Polaganje vozačkog ispita
Polaganje vozačkog ispita

Vozački ispit i teorijska obuka po novom pravilniku kao i teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po deset minuta između njih.

Budući vozači moraju da slušaju predavanja, da nauče propise i polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke. Praktična obuka vožnje, i početak obuke tek nakon odslušane teoretske obuke i položenog testa podrazumeva kompletnu obuku, koja sadrži 40 časova vožnje od po 45 minuta. Kandidat u toku dana može imati najviše dva časa vožnje dok se vozački ispit sastoji iz praktičnog i teoretskog dela.

Teoretski deo se polaže u prostorijama svake auto škole. Položen test važi godinu dana i u tom vremenu se mora položiti vozački ispit.
Kandidat slučajnim izborom bira jedan od 15 ispitnih zadataka koji su kovertirani, nakon upoznavanja sa trasom odnosno relacijom ispitnog zadatka kreće ispit. Početak i kraj ispita se odigrava na poligonu auto škole.

Praktični deo ispita se prvo obavlja na uređenom prostoru poligonu, gde kandidat pokazuje osnovne veštine u upravljanju vozilom i tu spada:
Vizuelna provera vozila, priprema za polazak, održavanje pravca u jednoj saobraćajnoj traci, kretanje vozila unazad sa promenom saobraćajne trake, ubrzavanje i kočenje, polukružno okretanje između linija sa manevrom, parkiranje podužno vožnjom unazad, parkiranje pod pravim uglom vožnjom unazad.

Ukoliko kandidat položi poligonski deo ispita sledi i vožnja ulicama grada ispitnom trasom koju je kandidat izvukao na početku polaganja. Po završetku ispita sledi ocena vozačke veštine i znanja. Trajanje vozačkog ispita traje najmanje 35 minuta vožnje u saobraćaju. Po novim propisima teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po 10 minuta između njih. Budući vozači moraće da odslušaju sva predavanja i da nauče propise, da polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke.

Kandidati za vozače mora da polažu i ispite iz pružanja prve pomoći, koji mogu biti organizovani u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili u samim auto školama. Kandidati će morati da savladaju nekoliko osnovnih radnji u pružanju prve pomoći, a tu spadaju tehnike: zaustavljanje krvarenja, previjanje rane, imobilizacija pomoću trouglaste marame, i veštačko disanje. Obuku iz prve pomoći, organizovanje i sprovođenje ispita obavlja Crveni krst Srbije odnosno zdravstvena ustanova koja za to ima ovlašćenje. B kategorija je dozvola za upravljanje putničkim vozilom i vozilima čija masa nije veća od 3.5 t i nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača. Obuka vozača se može vršiti sa navršenih 16 godina, a polaganje vozačkog ispita sa 17 godina.

Obuka podrazumeva 40 časova teorije i 40 časova praktične obuke. Nakon završene teoretske obuke polaže se teoretski deo ispita, a nakon završene praktične obuke i praktični deo ispita.
Od 1. januara je snižen kriterijum polaska teorijskog ispita u auto školama, za pet bodova. Novina je i elektronsko polaganje kao i obaveza ispitivača i saobraćajnog policajca, da tokom praktičnog ispita nose laptopove, što usporava celu proceduru.

To znači da je od ove godine svakom kandidatu potrebno osamdeset pet do sto bodova kako bi prešao teorijski ispit, umesto dosadašnjih devedeset.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

U Aranđelovcu vozio bez dozvole i pod uticajem alkohola, policija mu oduzela kombi

Policija u Aranđelovcu zaustavila je 34-godišnjeg vozača koji je upravljao kombijem bez položenog vozačkog ispita i sa 1,23 promila alkohola u organizmu.

Izvor: Danas, 18.Mar.2024, 18:34

Detaljnije >>

Upravljao kombijem u Aranđelovcu bez položenog vozačkog i sa 1,23 promila alkohola

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Aranđelovcu zaustavili su tridesetčetvorogodišnjeg vozača...

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Upravljao kombijem pijan i bez položenog vozačkog - oduzeto mu vozilo

Policija u Aranđelovcu zaustavila je tridesetčetvorogodišnjeg vozača koji je upravljao kombijem bez položenog vozačkog ispita i sa 1,23 promila alkohola u organizmu.

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Bez položenog vozačkog ispita nanizao 73.275,60 KM kazni

SARAJEVO – U ulici Džemala Bijedića, opština Ilidža, policijski službenici Jedinice za saobraćaj su kontrolisali putničko...

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2024, 11:42

Detaljnije >>

Bez vozačke dozvole nanizao 22.678 KM kazni

SARAJEVO – U ulici Hifzi Bjelevca, opština Ilidža, policijski službenici Policijske uprave Ilidža su kontrolisali putničko motorno...

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2024, 17:26

Detaljnije >>

Niška policija oduzela vozilo

NIŠ. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu isključili su iz saobraćaja. tridesetjednogodišnjeg muškarca koji je u okolini Aleksinca upravljao „renoom“. bez položenog vozačkog ispita. Saobraćajna policija utvrdila je da je ovaj vozač u prethodne dve godine dva puta. pravnosnažno osuđen jer je učinio isti prekršaj. Policija je tridesetjednogodišnjaku privremeno oduzela „reno“ u skladu sa novom.

Izvor: JUGpress.com, 05.Mar.2024, 18:44

Detaljnije >>

Aleksinčaninu krivična prijava zbog vožnje bez dozvole

Aleksinčaninu krivična prijava zbog vožnje bez dozvole

Muškarac iz okoline Aleksinca isključen je iz saobraćaja nakon što saobraćajna policija utvrdila da je “renoom” upravljao bez položenog vozačkog ispita. Protiv njega je podneta krivična prijava, a vozilo privremeno oduzeto.. Saobraćajna policija utvrdila je da je ovaj 31-godišnjak u prethodne dve godine dva puta pravnosnažno osuđen jer je učinio isti prekršaj. Policija je 31-godišnjaku...

Izvor: JužneVesti.com, 05.Mar.2024

Detaljnije >>