Penzija
Penzija

Penzija je mesečna novčana naknada koje se stiče pravom pod utvrđenim zakonom.
U Republici Srbiji obrazovana su tri republička fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i to za zaposlene, za samostalne delatnosti, i zemljoradnike. Građani neposredno ostvaruju prava pred organizacionim jedinicama i filijalama koje su obrazovane u gradu Beogradu i svim okruzima u zemlji za zaposlene, a za samostalne delatnosti i zemljoradnike u centru fondova.

Građani koji su za vreme radnog odnosa bili u statusu obaveznog osiguranika mogu da ostvare prava i to starosnu penziju, porodičnu penziju, invalidsku penziju, pravo na tuđu pomoć i negu. Druga sporedna prava koja proističu iz osnovnih prava su banjsko lečenje i razne vrste novčanih dodataka. Na osnovu zakona o osnovama penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i zakona o osiguranju osigurano lice može da ostvari starosnu penziju: Kad navrši 60 godina muškarac i žena od 55 godina i najmanje 20 godina penzijskog staža, kad navrši 65 godina života muškarac i žena 60 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja, kad navrši 40 godina osiguranja muškarac i žena 35 godina i najmanje 50 godina života. Zahtev za penziju podnosi osigurano lice ako ispunjava uslove.

Uz zahtev koji se podnosi na obrascu prilažu se: zaključena radna knjižica, rešenje o prestanku zaposlenja, fotokopija lične karte. U fondovima penzijskog i invalidskog osiguranja vode se propisane matične evidencije o stažu osiguranja i visini primanja za vreme trajanja radnog odnosa. Ovi podaci potrebni su za utvrđivanje visine osnovice za starosnu penziju. Visina penzije se utvrđuje od penzijskog osnova. Penzijski osnov predstavlja visinu primanja u deset uzastopnih najboljih godina staža. Primanja u ovim godinama se mere koeficijentom koji propisuje Upravni odbor fonda svake godine.

Najniži procenat penzije za dvadeset godina radnog staža iznosi 40 odsto od penzijskog osnova, a najviši 85 odsto za staž osiguranja od 40 godina za muškarca, odnosno 35 godina za ženu. Za svaku godinu staža osiguranja koja nedostaje osiguraniku se od penzijske osnovice umanjuje procenat od 2 odsto. Kada nadležna filijala utvrdi da osiguraniku u matičnoj evidenciji nedostaju podaci za određene godine zaposlenja to će nabaviti službenim putem, i utvrditi visinu penzije. Filijala fonda je dužna da rešenje o penziji donese najkasnije u roku od dva meseca od dana predaje zahteva službi. Pravo na porodičnu penziju imaju: bračni drug osiguranika, bračna, vanbračna, i usvojena deca.
Bračni drug stiče pravo na porodičnu penziju ako je nezaposlen i nema drugih sredstava za izdržavanje i ako je stariji od 45 godina.

Deca osiguranog lica mogu ostvariti pravo na porodičnu penziju do punoletstva, a i posle punoletstva do 27. godine ako su na školovanju redovnom. Invalidna deca ostvaruju ova prava bez obzira na godine starosti, ako su ostvarile pravo na invalidninu. Porodična penzija se utvrđuje na osnovu penzijskog osnova preminulog osiguranika u iznosu od 75 odsto od visine penzije. Pravo na penziju imaju članovi porodice posle smrti korisnika starosne ili invalidske penzije, od najmanje pet godina staža osiguranja ili da je ostvario pravo na invalidsku penziju.

Ukoliko je uzrok smrti povreda na radu članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu penzijskog staža lica. Bračni drug može da koristi penziju uz dete, koje je korisnik porodične penzije.
Uz popunjen zahtev za porodičnu penziju potrebno je službi dostaviti: Izvod iz matične knjige umrlih za osiguranika, izvod iz matične knjige rođenih za podnosioca zahteva i fotokopije lične karte za punoletne članove porodice, izvod iz matične knjige venčanih, pravosnažnu sudsku presudu o razvodu braka i dosuđenom izdržavanju za razvedenog bračnog druga, prijavu o povredi na radu, dokaz o regulisanom vojnom roku, dokaz o školovanju dece starije od 15 godina, fotokopiju zdravstvene knjižice članova porodice, dokaze o penzijskom stažu pokojnika, uverenje o benificiranom stažu, druge javne isprave, rešenja i uverenja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 19.Avg.2017, 13:04

Malinović: Nikad lošiji položaj pripadnika Vojske Srbije

Malinović: Nikad lošiji položaj pripadnika Vojske Srbije

Beograd -- General u penziji i član DS Sreto Malinović izjavio je da Vojska Srbije nikada nije bila u lošijem stanju kada se pogleda radni i materijalni standard i status.. "Od 2012. godine sve što su uradile leteće izmene na mestu ministra odbrane jeste simboličan dovršetak ranije započetih projekata i iscrpljivanje do iznemoglosti svih potencijala Vojske i sistema odbrane", rekao je Malinović u intervjuu za portal Komentar-pres (www.komentarpress.net). Malinović...

