Jači od povreda, priča o Grentu Hilu

Izvor: RTS, 06.Jun.2013, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jači od povreda, priča o Grentu Hilu

Imao je sve što je potrebno da zaseni i Majkla Džordana, ali ga je telo izdalo. Grent Hil je u NBA ligi proveo punih 18 sezona gde je impresionirao načinom igre, ali najveći protivnik ovog košarkaša bile su povrede koje su ga omele da pokaže mnogo više. I pored toga ostaće upamćen kao jedan od najboljih košarkaša koji je ikada zakoračio na NBA parkete. Kada je 1. juna objavio da odlazi u penziju NBA lige je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostala uskraćena za jednog sjajnog košarkaša, uzornog sportistu i izuzetnog čoveka.

Prošle nedelje još jedan veliki košarkaš okončao je svoju karijeru. Grent Hil je nakon 18 sezona u NBA ligi rekao zbogom košarci. Hil je jedan od košarkaša koga su povrede omele da zablista u punom sjaju. U vremenu kada nije bio povređen, Hil je znao da potezima zaseni i samog Majkla Džordana.

Karijera ovog košarkaša zbog toga može da se povredi na dva perioda. Postojao je jedan Grent Hil pre povreda i potpuno drugi igrač nakon serije teških povreda.

Još kada ga je 1995. godine Detroit izabrao kao trećeg pika na drafru bilo je jasno da je ovaj igrač bio predviđen za velike stvari. Sa Uiverziteta Djuk došao je kao jedan od najboljih koledž igrača. Njegov dolazak u Pistonse dočekan je sa oduševljenjem kod navijača koji su bili uvereni da će Hil biti okosnica nove moćne ekipe koja će vladati NBA ligom kao što je to radila generacija Ajzee Tomasa i ostalih „loših momaka" krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka.

Na parketu Hil je bio univerzalac all-around igrač koji je po potrebi mogao da pokriva četiri pozicije (sve osim pozicije centra). Košarkaški stručnjaci su smatrali da Hil ima najveći „košarkaški IQ u NBA ligi".

Hil je u svojoj debitantskoj sezoni 1994/95. podelio nagradu za najboljeg rukija sa Džejsonom Kidom. Takođe postao je prvi igrač Pistonsa, posle Ajzee Tomasa, koji je u ruki sezoni  postigao više od 1000 poena.

Zbog načina igre i sjajnog karaktera Hil je bio jedan od najomiljenijih  košarkaša lige. Kolika je bila Hilova popularnost najbolje govore činjenice da je u glasanju navijača uvek bio na vrhu liste igrača za ol star meč. Hil je sa 1,289,585 glasova navijača već u prvoj sezoni oborio sve rekorde i postao jedini ruki koji je na listi bio iznad ostalih NBA igrača. U prvoj sezoni Hil je imao više glasova od drugoplasiranog Šekila O'Nila, dok je u narednoj sezoni imao više glasova i od Majkla Džordana.

Potezima na parketu, neverovatnim zakucavanjima, asistencijama i šutevima Hil se redovno nalazio na listi top 10 poteza iz nedelje u nedelju.

I pored sjajnih individualnih partija Detroit Pistonsi punih šest sezona nisu uspeli da iskoriste šansu da oko sjajnog igrača oforme tim koji će napraviti ozbiljan rezultat. Mnogi upoređuju Hila sa Lebronom iz vremena dok je igrao u Klivlendu, istina je da ostali igrači Pistonsa ni blizu pružali podršku kakvu je „kralj Džejms" imao u Kavalirsima.

Iako je u vodio svoju ekipu sa više od 20 proseku, sa velikim brojem skokova i asistencija (iz godine u godinu bio je igrač sa najvećim brojem tripl-dablova u sezoni), sa Detroitom nikada nije uspeo da prođe dalje od prvog kola plej pfa.

Ekipa Detroita od 1994. do 2000. godine mogla bi da posluži kao primer katastrofalnog poslovanja, jer od dolaska Hila tim iz „grada automobila" nije uspeo da dovede ozbiljnijeg košarkaša koji bi pomogao usamljenoj zvezdi Pistonsa.

Najbolje igre Hil je prikazivao u sezoni 1999/00. kada je u proseku postizao 25,8 poena uz 6,6 skoka i 5,2 asistencije. Ta godina je bila prekretnica za ovog igrača čija će karijera krenuti silaznom putanjom.

Nedelju dana pred početak plej ofa Hil je na meču protiv Filadelfije izvrnuo zglob, ali nastavio je da igra povređen. Svoju odluku platio je pogoršanjem povrede na drugoj utakmici plej ofa protiv Majamija kada je morao da izađe sa parketa. Više ništa nije bilo isto u životu ovoog igrača.

