Polaganje vozačkog ispita
Polaganje vozačkog ispita

Vozački ispit i teorijska obuka po novom pravilniku kao i teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po deset minuta između njih.

Budući vozači moraju da slušaju predavanja, da nauče propise i polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke. Praktična obuka vožnje, i početak obuke tek nakon odslušane teoretske obuke i položenog testa podrazumeva kompletnu obuku, koja sadrži 40 časova vožnje od po 45 minuta. Kandidat u toku dana može imati najviše dva časa vožnje dok se vozački ispit sastoji iz praktičnog i teoretskog dela.

Teoretski deo se polaže u prostorijama svake auto škole. Položen test važi godinu dana i u tom vremenu se mora položiti vozački ispit.
Kandidat slučajnim izborom bira jedan od 15 ispitnih zadataka koji su kovertirani, nakon upoznavanja sa trasom odnosno relacijom ispitnog zadatka kreće ispit. Početak i kraj ispita se odigrava na poligonu auto škole.

Praktični deo ispita se prvo obavlja na uređenom prostoru poligonu, gde kandidat pokazuje osnovne veštine u upravljanju vozilom i tu spada:
Vizuelna provera vozila, priprema za polazak, održavanje pravca u jednoj saobraćajnoj traci, kretanje vozila unazad sa promenom saobraćajne trake, ubrzavanje i kočenje, polukružno okretanje između linija sa manevrom, parkiranje podužno vožnjom unazad, parkiranje pod pravim uglom vožnjom unazad.

Ukoliko kandidat položi poligonski deo ispita sledi i vožnja ulicama grada ispitnom trasom koju je kandidat izvukao na početku polaganja. Po završetku ispita sledi ocena vozačke veštine i znanja. Trajanje vozačkog ispita traje najmanje 35 minuta vožnje u saobraćaju. Po novim propisima teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po 10 minuta između njih. Budući vozači moraće da odslušaju sva predavanja i da nauče propise, da polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke.

Kandidati za vozače mora da polažu i ispite iz pružanja prve pomoći, koji mogu biti organizovani u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili u samim auto školama. Kandidati će morati da savladaju nekoliko osnovnih radnji u pružanju prve pomoći, a tu spadaju tehnike: zaustavljanje krvarenja, previjanje rane, imobilizacija pomoću trouglaste marame, i veštačko disanje. Obuku iz prve pomoći, organizovanje i sprovođenje ispita obavlja Crveni krst Srbije odnosno zdravstvena ustanova koja za to ima ovlašćenje. B kategorija je dozvola za upravljanje putničkim vozilom i vozilima čija masa nije veća od 3.5 t i nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača. Obuka vozača se može vršiti sa navršenih 16 godina, a polaganje vozačkog ispita sa 17 godina.

Obuka podrazumeva 40 časova teorije i 40 časova praktične obuke. Nakon završene teoretske obuke polaže se teoretski deo ispita, a nakon završene praktične obuke i praktični deo ispita.
Od 1. januara je snižen kriterijum polaska teorijskog ispita u auto školama, za pet bodova. Novina je i elektronsko polaganje kao i obaveza ispitivača i saobraćajnog policajca, da tokom praktičnog ispita nose laptopove, što usporava celu proceduru.

To znači da je od ove godine svakom kandidatu potrebno osamdeset pet do sto bodova kako bi prešao teorijski ispit, umesto dosadašnjih devedeset.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 22.Okt.2017, 15:25

"KO TI DADE VOZAČKU?!" Danijela (20) na automobilu nosi slovo "P", evo kako joj ono pomaže, a zbog čega je drugi vozači PSUJU

KO TI DADE VOZAČKU?! Danijela (20) na automobilu nosi slovo P, evo kako joj ono pomaže, a zbog čega je drugi vozači PSUJU

Danijela Šiljak (20) u aprilu je položila vozački ispit, a dva meseca kasnije dobila je svoj automobil i aktivno učestvuje u saobraćaju. Obavezni plavi kvadratić  sa ćiriličnim "P" u gornjem desnom uglu stakala ističe je na kolovozu kao "zelenog" vozača, što smatra korisnim.. - Mnogo mi je lakše, manje sviraju, a to novajlije može da unervozi. Bolje mi je i da me više pretiču. Na zadnjem staklu "P" mi je mnogo bitnije zbog nizbrdice, kako bi držali propisano odstojanje....

