Penzija
Penzija

Penzija je mesečna novčana naknada koje se stiče pravom pod utvrđenim zakonom.
U Republici Srbiji obrazovana su tri republička fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i to za zaposlene, za samostalne delatnosti, i zemljoradnike. Građani neposredno ostvaruju prava pred organizacionim jedinicama i filijalama koje su obrazovane u gradu Beogradu i svim okruzima u zemlji za zaposlene, a za samostalne delatnosti i zemljoradnike u centru fondova.

Građani koji su za vreme radnog odnosa bili u statusu obaveznog osiguranika mogu da ostvare prava i to starosnu penziju, porodičnu penziju, invalidsku penziju, pravo na tuđu pomoć i negu. Druga sporedna prava koja proističu iz osnovnih prava su banjsko lečenje i razne vrste novčanih dodataka. Na osnovu zakona o osnovama penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i zakona o osiguranju osigurano lice može da ostvari starosnu penziju: Kad navrši 60 godina muškarac i žena od 55 godina i najmanje 20 godina penzijskog staža, kad navrši 65 godina života muškarac i žena 60 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja, kad navrši 40 godina osiguranja muškarac i žena 35 godina i najmanje 50 godina života. Zahtev za penziju podnosi osigurano lice ako ispunjava uslove.

Uz zahtev koji se podnosi na obrascu prilažu se: zaključena radna knjižica, rešenje o prestanku zaposlenja, fotokopija lične karte. U fondovima penzijskog i invalidskog osiguranja vode se propisane matične evidencije o stažu osiguranja i visini primanja za vreme trajanja radnog odnosa. Ovi podaci potrebni su za utvrđivanje visine osnovice za starosnu penziju. Visina penzije se utvrđuje od penzijskog osnova. Penzijski osnov predstavlja visinu primanja u deset uzastopnih najboljih godina staža. Primanja u ovim godinama se mere koeficijentom koji propisuje Upravni odbor fonda svake godine.

Najniži procenat penzije za dvadeset godina radnog staža iznosi 40 odsto od penzijskog osnova, a najviši 85 odsto za staž osiguranja od 40 godina za muškarca, odnosno 35 godina za ženu. Za svaku godinu staža osiguranja koja nedostaje osiguraniku se od penzijske osnovice umanjuje procenat od 2 odsto. Kada nadležna filijala utvrdi da osiguraniku u matičnoj evidenciji nedostaju podaci za određene godine zaposlenja to će nabaviti službenim putem, i utvrditi visinu penzije. Filijala fonda je dužna da rešenje o penziji donese najkasnije u roku od dva meseca od dana predaje zahteva službi. Pravo na porodičnu penziju imaju: bračni drug osiguranika, bračna, vanbračna, i usvojena deca.
Bračni drug stiče pravo na porodičnu penziju ako je nezaposlen i nema drugih sredstava za izdržavanje i ako je stariji od 45 godina.

Deca osiguranog lica mogu ostvariti pravo na porodičnu penziju do punoletstva, a i posle punoletstva do 27. godine ako su na školovanju redovnom. Invalidna deca ostvaruju ova prava bez obzira na godine starosti, ako su ostvarile pravo na invalidninu. Porodična penzija se utvrđuje na osnovu penzijskog osnova preminulog osiguranika u iznosu od 75 odsto od visine penzije. Pravo na penziju imaju članovi porodice posle smrti korisnika starosne ili invalidske penzije, od najmanje pet godina staža osiguranja ili da je ostvario pravo na invalidsku penziju.

Ukoliko je uzrok smrti povreda na radu članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu penzijskog staža lica. Bračni drug može da koristi penziju uz dete, koje je korisnik porodične penzije.
Uz popunjen zahtev za porodičnu penziju potrebno je službi dostaviti: Izvod iz matične knjige umrlih za osiguranika, izvod iz matične knjige rođenih za podnosioca zahteva i fotokopije lične karte za punoletne članove porodice, izvod iz matične knjige venčanih, pravosnažnu sudsku presudu o razvodu braka i dosuđenom izdržavanju za razvedenog bračnog druga, prijavu o povredi na radu, dokaz o regulisanom vojnom roku, dokaz o školovanju dece starije od 15 godina, fotokopiju zdravstvene knjižice članova porodice, dokaze o penzijskom stažu pokojnika, uverenje o benificiranom stažu, druge javne isprave, rešenja i uverenja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2017, 16:17

Hamilton: Ne idem u penziju

Hamilton: Ne idem u penziju

Luis Hamilton je brzo odgovorio na glasine po kojima će nakon ove sezone, u stilu Nika Rozberga prošle godine, otići u penziju na kraju 2017.. "Ne znam odakle ta vest, ne znam da sam ikada pričao o tome. Mislim da još nisam spreman za novi posao. Naravno da razmišljam o tome, ali uvek se svede na to da se zapitam šta bih radio da nisam u F1 bolidu".. Hamilton...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 23.Jun.2017, 14:16

