NBA
NBA

Nacionalna košarkaška asocijacija ili NBA je vodeća profesionalna košarkaška liga u SAD i Kanadi.
U trci za osvajanje šampionskog prstena učestvuje 29 timova iz SAD i jedan iz Kanade.
Nba je aktivni član košarkaškog saveza Sad. Liga je osnovana 6. juna 1946. godine u Njujorku pod nazivom Američka košarkaška asocijacija ili BAA. Ime koje danas nosi usvojeno je u jesen 1949. godine, nakon udruživanja sa konkurentskom ligom koja je do tada nosila naziv Nacionalna košarkaška liga ili NBL. Danas Nba liga ima trideset klubova i podeljena je na dve konferencije: Istočnu i Zapadnu.

Svaka konferencija se sastoji iz tri divizije i to: Istočna konferencija 1 Atlantska divizija, 2 Centralna divizija, 3 Jugoistočna Evropa. I druga Zapadna konferencija: 1 Severozapadna divizija, 2 Jugozapadna divizija, 3 Pacifička divizija. Veliki broj neameričkih i stranih igrača koji su igrali u manjim klubovima prešli su u NBA i postali slavni: Vlade Divac Srbija kao Srpski nba igrač koji je 26. pik na draftu proglašen 1989. godine, Dirk Novicki iz Nemačke kao najkorisniji igrač Svetskog prvenstva 2002, Evropskog prvenstva 2005. i najkorisniji igrač lige 2006. godine.
Tu su na listi i Toni Parker iz Francuske najkorisniji igrač Nba finala i Jao Ming iz Kine kao prvi draft 2002. godine. Američki igrači dolaze sa koledža, a neamerički iz klubova.

Svaka regularna Nba sezona počinje u jesen, obično krajem oktobra ili početkom novembra, i u njoj svaki tim igra 82 utakmice podjednako podeljene na svom terenu i na gostovanju. Liga se deli na istočnu i zapadnu konferenciju i svaka od njih čini 15 timova podeljenih u tri divizije. Jedan klub u regularnoj sezoni četiri puta mora da igra sa svakim protivničkim timom iz iste divizije, tri do četiri puta sa protivnicima iz ostalih divizija u okviru iste konferencije i po dva puta sa protivnicima iz druge konferencije.
U februaru se tradicionalno održava Ol-star utakmica. Pre te utakmice navijači u Sadu, Kanadi i širom sveta, preko interneta biraju pet igrača iz svake konferencije. A oni sa najviše dobijenih glasova pojavljuju se u početnoj petorci na tim utakmicama. Trenere i stručne štabove isto biraju navijači, kako bi oni odabrali ostalih 14 igrača koji će Ol-star utakmicu započeti sa klupe za rezervne igrače.

Igrač sa najboljim rezultatom tokom utakmice dobija MVP nagradu i titulu za najkorisnijeg igrača. Odmah nakon ol-star utakmice igrači više ne mogu do kraja sezone menjati klub unutar lige. Pored ol-star utakmice održava se još takmičenje u šutiranju trojki i zakucavanjima.
Ova se takmičenja održavaju tokom NBA Ol star vikenda. NBA plej-of počinje krajem aprila, sa osam timova iz svake konferencije koji su se kvalifikovali za za plej-of. U prvom krugu doigravanja klubovi su podeljeni u četiri para, a u svakom paru isti protivnici igraju međusobno utakmice sve dok jedan od njih ne ostvari četiri pobede kako bi se kvalifikovao u konferencijsko polufinale. Dva kluba koji u polufinalu prvi ostvare četiri pobede ulaze u konferencijsko finale u kojem takođe igraju do ostvarene pobede u nizovima.

Pobednici finala se susreću u NBA finalu, koje se održava tokom juna. A klub koji u njemu ostvari pobede postaje šampion NBA lige. Boston Seltiksi je tim koji je sa 16 titula najuspešniji klub u istoriji Nba lige. Ostali uspešni timovi su: Los Anđeles Lejkersi sa 14 titula, Čikago Bulsi sa šest titula, i San Antonio Sparsi koji su od 1999. godine osvojili četiri titule.
Nba liga se kod nas gleda i redovno prati preko satelita i stranih kanala, sportski kanali takođe prenose utakmice.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
KOLENO U GLAVU I PUCANJE OBRUČA: Imamo ZAKUCAVANJE SEZONE u NBA ligi (VIDEO)

KOLENO U GLAVU I PUCANJE OBRUČA: Imamo ZAKUCAVANJE SEZONE u NBA ligi (VIDEO)

Kakva majstorija.... Možda i najveći hit aktuelne NBA sezone su košarkaši Minesote Timbervulvs, koji će do kraja ligaškog dela voditi bitku za prvo mesto u Zapadnoj konferenciji. Kandidaturu su svakako opet potvrdili prethodne noći, pošto su u "Delta Centru" porazili Jutu Džez sa 114:104. Uspeli su gosti da istope i minus od petnaest poena sa kraja prve četvrtine (37:22) i do kraja trećeg kvartala gledali smo meč u potpunom egalu (83:83). I upravo...

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Mar.2024, 09:43

Detaljnije >>

Ubedljiv poraz Atlante od Lejkersa, 17 poena Bogdanovića

Ubedljiv poraz Atlante od Lejkersa, 17 poena Bogdanovića

U košarkaškoj NBA ligi prošle noći je odigrano osam utakmica - Los Anđeles Lejkersi su bili bolji od...

Izvor: Danas, 19.Mar.2024, 09:18

Detaljnije >>

Ubedljiv poraz Atlante od Lejkersa, 17 poena Bogdanovića

U košarkaškoj NBA ligi prošle noći je odigrano osam utakmica - Los Anđeles Lejkersi su bili bolji od Atlante, Filadelfija od Majamija, dok je...

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Mar.2024, 09:17

Detaljnije >>

"Moja žena je iz Srbije, pokazala mi je snimke - dim, baklje, navijanje": Pol Džordž oduševljen Grobarima i Delijama, potpuni je hit kako je izgovorio - Crvena zvezda

O atmosferi koju prave Delije i Grobari u beogradskoj Areni na utakmicama Evrolige priča se s oduševljenjem naširoko...

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2024, 08:55

Detaljnije >>

Atlanta poražena od Lejkersa - 17 poena Bogdanovića (VIDEO)

Košarkaši Atlante ubedljivo su poraženi na gostovanju Lejkersima u Los Anđelesu rezultatom 136:105, uprkos 17 poena srpskog reprezentativca Bogdana Bogdanovića.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2024, 08:27

Detaljnije >>

Uvedite higijeničara u NBA

Svi mi rođeni u prošlom veku pamtimo osećaj u nedelju uveče pred školu i izlazak pred higijeničara, kad makar disciplina podseća...

Izvor: Sportal.rs, 18.Mar.2024, 20:40

Detaljnije >>

Zvanično

Američki košarkaš Rodni Mekgruder više nije igrač Armanija, potvrdio je klub iz Milana. Mekgruder je ovog januara došao u redove „manekena“ kako bi im pomogao u borbi da se domognu plej-ofa, ali napušta tim samo šest kola pre kraja ligaškog dela takmičenja u Evroligi. Razlozi su lične priorde,...

Izvor: Piplmetar.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>