Nafta i dalje blago poskupljuje

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta i dalje blago poskupljuje

Cene nafte i danas su u SAD i Evropi blago povećane u očekivanju novih podataka o kretanjima u američkoj privredi.

Američka "laka" nafta za isporuku u narednom mesecu premašila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku nivo od 106 dolara za barel i poskupela je skromnih 14 centi, u odnosu na jučerašnji zaključni nivo.

Na drugom indikativnom međunarodnom tržištu za promet nafte u Londonu, ta strateška sirovina ugovarana je po ceni od 109,07 dolara za barel, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili deset centi više nego na kraju prethodnog poslovanja.

Tržišni ekspert australijske kompanije IG iz Melburna, Sten Šamu, kaže da naftni trgovci sada žele da sačekaju i vide hoće li se američka centralna banka (Fed) opredeliti za skorašnje smanjenje stimulativnog programa za najveću svetsku ekonomiju.

Fed već četiri godine sprovodi obiman program podsticanja rasta američke privrede, pokušavajući i na taj način da prevaziđe posledice globalne finansijske krize koja je i počela u SAD.

Najnoviji podaci pokazuju da je američka privreda ojačala, te zbog toga rastu očekivanja da će se Fed možda već u toku narednog meseca opredeliti da smanji mesečna "ulivanja" u bankarski sistem SAD u vrednosti 85 milijardi dolara. Ukoliko se Fed uskoro opredeli za "kresanje" programa podrške ekonomiji, poznatog i kao "kvanitativno labavljenje", to bi, prema rečima Šamua, moglo da prouzrokuje pojeftinjenje enegetskih sirovina, uključujući i naftu.

Australijski berzanski stručnjak ističe, međutim, da bi kao "kontrateža" mogli da deluju pozitivni podaci o stanju zdravlja američke privrede.

Naftni trgovci će danas, kako se navodi u izveštaju agencije AP, pažljivo odmeriti i nove podatke o stanju u američkoj maloprodaji - osnovnom pokazatelju potrošačke tražnje koja je ključni motor privrednog rasta.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nafta i dalje blago poskupljuje

Izvor: B92, 13.Avg.2013

Cene nafte i danas su u SAD i Evropi blago povećane u očekivanju novih podataka o kretanjima u američkoj privredi...Američka "laka" nafta za isporuku u narednom mesecu premašila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku nivo od 106 dolara za barel i poskupela je skromnih 14 centi, u odnosu na jučerašnji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.