Preminuo novinar Milo Gligorijević

Preminuo novinar Milo Gligorijević

Novinar u penziji Milovan Milo Gligorijević preminuo je danas u 76. godini u Beogradu. Gligorijević je rođen 21 januara 1942. u Radanovicima kod Kosjerića. Bio je urednik NIN-a od 1989–1993. godine, potom predsednik Upravnog odbora NIN-a.Gligorijević je bio i direktor izdavačkog sektora u Politici. Opisujući novinarski i urednički rad u NIN-u Gligorijević je 2010. godine zapisao:„Dva puta, u...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Jun.2017, 09:51

Banka nije htela da isplati penziju Mariji (117) jer je SUVIŠE STARA. Odgovorila im je tako da je BANKA sad u problemu

Banka nije htela da isplati penziju Mariji (117) jer je SUVIŠE STARA. Odgovorila im je tako da je BANKA sad u problemu

Maria Feliks Nava ima impresivnih 117 godina, ali da je to u Meksiku problem. Dona Markita, kako je još zovu, poslednjih sedam godina nije primala penziju zbog birokratskog ograničenja prema kojem ljudi stariji od 110 nemaju pravo na penziju.. Dona Markita rođena je 1900. godine. Živi teško, ima problema sa vidom, a dijagnostikovana joj je i neuhranjenost.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Jun.2017, 09:45

Odgođena sednica Zajedničke komisije za ljudska prava BiH: Majkićeva uzalud čekala Bosića

Odgođena sednica Zajedničke komisije za ljudska prava BiH: Majkićeva uzalud čekala Bosića

Zamenik predsedavajućeg Predsedstavničkog doma BiH Mladen Bosić i poslanica SNSD Dušanka Majkić juče nisu ukrstili koplja povodom optužbi za likovanje da u RS neće biti plata i penzija.. Bosić se zbog puta juče nije pojavio na sednici Zajedničke komisije za ljudska prava koja je trebalo da razmatra njegovu prijavu protiv Majkićeve za kršenje kodeksa u PS BiH, što je ona ocenila da je „čista lakrdija“. Podsećamo, Bosić je prijavu podneo nakon što je...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 23.Jun.2017, 08:07

Meštani dalmatinskog grada očajni: Već 6 meseci čekaju da neko dođe i prihvati posao, nude čak i smeštaj

Meštani dalmatinskog grada očajni: Već 6 meseci čekaju da neko dođe i prihvati posao, nude čak i smeštaj

Makarska već šest meseci nema osobu koja bi vodila laboratoriju za analizu krvi. Magistra medicinske biohemije, koji bi bio spreman da dođe i radi u njihovom gradu, neuspešno traže još od Nove godine. Zainteresovani posao mogu da dobiju odmah, a grad je spreman da subvencioniše i stan.Otkako je šefica laboratorije u Makarskoj otišla u penziju, analize krvi obavljaju se u Splitu. U Domu zdravlja pacijenti jedino mogu da izvade krv i da čekaju da nalazi stignu iz obližnjeg grada.Pacijenti...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 22.Jun.2017, 23:49

Obrad iz Bjelog Polja pao u komu zbog ujeda šarke. Lekari se tri sata borili za njegov život

Obrad iz Bjelog Polja pao u komu zbog ujeda šarke. Lekari se tri sata borili za njegov život

Šezdesetsedmogodišnji Obrad Šekularac iz bjelopoljskog prigradskog naselja Rastoka preživio je juče ujed zmije i trosatnu komu.Lekari su se za njegov život borili više sati. Obrada je ujela zmija šarka dok je bio u šumi zvanoj Gradina iznad Rastoke, gde je tražio pečurke.On priča za Dan da je u komi bio više od tri sata i da su ga mnogi bili „otpisali”, verujući da neće uspeti da preživi ujed otrovnice.- Kako sam u penziji i nemam obaveza, prošetao sam do šume koja je iznad...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jun.2017

Hrvatska ne da ni kunu

Hrvatska ne da ni kunu

Boško Lalić sa Gold Kosta u australijskom Kvinslendu ni dan-danas ne odustaje od traženja da mu Hrvatska isplati tačno 85 uskraćenih penzija koliko je izračunao da mu duguju iz ratnog vremena.. Ovaj 82-godišnjak, nekad radnik Željezare Sisak, poreklom iz Starog Sela, penzionisan je 1991. godine. Od 2000. godine je u Australiji. U međuvremenu, Hrvatska u kojoj je proveo ceo radni vek od 35 godina, priznala mu je penziju, ali tek od 1998. godine. Sedam prethodnih...

Detaljnije >>