Veliko razočaranje: Prvi rezultati ispod očekivanja

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 09:04

Veliko razočaranje: Prvi rezultati ispod očekivanja

UBS je ostvario dobit od 1,03 milijarde dolara za prvo tromesečje, što je pad od 52% na godišnjem nivou zbog nasleđene parnice.

Ovo su prvi rezultati švajcarske banke otkako je objavila preuzimanje konkurentske Kredi Svis, prenosi seebiz.

Analitičari su procenili da će ostvariti neto dobit od 1,75 milijardi dolara za ovo tromesečje, prema Refinitivu.

Švajcarska banka povećala je svoje rezervacije na 665 miliona dolara nakon spora u vezi s vrednosnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << papirima osiguranim stambenim hipotekama u SAD-u.

"Naš solidan temeljan performans i snažni prilivi u ovom tromesečju pokazuju da nastavljamo da budemo izvor stabilnosti za naše klijente tokom razdoblja značajne neizvesnosti", rekao je izvršni direktor Serđo Ermoti u izjavi.

Ovo su još najvažniji detalji rezultata:

- Prihodi su dosegli 8,75 milijardi dolara u odnosu na 9,38 milijardi pre godinu dana

- Operativni troškovi iznosili su 7,2 milijarde dolara sa 6,6 milijardi dolara pre godinu dana

- Stopa kapitala CET 1, mera solventnosti banke, iznosila je 13,9% u odnosu na 14,1% pre godinu dana

Zajmodavac je takođe rekao da je privukao 28 milijardi dolara neto novog novca u svoju globalnu jedinicu za upravljanje imovinom, od čega je 7 milijardi dolara registrovano u poslednjih 10 dana marta, dakle nakon objave akvizicije Kredi Svis.

Deonice UBS-a skočile su više od 10% od vesti da prošlog meseca kupuje svog posrnulog švajcarskog konkurenta. Tada je UBS rekao da će dogovor, uz posredovanje švajcarskih regulatora, stvoriti "vodećeg globalnog rukovodioca bogatstvom" s više od 5 milijardi dolara ukupno uložene imovine.

Međutim, analitičari Barklisa rekli su da tržište "značajno podcenjuje" složenost integracije Kredi Svisa unutar UBS-a, izvestio je Rojters.

U svetlu dogovora, UBS je najavio da će se Serđo Ermoti, koji je bio izvršni direktor između 2011. i 2020., vratiti na tu dužnost od 5. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.