Iznenađenje na domaćem IT tržištu: Pad

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 11:28

Iznenađenje na domaćem IT tržištu: Pad

Broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. godine manji je za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

To su pokazali najnoviji podaci sajta HelloWorld.rs. na kojem se navodi i da je u prvom kvatalu 64 odsto svih oglasa namenjeno mediorima.

U saopštenju sajta navedeno je da je pad oglasa za IT pozicije iznenađnjenje za moge posmatrače tržišta jer je prethodnu godinu obeležila visoka tražnja za IT stučnjacima i brzi rast IT industrije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Detaljnija analiza, međutim, dodaju, pokazuje da se u 2023. godini traži manji broj senior IT stručnjaka u odnosu na prošlu godinu, dok su mediori postali prioritet poslodavcima.

"U prvom kvartalu 2023. godine 64 odsto svih oglasa upravo je namenjeno mediorima, 18 odsto seniorima, dok su ponude za juniore činile 15 odsto svih oglasa", navodi se u saopštenju i dodaje da se u poređenju sa prošlom godinom udeo oglasa za seniore smanjio za pet odsto, dok se udeo oglasa za juniore povećao za sedam.

Navode da Software developeri dominiraju domaćim IT tržištem, da su visoko traženi i dobro plaćeni.

"Što se tiče najtraženijih pozicija u 2023. godini, na prvom mestu su software developeri, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu važnost u razvoju softverskih rešenja. IT Help desk/support pozicija je na drugom mestu, dok su system administrator/engineer, frontend developer i DevOps system administrator/engineer na trećem, četvrtom i petom mestu", navode sa sajta.

Kada se uzmu u obzir plate vidljivo je da su one ostale na istom nivou kao i prethodnih godina, navodi se u saopštenju portala i dodaje da se ipak primećuje da su softver developeri i u 2023. godini i dalje najplaćenija grupa IT stručnjaka.

JavaScript je, kada je reč o tehnologijama najtraženiji programski jezik u prvom tromesečju 2023. godine, dok su SQL, Git, Linux i Agile takođe visoko rangirani na listi najtraženijih tehnologija.

Dodaju i da je njihova analiza pokazala i da je značajan broj žena u potrazi za poslom u IT sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.