Kia rekordno u prvom kvartalu

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 10:57

Kia rekordno u prvom kvartalu

Kia je u prvom kvartalu 2023. u Evropi prodala 148.571 vozilo, što je 2,23% više nego prethodne godine.

Prema najnovijim podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je u prvom kvartalu ove godine zabeležila najbolji rezultat u svojoj istoriji – u prvom tromesečju je prvi put registrovano 148.571 vozilo.

To je povećanje od 2,23% u odnosu na isti period 2022. godine i znatno više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odnosu na prvi kvartal 2021. kada je bilo prvi put registrovanih 113.812 vozila. Samo u martu prodata su 63.053 primerka, što je je 6,9% više nego prošle godine.

Ovakav rast održava Kijin evropski tržišni udeo na 4,6%.

Da potražnja za elektrifikovanim vozilima Kia i dalje raste potvrđuje podatak kako je u prvom kvartalu na tržištima EU, EFTA i Ujedinjenog Kraljevstva najprodavaniji model bio SUV Sportage (uključujući hibridnu i plug-in hibridnu varijantu) sa 41.275 primeraka.

Drugi najprodavaniji bio je Ceed (+Ceed Sw, ProCeed, Xceed, uključujući hibride i plug-in hibride) sa 35.207 primeraka, a treće mesto je zauzeo elektrifikovani Niro sa 19.115 primeraka.

Kijina hibridna, priključna hibridna i električna vozila predstavljala su 35% ukupne prodaje u Evropi, što dokazuje uspešnu transformaciju brenda u pružaoca održivih rešenja mobilnosti, kažu u kompaniji.

Prodaja električnih vozila se temeljila na nagrađenom modelu EV6, a povećaće se lansiranjem dugo očekivanog modela EV9 koji u salone stiže krajem godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.