete nekontrolisanim T-raskrsnicama i primetite da ne možete da vidite nadolazeća vozila u oba smera iza granične linije.
Pogledaj vesti o: Polaganje vozačkog ispita

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.