Izvor: MozzartSport.com, 13.Apr.2021, 23:55

Prodaju dušu Đavolima: Mančester Junajted kupuje australijske Marinerse i seli ih u Sidnej

Braća Glejzer prave filijalu na Petom kontinentu

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Kao bomba je danas u australijskim medijima odjeknula vest da slavni Mančester Junajted kupuje takmičarsku licencu od lidera A-lige Sentral Koust Marinersa. To nije sve. Crvenim đavolima ne odgovara što Mornari igraju u malenom Gosfordu, udaljenom nekih 80 kilometara od centra Sidneja, pa su već isplanirali da klub koji je simbol Centralne obale Novog Južnog >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Velsa presele malo južnije, u najveći grad Australije.

Informaciju je pod vinjetom "ekskluzivno" prvi objavio ugledni Sydney Morning Herald, a vrlo brzo su se "nakačili" i ostali mediji u zemlji, čak i oni koje poslovično "boli ćošak" za fudbal. Bar ovaj naš fudbal, koji ovde većinski poput Amerikanaca nazivaju - soker. Privilegovani naziv - fudbal - čuva se za ragbi ligu, ali pre svega za "futi", odnosno fudbal po australijskim pravilima, igru koja se već dva veka nije raširila izvan Petog kontinenta. Ali, kakve to veze ima za Ozije... Njima je ta brutalna makljaža sa jajastom loptom i opskurnim pravilima i dalje nosilac božanskog statusa.

Subota - 09.05: (2,75) Vestern Junajted (3,25) Sentral Koust Mariners (2,45)

Elem, da ostavimo njima njihovu zabavu i da se vratimo fudbalskoj temi dana. Marinersi sa Centralne obale ove godine igraju neprepoznatljivo dobro u poređenju s prethodnim sezonama kada su služili kao vreća za boksovanje svim drugim timovima A-lige. Od fenjeraša su postali lideri prvenstva ponajviše zahvaljujući mudroj strategiji da se oslone na sopstvenu akademiju i da strpljivo krenu u rudarski posao kopanja fudbalskih bisera u živopisnom regionu Australije, u kojem obitavaju od svog osnivanja 2004. godine.

Bilo bi nepošteno u priči o usponu Marinersa ove sezone ne pomenuti i Australijanca jakih srpskih korena, Alena Stajčića. Trener tima sa Centralne obale imao je ono među nogama da pre godinu dana preuzme tim koji je tavorio i godinama služio za sprdnju, iako ima šampionski pedigre u A-ligi. Ali, o Stajčićevim "kohones" i meteorskom uspehu koji je napravio s Marinersima, pričaćemo neki drugi put.

Sada je fokus na nameri gazde kluba da proda dušu Marinersa - Đavolima. I to ne bilo kakvim, već Crvenim đavolima iz engleske Premijer lige, koji imaju jaku navijačku bazu u Australiji. Nije sporna želja Mančester Junajteda da investira u Marinerse i da ih pretvori u svoj razvojni tim, ali je za dobar deo ovdašnje javnosti dozlaboga diskutabilna njihova namera da klub otrgnu iz zagrljaja privržene lokalne zajednice primorskog gradića Gosford i da ih presele u severna predgrađa susednog Sidneja.

"Zar da presele klub koji uživa takvu lojalnost lokalne zajednice baš na sever Sidneja, koji apsolutno nema sportsku dušu", primetio je lokalni novinarski doajen i navijač Marinersa Rej Gat.

Ispravno skroz, jer severna strana Sidneja je baza australijske buržoazije. Predeo gde ni najskromniju kuću ne možete da pazarite za manje od 4-5 miliona australijskih dolara, a vile na obali okeana - koje se protežu kroz severni Sidnej - u poslednje vreme sve češće možemo da gledamo u holivudskim filmovima, jer otkad je po svetu udarila korona silni slavni glumci, glumice i režiseri pronašli su utočište baš tu, od Palm biča pa do Mosmana.

Australijski mediji podsećaju i da prethodna iskustva sa britanskim klubovima nisu bila baš najsrećnija. Mančester Siti jeste podigao nivo fudbalskog kvaliteta otkad je preuzeo Melburn Siti, ali je nestala značajna navijačka baza koju je klub imao dok je pre kupovine od strane arapskih šeika nosio ime Melburn Hart i nosio crveno-bele boje. Siti danas ne gleda ni 4.000-5.000 gledalaca po utakmici, iako se već drugu sezonu zaredom bori za titulu.

Svojevremeno je Glazgov Rendžers kupio Nortern Spirit iz Sidneja, koji je u to vreme igrao NSL, preteču današnje A-lige. Promenili im ljudi boje iz žuto-crnih u plave, preselili ih, pričali im priče, a onda ekspresno pobegli nazad u Škotsku, ostavljajući klub bez navijača i sa gotovo praznom kasom. Pa još u delu grada gde nisu mogli da skupe više od 200-300 gledalaca.

Ali, sva ta loša iskustva na stranu, jer gazda Marinersa Majk Čarlsvort je na živopisni stadion okružen palmama i okeanom, još pre par godina postavio tablu sa znakom "Na prodaju". Ali, niko nije želeo da kupi, sve dok se sad nisu javili Amerikanci Glejzeri iz Mančestera, a odmah za njima i jedan američki konzorcijum iz muzičke industrije, koji želi da kupi klub i preseli ga na suprotnu stranu, na sever, u Kvinslend i mondenski Gold Koust. Isto kao i Mančester Junajted, i oni planiraju da klub rebrendiraju - promene mu boje, grb, verovatno i ime... Jer, u Australiji, slično kao i u Americi, dolar vrti gde burgija neće.

Ali, u Australiji, isto tako, ovakva vrsta kupovine nije baš jednostavna. Mančester Junajted će, kao i njegov takmac, morati da se izbori za odobrenje većine klubova A-lige, a zatim i za dozvolu Fudbalskog saveza Australije.

Pred navijačima na Centralnoj obali su dani velike neizvesnosti...

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Manchester United

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.