Ruska vlada pomaže Avtovazu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 31.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska vlada pomaže Avtovazu

Moskva, Novosibirsk -- Ruska vlada dodeliće proizvođaču putničkih automobila "Avtovazu" dodatnih 450 miliona evra, kako bi mogao da isplati dugove.

Za sada, nijedan od 110 hiljada radnika Avtovaza nije otpušten

Kao i drugi veliki proizvođači automobila, Avtovaz se suočio sa problemom smanjene potražnje na trzištu, usled svetske finansijske krize. Proizvodnja automobila marke "lada" je u odnosu na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošlu godinu pala za preko dve trećine, a kompanija više nije u stanju da plaća dugove svojim kooperantima.

Pad kupovine automobila na ruskom tržištu bi u ovoj godini mogao da iznosi i do 60 odsto, naveo je danas ministar industrije i trgovine Viktor Hristenko.

Dug Avtovaza banakama iznosi oko 36 milijardi rubalja, odnosno oko 804 miliona evra, a uključujući obligacione zajmove 44 milijarde rubalja, odnono 983 miliona evra. Kompanija je ovog meseca zatražila od ruske vlade pomoć od 26 milijardi rubalja, što je oko 580 miliona evra.

Putin je, posle savetovanja sa akcionarima Avtovaza u Toljatiju, kazao da bi nakon dobijanja pomoći od oko 20 milijardi rubalja (446 miliona evra), kompanija mogla sama da uzme kredite od oko 90 milijardi rubalja odnosno oko dve milijarde evra, kako bi krenula u proizvodnju nove linije automobila.

Ruski premijer je odlučio i da lično podrži Avtovaz, od čijeg poslovanja zavisi gotovo ceo grad Toljati. On je saopštio da je nedavno i sam kupio "Ladu Nivu", i da će je uskoro registrovati.

Ruski mediji su saopštili da su nakon vesti o pomoći vlade kompaniji, i lične podrške Putina, njene akcije skočile za više od 20 odsto.

Ruski premijer, je takođe, naveo da je doneta odluka da se dodeli još 700 miliona rubalja, odnosno 15,6 miliona evra za očuvanje radnih mesta.

Tokom ove godine Avtovaz je više puta obustavljao proizvodnju, što zbog velike količine neprodatih automobila, što zbog problema sa isporučiocima delova.

Rusija može da smanji kvote za strane radnike

Rusija bi ove godine mogla da revidira naniže postojeće kvote za zapošljavanje stranih radnika, izjavio je ruski vicepremijer Sergej Ivanov.

Na vanrednoj sednici sa rukovodiocima regiona Sibirskog federalnog okruga, Ivanov je naglasio da pioritet vlade ostaje održavanje socijalne stabilnosti.

Govoreći o davanjima iz budžeta usmerenim na stabilizaciju tržišta rada, Ivanov je podsetio da je u te svrhe "već izdvojeno 44 milijarde rubalja" (985 miliona evra) dodatnih sredstava, a da će regionalni budžeti, sem toga, biti subvencionisani sa još 34 milijarde rubalja (761 milion evra), kako bi se pružila pomoć nezaposlenim građanima.

Ruski vicepremijer je naglasio da su u Rusiji već pokrenuta 82 takva programa, vredna više od 25 milijardi rubalja (559 miliiona evra), od čega je 90 odsto pokriveno sredstvima federalnog budžeta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Propast "Lade" značila bi propast grada Toljatija

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 15:37

Ruska vlada razmatra kako da pomogne najvećem proizvođaču automobila u zemlji, „Avtovazu”, kojem preti finansijski slom. Proizvodnja automobila marke lada je u odnosu na prošlu godinu pala za više od dve trećine, a kompanija više nije u stanju da plaća dugove kooperantima, navodi...

Nastavak na Blic...

Ruska vlada razmatra kako da pomogne Ladi, Putin kupio Nivu

Izvor: AutoBlog, 31.Mar.2009

Ruska vlada razmatra kako da pomogne najvećem proizvođaču automobila u zemlji, "Avtovazu", kojem preti finansijski slom. Proizvodnja automobila marke Lada je u odnosu na prošlu godinu pala za više od dve trećine, a kompanija više nije u stanju da plaća dugove kooperantima, navodi londonski BBC. ...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.