Polaganje vozačkog ispita
Polaganje vozačkog ispita

Vozački ispit i teorijska obuka po novom pravilniku kao i teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po deset minuta između njih.

Budući vozači moraju da slušaju predavanja, da nauče propise i polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke. Praktična obuka vožnje, i početak obuke tek nakon odslušane teoretske obuke i položenog testa podrazumeva kompletnu obuku, koja sadrži 40 časova vožnje od po 45 minuta. Kandidat u toku dana može imati najviše dva časa vožnje dok se vozački ispit sastoji iz praktičnog i teoretskog dela.

Teoretski deo se polaže u prostorijama svake auto škole. Položen test važi godinu dana i u tom vremenu se mora položiti vozački ispit.
Kandidat slučajnim izborom bira jedan od 15 ispitnih zadataka koji su kovertirani, nakon upoznavanja sa trasom odnosno relacijom ispitnog zadatka kreće ispit. Početak i kraj ispita se odigrava na poligonu auto škole.

Praktični deo ispita se prvo obavlja na uređenom prostoru poligonu, gde kandidat pokazuje osnovne veštine u upravljanju vozilom i tu spada:
Vizuelna provera vozila, priprema za polazak, održavanje pravca u jednoj saobraćajnoj traci, kretanje vozila unazad sa promenom saobraćajne trake, ubrzavanje i kočenje, polukružno okretanje između linija sa manevrom, parkiranje podužno vožnjom unazad, parkiranje pod pravim uglom vožnjom unazad.

Ukoliko kandidat položi poligonski deo ispita sledi i vožnja ulicama grada ispitnom trasom koju je kandidat izvukao na početku polaganja. Po završetku ispita sledi ocena vozačke veštine i znanja. Trajanje vozačkog ispita traje najmanje 35 minuta vožnje u saobraćaju. Po novim propisima teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po 10 minuta između njih. Budući vozači moraće da odslušaju sva predavanja i da nauče propise, da polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke.

Kandidati za vozače mora da polažu i ispite iz pružanja prve pomoći, koji mogu biti organizovani u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili u samim auto školama. Kandidati će morati da savladaju nekoliko osnovnih radnji u pružanju prve pomoći, a tu spadaju tehnike: zaustavljanje krvarenja, previjanje rane, imobilizacija pomoću trouglaste marame, i veštačko disanje. Obuku iz prve pomoći, organizovanje i sprovođenje ispita obavlja Crveni krst Srbije odnosno zdravstvena ustanova koja za to ima ovlašćenje. B kategorija je dozvola za upravljanje putničkim vozilom i vozilima čija masa nije veća od 3.5 t i nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača. Obuka vozača se može vršiti sa navršenih 16 godina, a polaganje vozačkog ispita sa 17 godina.

Obuka podrazumeva 40 časova teorije i 40 časova praktične obuke. Nakon završene teoretske obuke polaže se teoretski deo ispita, a nakon završene praktične obuke i praktični deo ispita.
Od 1. januara je snižen kriterijum polaska teorijskog ispita u auto školama, za pet bodova. Novina je i elektronsko polaganje kao i obaveza ispitivača i saobraćajnog policajca, da tokom praktičnog ispita nose laptopove, što usporava celu proceduru.

To znači da je od ove godine svakom kandidatu potrebno osamdeset pet do sto bodova kako bi prešao teorijski ispit, umesto dosadašnjih devedeset.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Luftika.rs, 23.Maj.2020, 17:46

Najbolji tehnički pregledi u Novom Sadu – Top 10

Najbolji tehnički pregledi u Novom Sadu – Top 10

Moramo priznati, nije svejedno gde ćemo uraditi tehnički pregled u Novom Sadu. Pregled vozila se obavlja najviše mesec dana pred registraciju vozila, kako bi se na vreme prekontrolisalo vozilo i kako bi se otklonili svi mogući nedostaci koje auto možda ima. Vozači znaju koliko ovo može da bude naporno – čekanje u redu zna dugo da traje, nekada vam agencije ne ponude sve informacije, pa morate da dolazite ponovo. Dakle, ako ste već položili vozački ispit u nekoj od auto škola u Novom...

Detaljnije >>


Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2020, 11:16

Prekršaj u Banjaluci: Vozio golf bez položenog vozačkog ispita

BANJALUKA – Vozač automobila golf S.K. kažnjen je juče u Banjaluci nakon što je utvrđeno da je upravljao vozilom sa dvije različite registraske oznake i to bez položenog vozačkog ispita.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2020, 10:09

Na vozački ispit u Austriji samo sa maskom

U Austriji na polaganje vozačkog ispita moguće je, ubuduće, izaći samo sa zaštitnom maskom.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 11.Maj.2020

ŽIVOT U AUSTRIJI POSLE JEKA PANDEMIJE: Bečlije priželjkuju otvaranje kafića, polaganje vozačkog ispita samo sa maskom

ŽIVOT U AUSTRIJI POSLE JEKA PANDEMIJE: Bečlije priželjkuju otvaranje kafića, polaganje vozačkog ispita samo sa maskom

Bečlije priželjkuju otvaranje ugostiteljskih objekata usled daljih popuštanja mera uvedenih u borbi protiv širenja korona virusa,...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020

Austrija: Na polaganje vozačkog ispita sa maskom

Austrija: Na polaganje vozačkog ispita sa maskom

U Austriji na polaganje vozačkog ispita moguće je, ubuduće, izaći samo sa zaštitnom maskom.. Od 1. maja autoškole su dobile mogućnost da ponovo nastave rad, odnosno obuku vozača, uz posebna pravila higijene i zaštite od korona virusa. Udruženje autoškola nedavno je dobilo pravilnik o radu u novim okolnostima od Privredne komore Austrije. Tako je predviđeno da polaznik na obuci, ali...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Apr.2020, 07:34

Budući vozači u Srpskoj u neobranom grožđu zbog obustavljanja obuke

BANJALUKA - Početkom marta završila sam s obukom i kad je došlo na red da izađem na polaganje vozačkog ispita sve je obustavljeno. Skoro...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 24.Mar.2020, 18:02

VOZIO BEZ DOZVOLE, OSTAO BEZ KOMBIJA Vozač iz Modriče sa 12.500 evra kazni zaustavljen u Srpcu

Od nesavesnog vozača Mide F. iz Modriče policija je oduzela kombi marke „folksvagen transporter“ zato što je upravljao njime...

Detaljnije >>