Stambeni krediti
Stambeni krediti

Kredit je jedna od najbitnijih i važnih bankarskih poslova, kako u prošlosti tako i danas.
U uslovima kada banke nisu postojale kreditnim poslovima i poslovima pozajmljivanja novca, uz naplatu kamate, bavile su se razne institucije koje su bile preteče savremenih banaka.
Procedura odobravanja kredita, njihova struktura, namena, način otplate, rokovi vraćanja, i zaštita od rizika.

Vremenom su menjali svoje oblike uz postepeno usavršavanje. Mnoge države su pozajmljivale novac spremajući se za ratove, obnavljajući svoje ratom razorene privrede, gradeći kapitalne investicione i infrastrukturne projekte. S druge strane, pojedinci su pozajmljivali novac sa željom da razvijaju svoje privredne poduhvate, i da obezbede razna dobra potrošna.
U istorijskim epohama koje su prethodile tržišnoj proizvodnji kredit je imao naturalni karakter, jer se davao i vraćao uglavnom u robi. Sa pojavom robno novčanih odnosa kredit je dobio ekonomski karakter. U feudalizmu kredit se pojavljivao u vidu zelenaških zajmova koji su se koristili za kupovinu potrošne robe i plaćanje raznih dažbina.

Kredit u zemljama tržišne ekonomije nema samo potrošački karakter već se upotrebljava za proširenje proizvodnje, mada se daje i u potrošačke svrhe, danas kredit predstavlja robu koja ima svoju cenu i tržište. Kredit predstavlja jedan od osnovnih oblika, finansijskih ulaganja, i omogućava zadovoljavanje širih potreba građana, društva i privrede. Ima i snažan uticaj na sve ekonomske transakcije i predstavlja jedan od najbitnijih regulatora procesa reprodukcije. Upotrebom kredita kao ulaganja otvaraju se tržišta za nekim proizvodima. Stambeni kredit je kredit kojim se finansira kupovina, izgradnja, dogradnja, ili uređenje nekretnine, u razdoblju otplate.

Banka omogućava zajam osobi tj klijentu za stambeni kredit, ali za uzvrat traži različite instrumente osiguranja, kao založeno pravo na imovinu, polise osiguranja, i rata. Stambeni krediti se mogu koristiti kao instrument ekonomske politike i često se kamatne stope na stambene kredite subvencioniraju kako bi se podstakla građevinska delatnost u zemlji. Klasično dospeće za stambene kredite je od dvadeset do trideset godina. Namenski krediti kod kojih je tačno određena namena korišćenja sredstava su stambeni krediti, auto kredit, poljoprivredni, i potrošački krediti. Nenamenski krediti kod kojih nije određena namena korišćenja sredstava su gotovinski krediti, hipotekarni krediti koji je dugoročni kredit što ga banka i druge finansijske ustanove odobravaju građanima, na osnovu pokrića u nekretninama.

Sigurnost vraćanja nije u bonitetu dužnika već u vrednosti nekretnine. Lombarni kredit je kredit koji se odobrava temeljem zaloga neke veće vrednosti poput novčanog depozita, deonica, obveznica, udela u investicionom fondu, polise životnog osiguranja i slično pri čemu korisnik kredita zadržava vlasništvo nad dobrom koje se daje u zalog. Sama reč kredit dolazi od francuskog, nemačkog, italijanskog jezika, a iz latinskog dolazi samo značenje, što označava ono što je povereno i zajam. U širem smislu reči obuhvata različite namenske i nenamenske kreditne oblike poput novčanih zajmova, robnih i potrošačkih kredita, finansijskih kredita, prodaje robe, usluga uz odgođenu naplatu, dužničke vrednosne papire, sporazume i otvorene račune. Odobravanje novčanih i nenovčanih kredita zasniva se na poverenju prema dužniku, odnosno oceni njegove kreditne sposobnosti i spremnosti vraćanja kredita u dogovorenom roku, uz plaćanje određene naknade u obliku kamate.

