Dobra priprema za put u inostranstvo

Izvor: RTS, 17.Jun.2012, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra priprema za put u inostranstvo

Mnogi građani Srbije se spremaju da svojim autom krenu ka Jadranu ili Egeju. U okviru akcije "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo", sledeće nedelje vozači će moći besplatno da provere tehničku ispravnost svojih vozila, saopštio je AMSS.

Turistička sezona je počela i mnogi se spremaju da se svojim vozilima upute ka Jadranu ili Egeju. U okviru tradicionalne akcije "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo", sledeće nedelje svi zainteresovani vozači moći će besplatno da provere >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tehničku ispravnost svojih vozila, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Neki koji ne pridaju veliku važnost formalnostima mogu biti vraćeni sa granice zbog nevažećih dokumenata.

U većini zemalja međunarodna vozačka dozvola košta 2.000 dinara i obavezna je čak i za skuter. Zeleni karton se dobija samo u osigiranju čiju polisu imate i takođe košta 2.000 dinara, a obavezan je samo za Makedoniju i BiH.

Ovalašćenje za upravljanjem tuđim vozilom u inostranstvu košta 1.500 dinara i može se izvaditi samo uz prisustvo vlasnika ili sa overenim ovlašćenjem lizing kuće.

"Mnogi nas pitaju da li je potrebno imati pasoš za Crnu Goru, to nije potrebno dovoljna je i dalje lična kartaa, a to isto vazi i za BIH, osim za decu koja idu na more samo sa jednim roditeljem ili dedeom i babom, gde je potreban pasoš i ovlašćenje overeno u opštini da jedan roditelj nema nista protiv da drugi roditelj izvodi dete iz zemlje ili da ono ide sa dedom i babom", objašnjava Zorica Bilibajkić iz AMSS-a.

Pre puta treba prekontrolisati ulje, vodu, kočioni sistem, svetlosne uređaje, jer svaka popravka na putu, kažu u AMSS-u, košta koliko i sam odmor. Za nova vozila situacija je nešto jednostavnija, jer ona imaju garancijski servis.

Mehaničar AMSS Branko Ranković kaže da svako vozilo ima u servisnoj knjižici telefonski broj na koji vozači mogu da se obrate besplatno ukoliko je vozilo u garanciji.

"Dežurni kordinator će u najkraćem mogućem roku obezbediti pomoć na putu, a odrađuje se samo ono što grancija podržava na vozilu i tu nema nikakvih problema", kaže Ranković.

I oprema za kola može biti problematična, pa je tako vatrogasni aparat obavezan u Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, a u Makedoniji i BiH ako imate vozilo na plin.

Vozači iz Srbije mogu biti vraćeni ako nemaju atestiran gasni uređaj, a to može učiniti i policija u Evropskoj uniji u redovnoj kontroli. Podrazumeva se da je obavezno imati komplet prve pomoći, sigurnosni trougao, prsluk, sajlu za vuču, a sijalice nisu obavezne.
Pogledaj vesti o: Lizing

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.