Detaljnije >>


Izvor: N1 televizija, 19.Avg.2017, 12:19

Malinović: Nikad lošiji standard i status pripadnika vojske

Malinović: Nikad lošiji standard i status pripadnika vojske

General u penziji i član Demokratske stranke Sreto Malinović izjavio je da Vojska Srbije nikada nije bila u lošijem stanju kada se pogleda radni i materijalni standard i status pripadnika Vojske.. "Od 2012. godine sve što su uradile leteće izmene na mestu ministra odbrane jeste simboličan dovršetak ranije započetih projekata i iscrpljivanje do iznemoglosti svih potencijala Vojske i sistema odbrane", rekao je Malinović u intervjuu za portal Komentar-pres. Malinović...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 19.Avg.2017, 12:15

Malinović: Nikad lošiji položaj pripadnika Vojske Srbije

Malinović: Nikad lošiji položaj pripadnika Vojske Srbije

General u penziji i član Demokratske stranke Sreto Malinović izjavio je da Vojska Srbije nikada nije bila u lošijem stanju kada se pogleda radni i materijalni standard i status pripadnika Vojske."Od 2012. godine sve što su uradile leteće izmene na mestu ministra odbrane jeste simboličan dovršetak ranije započetih projekata i iscrpljivanje do...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2017, 12:07

Malinović: Nikad lošiji položaj pripadnika Vojske Srbije

General u penziji i član Demokratske stranke Sreto Malinović izjavio je da Vojska Srbije nikada nije bila u lošijem stanju kada se pogleda radni i materijalni standard i status pripadnika Vojske.. "Od 2012. godine sve što su uradile leteće izmene na mestu ministra odbrane jeste simboličan dovršetak ranije započetih projekata i iscrpljivanje do iznemoglosti svih potencijala Vojske i sistema odbrane", rekao je Malinović u intervjuu za portal Komentar-pres (www.komentarpress.net).

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Avg.2017, 11:31

Hrvatski mediji: Kasparov se vratio kao Hrvat

Hrvatski mediji: Kasparov se vratio kao Hrvat

Legendarni Gari Kasparov nakratko je prekinuo penziju i vratio se šahovskom stolu nastupom u Sent Luisu, gde je nastupao pod hrvatskom zastavom.. Kako prenose hrvatski mediji, Kasparov dolazi na Medjunarodni šahovski festival za mlade u Crikvenicu, gde će odigrati simultanku na otvorenom 26. avgusta. On će duel igrati...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2017, 00:25

Nadal digao glas: Novak i ja smo u godinama za penziju, šta to radite?!

Nadal digao glas: Novak i ja smo u godinama za penziju, šta to radite?!

Španac se vratio na prvo mesto ATP liste, ali nije zadovoljan..  Rafael Nadal od narednog ponedeljka vratiće se na prvo mesto ATP liste. Španski tenuser, međutim, nije zadovoljan, jer su ove godine više nego ikad na videlo iskočili problemi sa kojima se suoačavaju najbolji teniseri današnjice. Reč je o povredama zbog koje u drugoj polovini sezone nekoliko igrača iz samo svetskog krema ne igra an turnirima zbog raznih zdravstvenih problema. - Potrebno je da se...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 19.Avg.2017, 00:14

Serena: Mislila sam da ću u penziju, ali...

Serena: Mislila sam da ću u penziju, ali...

Iskusna američka teniserka bi trebalo da se porodi u septembru, ali trijumf na Australijan openu izgleda neće biti njen poslednji meč. Vraća se! Just a few days after announcing I was pregnant, we did this shoot for the @voguemagazine iconic September issue. I was so energetic that day but then I remember being totally exhausted and needed to take a break for an hour. I was still trying to understand this whole pregnancy process. Nowadays I have no ankles or toes and my fingers...

Detaljnije >>