Kako bi se smanjio rizik od nemogućnosti dužnika da uredno izvršava svoje obaveze prema banci, korišćenje kredita je često uslovljeno kreditnim osiguranjem, pravom zaloga pokretnine, i prava na nekretnine. Krediti se dele prema: predmetu kreditiranja na robne i novčane, subjektima na komercijalne i bankarske, na proizvođačke i potrošačke, na otvorene i pokrivene. Najčešća je podela prema roku dospeća i ekonomskoj funkciji na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne. Na osnovu oblika kredit se može podeliti na: naturalni, robno novčani, i novčani.

Naturalni kredit je najstariji oblik kreditiranja koji se uvek davao i vraćao u stvarima, to je praoblik nastalog kredita i danas je redak. Robno novčani kredit je komercijalni kredit koji se daje u robi a vraća u novcu. Ovaj oblik se najčešće koristi između poslovnih subjekata.
Pod pojmom kredita danas se podrazumeva najviše novčani kredit koji se daje i koristi u novcu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 12.Apr.2018, 10:45

Udomite se bez glavobolje: Kako da izaberete stambeni kredit?

Kupovina stana je veliki korak za svakog čoveka i zato je vrlo važno da se dobro obavestite o svim cakama prilikom izbora pravog kredita.

Detaljnije >>


Izvor: B92, 11.Apr.2018, 11:16

I dalje dobar period za uzimanje stambenih kredita

I dalje dobar period za uzimanje stambenih kredita

Kamatne stope za stambene kredite su i dalje rekordno niske i kreću se od 2,9 do četiri odsto,. što je dovoljan pokazatelj onima koji se i dalje kolebaju da li da uzmu kredit. Stručnjaci...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Apr.2018, 12:44

IRB smanjuje kamate na stambene kredite

BANJALUKA - Investiciono-razvojna banka RS smanjuje kamatne stope za stambene kredite iz Fonda stanovanja nakon što su usvojena nova pravila plasmana, saopšteno je danas nakon sjednice Vlade.. Kako je istakla Snježana Vujnić, direktorica IRB RS, svi koji budu dizali stambene kredite preko Fonda kojim upravlja IRB mogu očekivati fiksnu kamatnu stopu u visini od 3,6 do 4,2 odsto. Kako je pojasnila, prva kamatna stopa utvrđena je za beneficiranu grupu, dok će ostali...

Detaljnije >>

Izvor: Kamatica.com, 04.Apr.2018, 12:30

Kako rešiti problem visoke kamate iz Ugovora o kreditu?

Dragan je pre par godina podigao stambeni kredit u EUR u jednoj banci. Ugovor koji je zaključio u tom momentu se nije mnogo razlikovao od ostalih Ugovora koje su drugi ljudi isto...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 03.Apr.2018, 12:44

Vojvodjanska banka odobrava stambene kredite bez troškova obrade zahteva

Vojvodjanska banka odobrava stambene kredite bez troškova obrade zahteva

Vojvodjanska banka je danas najavila da će klijenti koji do 31. maja ove godine podnesu zahtev za stambeni kredit biti oslobodjeni troška obrade kreditnog zahteva. "Ukidanje troška za obradu zahteva za stambeni kredit donosi uštedu i do nekoliko stotina evra, a kako su budući vlasnici nepokretnosti već izloženi brojnim pratećim troškovima...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 21.Mar.2018, 11:39

ANKETA Da li planirate da uzmete stambeni kredit?

Stambeni krediti su najpovoljniji u poslednjih nekoliko godina, a kamate neće rasti još izvesno vreme.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2018

ODLIČNA VEST: Kamate na stambene kredite još godinama neće porasti

ODLIČNA VEST: Kamate na stambene kredite još godinama neće porasti

Bankari i stučnjaci dali svoju procenu za vrednost euribora. Skoro 90.000 korisnika stambenih kredita u evrima, koliko ih trenutno ima u Srbiji, ne bi trebalo da brine, bar ne u naredne četiri godine, da će im rate kredita biti povećane. Naime, visina kamata se, prema brojnim procenama bankara, u tom periodu neće drastično menjati, odnosno kamate neće porasti sve do 2022. godine. Bankari i stručnjaci očekuju da će vrednost euribora, kamate po kojoj banke u EU...

Detaljnije >>