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 18.Okt.2017, 16:02

Zabrana polaganja vozačkog ispita u Topličkom okrugu

Zabrana polaganja vozačkog ispita u Topličkom okrugu

Na polaganje vozačkog ispita u Prokuplju, polaznici auto-škola iz sve četiri opštine Topličkog okruga, moraće da sačekaju neko vreme. Zvanično polaganje odloženo je zbog nedostataka u horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji koje mora da otkloni opštinska vlast. Za kandidata koji su završavaju obuku u nekoj od osam Auto škola u Kuršumliji, Žitorađi, Blacu i Prokuplju trenutno je neizvesno kada...

Detaljnije >>

Izvor: Press, 18.Okt.2017

Sve je više gradova u Srbiji gde je polaganje vozačkog ispita ZABRANJENO

Sve je više gradova u Srbiji gde je polaganje vozačkog ispita ZABRANJENO

Tek kad im saobraćajna policija zabrani polaganje vozačkog ispita, u opštinama se sete da propisno obeleže kolovoz i poprave ili postave semafor. Tako je bilo u Kovinu, Obrenovcu, Vranju, tako je već nedelju dana u Prokuplju. Foto:Blic.rs Svih osam auto-škola u Topličkom okrugu dobile su dopis MUP-a da se do daljeg obustavlja polaganje vozačkog ispita zbog nedostataka na horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 18.Okt.2017

Sve je više gradova u Srbiji gde je polaganje vozačkog ispita ZABRANJENO

Sve je više gradova u Srbiji gde je polaganje vozačkog ispita ZABRANJENO

Tek kad im saobraćajna policija zabrani polaganje vozačkog ispita, u opštinama se sete da propisno obeleže kolovoz i poprave ili postave semafor. Tako je bilo u Kovinu, Obrenovcu, Vranju, tako je već nedelju dana u Prokuplju.. Svih osam auto-škola u Topličkom okrugu dobile su dopis MUP-a da se do daljeg obustavlja polaganje vozačkog ispita zbog nedostataka na horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji, odnosno kvara na semaforu. Zbog toga je više od 400 kandidata iz Topličkog...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2017, 20:00

Sve ću vas pobiti: POLICAJAC iz Makedonije napao ljude zbog OVE JEDNE STVARI!

Sve ću vas pobiti: POLICAJAC iz Makedonije napao ljude zbog OVE JEDNE STVARI!

Potvrđeno u MUP-i. Policajac iz Kavadaraca, na jugu Makedonije, J. K. fizički je napao ispitnu komisiju "Udruženja vozača“ u Velesu, preteći im da će ih sve pobiti, zato što njegova ćerka nije uspela da položi vozački ispit, potvrdili su iz MUP-a. Nemio incident policiji su prijavili S. N. iz Kavadaraca, predsednik ispitnog centra "Udruženja vozača“ u Velesu i njegov kolega C. P. iz Negotina, kontrolor polaganja vozačkog ispita u istom centru.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Okt.2017, 20:56

Kako pobijediti strah od vožnje?

Mnogi ljudi nakon što polože vozački ispit ne žure da sjednu za volan iz straha da i pored obuke nisu uspjeli da u potpunosti nauče da voze.. Oni pokušavaju svoju sljedeću vožnju da odgode što je duže moguće, ali to jevelika greška. Kod vožnje automobila najbitnija je praksa. Ako ne počnete da vozite intezivnije, teško da ćete se kasnije odvažiti da sjednete za volan. Biće vam sve teže i teže. Vožnja nije za kukavice, pa ako ste paničar,...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2017, 08:42

Polaganje vozačkog ispita u svim auto-školama u ovom delu Srbije OBUSTAVLJENO: Evo šta se dešava

Polaganje vozačkog ispita u svim auto-školama u ovom delu Srbije OBUSTAVLJENO: Evo šta se dešava

Stigao dopis iz MUP. Polaganje završnog vozačkog ispita u svim auto-školama na području Topličkog okruga je obustavljeno zbog neadekvatnih saobraćajnih uslova u opštini na čijoj se teritoriji ovaj posao obavlja za sve četiri pripadajuće lokalne samouprave. Muškarac o devojkama koje vole da popiju: Gde vi živite, to je trend u zadnjih 20 godina! Dopis iz MUP o tome je stigao još početkom oktobra, a vlasnici auto-škola negodiju zbog činjenice...

Detaljnije >>