Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vaseljenska TV, 27.Jun.2017, 22:23

Preminuo Dušan Bataković

Beograd — Istoričar, diplomata, bivši ambasador i direktor Balkanološkog instituta SANU Dušan Bataković iznenada je preminuo u šezdesetoj godini, navode iz SANU. Bataković je bio ambasador u Grčkoj, Kanadi i Francuskoj. Rođen je u Beogradu, 1957, studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982, gde je i magistrirao 1988, a doktorske na Sorboni u Parizu. U Istorijskom institutu radio je od 1983. do 1992, kada prelazi u Balkanološki institut SANU. Na Filozofskom fakultetu...

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2017, 22:18

Dačić uputio telegram saučešća porodici Dušana Batakovića

Dačić uputio telegram saučešća porodici Dušana Batakovića

Direktor Balkanološkog instituta SANU i nekadašnji ambasador u Grčkoj, Kanadi, Francuskoj preminuo je u Beogradu u 61. godini. Vršilac dužnosti predsednika Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Dušana Batakovića. OVO SU NOVI MINISTRI VLADE SRBIJE! (FOTO).

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jun.2017, 22:11

Gutereš: Iskoristite priliku za mir


					Gutereš: Iskoristite priliku za mir

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas kiparske lidere, Tursku, Grčku i Britaniju da iskoriste mirovni samit i postignu dogovor o ujedinjenju tog etnički podeljenog ostrva.. Gutereš je u izjavi datoj dan pre početka samita u švajcarskom odmaralištu Kran-Montana obećao "čvrstu posvećenost i podršku" pregovorima čiji je cilj okončanje višedecenijske podele Kipra i poboljšanje stabilnosti u regionu istočnog Mediterana. "Najzad imamo priliku...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 27.Jun.2017, 21:59

Štrajkuju đubretari u Atini, grad pun smeća

Štrajkuju đubretari u Atini, grad pun smeća

Grčki đubretari danas su odbili vladin predlog kompromisa i odlučili da nastave štrajk zbog koga se smeće nagomilalo širom Atine tokom turističke sezone.. Šef sindikata Nikos Trikas je rekao da će štrajk trajati najmanje do četvrtka. Trikas je izjavu dao posle razgovora sa premijerom Aleksisom Ciprasom. Sindikat od vlade traži ispunjenje obećanja o stalnom zaposlenju za radnike sa dugoročnim ugovorima, a vladin predlog...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jun.2017, 21:57

Grčki đubretari odbili kompromis sa vladom


					Grčki đubretari odbili kompromis sa vladom

Grčki đubretari danas su odbili vladin predlog kompromisa i odlučili da nastave štrajk zbog koga se smeće nagomilalo širom Atine tokom turističke sezone.. Šef sindikata Nikos Trikas je rekao da će štrajk trajati najmanje do četvrtka. Trikas je izjavu dao posle razgovora sa premijerom Aleksisom Ciprasom. Sindikat od vlade traži ispunjenje obećanja o stalnom zaposlenju za radnike sa dugoročnim ugovorima,...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 27.Jun.2017, 21:17

Umro istoričar i diplomata Dušan Bataković

Umro istoričar i diplomata Dušan Bataković

Istoričar i diplomata, direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Dušan Bataković umro je iznenada u 60. godini, saopštila je danas ta ustanova.Bataković je obavljao dužnost ambasadora Srbije u Grčkoj, Kanadi i Francuskoj. Posle mandata ambasadora u Grčkoj (2001-2005), Bataković je u julu 2005. bio imenovan...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jun.2017, 21:11

Preminuo Dušan Bataković

BEOGRAD - Direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ i nekadašnji ambasador Srbije u Grčkoj, Kanadi i Francuskoj Dušan T. Bataković preminuo je u Beogradu u 61. godini, potvrdila je porodica.. Bataković je rođen u Beogradu, gdje je završio studije istorije na Filozofskom fakultetu 1982. i magistrirao 1998, a doktorirao je 1996. godine na Sorboni u Parizu, prenose beogradski mediji. U Istorijskom institutu radio je od 1983. do 1992....

Detaljnije >>