Majami je bez većih problema „počistio" Detroit sa 3:0, Hil je zbog povrede izostavljen iz reprezentacije „drim-tima" koji je putovao na Olimpijske igre u Atini.

Čitava karijera Grenta Hila krenula je nizbrdo. Hil je nakon šest sezona kao slobodan agent napustio Detroit i potpisao za Orlando. Ekipa sa Floride imala je planove da se vrati u društvo elitnih NBA ekipa u kojem je bila dok su za nju nastupali Šek i Peni Hardvej. Plan je bio da nosioci igre budu Hil i Trejsi Mekrejdi. Sa Hilom je potpisan veoma unosan ugovor, sve je bilo spremno za rađanje novog velikog tima, ali telo je izdalo sjajnog košarkaša koji je u Orlandu doživeo najgore momente u karijeri.

Zbog povrede zgloba Hil je vratio jako malo uloženog novca u Orlando. U prvoj sezoni odigrao je samo četiri utakmice, u drugoj sezonin 14 i u trećoj 29 mečeva. Sve vreme Hil je muku mučio sa povredama zgloba i kolena. Ovom igraču život je visio o koncu u martu 2003. godine kada je nakon operacije zgloba dobio infekciju. U bolnicu je primljen sa temperaturom većom od 40 stepeni, a život su mu jedva spasili doktori. Nakon toga Hil je šest meseci morao da koristi jake antibiotike da bi se oporavio. Već tada se pričalo da je njegova karijera najverovatnije gotova.

I pored toga Hil se vratio na parket, u sezoni 2004/05. je pružao i sjajne partije i u proseku je postizao više od 19 poena. I te sezone Hil je izabran u ol star ekipu, i predvodio je Istok u pobedi nad Zapadom. Te sezone odigrao je najviše utakmica za Orlando (69).

Ipak, naredne sezone nastavili su se problemi sa povredama i Hil je odigrao 21 meč, da bi ponovo zasijao u poslednjoj sezoni u Medžiksima odigrao 65 utakmica. Ekipa sa Floride se prvi put nakon mnogo godina plasirala u plej of, ali tu su naleteli na Hilovu bivšu ekipu, Detroit Pistonse, koji su ih bez problema eliminisali.

Nakon neslavnih šest sezona u Orlandu Hil je kao slobodan agent u julu 2007. godine potpisao za Finiks Sanse u kojima je nastupao i Stiv Neš. Hil se dobro adaptirao na igru Sansa, ali davao je daleko manje poena nego u vremenu dok je igrao za Detroit.

I u Sansima Hila su pratile povrede, od operacije slepog creva do već standardnih problema sa zglobovima i kolenima. I pored toga u timu iz Arizone Hil je igrao najviše mečeva još od početka karijere.

Zanimljiva je činjenica da je Hil tek 2010, u redovima Finiksa, došao do prve pobede u plej of seriji. Hil je jedini igrač koji je do trijumfa u plej of seriji došao posle 15 godina karijere. Sansi su te sezone eliminisali Portland i San Antonio dok su ih u finalu Zapada eliminisali Lejkersi.

Poslednju stanicu u NBA karijeri Hil je imao u Los Anđelesu gde je odigrao 29 utakmica za Kliperse. Ni u Klipersima Hil nije imao odmora od povreda. Tri meseca je pauzirao zbog kolena da bi debitvao tek u januaru 2013. godine. Nakon punih 18 sezona u NBA ligi Hil je 1. juna odlučio da okonča karijeru.

Grent Hil će ostati upamćen kao jedan od najpopularnijih i najupornijih igrača u istoriji NBA lige. Sa toliko povreda mnogi košarkaški stručnjaci pitali su se kako taj igrač može uopšte da hoda a kamoli da se takmiči sa najboljima.

Ljubitelji košarke će večno ostati uskraćeni za odgovor na pitanje da li je Grent Hil mogao da zaseni i Majkla Džordana. Imao je sve, veštinu, tehniku, karakter, disciplinu, ali i telo koje je bilo izmučeno teškim povredama. I pored toga Grent Hil ostaje kao jedan od najboljih igrača koji su zakoračili na NBA parkete.
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pojavio se neko ko Džordana nije stavio u idealnu NBA petorku

Izvor: Blic, 06.Jun.2013

Karl Meloun svrstan je u 50 najboljih košarakaša koji su ikada nastupili u NBA ligi, ali se on prvi usudio da Majkla Džordana ne stavi u idealnu petorku najjačeg košarkaškog prvenstva na svetu...Legendarni as Jute Džez smatra da bi idealna NBA petorka trebalo da glasi: Džon Stokton na poziciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.