Stambeni krediti
Stambeni krediti

Kredit je jedna od najbitnijih i važnih bankarskih poslova, kako u prošlosti tako i danas.
U uslovima kada banke nisu postojale kreditnim poslovima i poslovima pozajmljivanja novca, uz naplatu kamate, bavile su se razne institucije koje su bile preteče savremenih banaka.
Procedura odobravanja kredita, njihova struktura, namena, način otplate, rokovi vraćanja, i zaštita od rizika.

Vremenom su menjali svoje oblike uz postepeno usavršavanje. Mnoge države su pozajmljivale novac spremajući se za ratove, obnavljajući svoje ratom razorene privrede, gradeći kapitalne investicione i infrastrukturne projekte. S druge strane, pojedinci su pozajmljivali novac sa željom da razvijaju svoje privredne poduhvate, i da obezbede razna dobra potrošna.
U istorijskim epohama koje su prethodile tržišnoj proizvodnji kredit je imao naturalni karakter, jer se davao i vraćao uglavnom u robi. Sa pojavom robno novčanih odnosa kredit je dobio ekonomski karakter. U feudalizmu kredit se pojavljivao u vidu zelenaških zajmova koji su se koristili za kupovinu potrošne robe i plaćanje raznih dažbina.

Kredit u zemljama tržišne ekonomije nema samo potrošački karakter već se upotrebljava za proširenje proizvodnje, mada se daje i u potrošačke svrhe, danas kredit predstavlja robu koja ima svoju cenu i tržište. Kredit predstavlja jedan od osnovnih oblika, finansijskih ulaganja, i omogućava zadovoljavanje širih potreba građana, društva i privrede. Ima i snažan uticaj na sve ekonomske transakcije i predstavlja jedan od najbitnijih regulatora procesa reprodukcije. Upotrebom kredita kao ulaganja otvaraju se tržišta za nekim proizvodima. Stambeni kredit je kredit kojim se finansira kupovina, izgradnja, dogradnja, ili uređenje nekretnine, u razdoblju otplate.

Banka omogućava zajam osobi tj klijentu za stambeni kredit, ali za uzvrat traži različite instrumente osiguranja, kao založeno pravo na imovinu, polise osiguranja, i rata. Stambeni krediti se mogu koristiti kao instrument ekonomske politike i često se kamatne stope na stambene kredite subvencioniraju kako bi se podstakla građevinska delatnost u zemlji. Klasično dospeće za stambene kredite je od dvadeset do trideset godina. Namenski krediti kod kojih je tačno određena namena korišćenja sredstava su stambeni krediti, auto kredit, poljoprivredni, i potrošački krediti. Nenamenski krediti kod kojih nije određena namena korišćenja sredstava su gotovinski krediti, hipotekarni krediti koji je dugoročni kredit što ga banka i druge finansijske ustanove odobravaju građanima, na osnovu pokrića u nekretninama.

Sigurnost vraćanja nije u bonitetu dužnika već u vrednosti nekretnine. Lombarni kredit je kredit koji se odobrava temeljem zaloga neke veće vrednosti poput novčanog depozita, deonica, obveznica, udela u investicionom fondu, polise životnog osiguranja i slično pri čemu korisnik kredita zadržava vlasništvo nad dobrom koje se daje u zalog. Sama reč kredit dolazi od francuskog, nemačkog, italijanskog jezika, a iz latinskog dolazi samo značenje, što označava ono što je povereno i zajam. U širem smislu reči obuhvata različite namenske i nenamenske kreditne oblike poput novčanih zajmova, robnih i potrošačkih kredita, finansijskih kredita, prodaje robe, usluga uz odgođenu naplatu, dužničke vrednosne papire, sporazume i otvorene račune. Odobravanje novčanih i nenovčanih kredita zasniva se na poverenju prema dužniku, odnosno oceni njegove kreditne sposobnosti i spremnosti vraćanja kredita u dogovorenom roku, uz plaćanje određene naknade u obliku kamate.

Kako bi se smanjio rizik od nemogućnosti dužnika da uredno izvršava svoje obaveze prema banci, korišćenje kredita je često uslovljeno kreditnim osiguranjem, pravom zaloga pokretnine, i prava na nekretnine. Krediti se dele prema: predmetu kreditiranja na robne i novčane, subjektima na komercijalne i bankarske, na proizvođačke i potrošačke, na otvorene i pokrivene. Najčešća je podela prema roku dospeća i ekonomskoj funkciji na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne. Na osnovu oblika kredit se može podeliti na: naturalni, robno novčani, i novčani.

Naturalni kredit je najstariji oblik kreditiranja koji se uvek davao i vraćao u stvarima, to je praoblik nastalog kredita i danas je redak. Robno novčani kredit je komercijalni kredit koji se daje u robi a vraća u novcu. Ovaj oblik se najčešće koristi između poslovnih subjekata.
Pod pojmom kredita danas se podrazumeva najviše novčani kredit koji se daje i koristi u novcu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Rate za stambene kredite manje za 100.000 dužnika

Rate za stambene kredite manje za 100.000 dužnika

Najnovija mera Narodne banke Srbije o ograničavanju kamatnih stopa na prvi stambeni kredit u narednih 15 meseci, naterala je mnoge korisnike na računicu.. Teško je u ovom trenutku reći koliko će kome mesečna rata biti umanjena, jer to zavisi od mnogo parametara, ali svakako dobro zvuči i sama činjenica da više neće ni ići nagore. Ovakve promene će imati različite efekte na dužnike, u zavisnosti od njihove situacije i vremena kada su uzeli stambeni kredit....

Izvor: B92, 22.Sep.2023, 14:26

Detaljnije >>

UMANJUJE SE RATA STAMBENOG KREDITA ZA PREKO 100.000 GRAĐANA: Sve što treba da znate o novoj odluci NBS na jednom mestu

UMANJUJE SE RATA STAMBENOG KREDITA ZA PREKO 100.000 GRAĐANA: Sve što treba da znate o novoj odluci NBS na jednom mestu

Kamata se ograničava, a ovo su sve začkoljice koje bi trebalo da znate.. Narodna banka Srbije na 15 meseci je ograničila kamatu na stambene kredite do 200.000 evra, pa tako ona neće moći da bude iznad 4,08 odsto. Ova odluka mnoge je iznenadila, a korisnici stambenih kredita na koje će se odluka odnositi najviše interesuje računica - odnosno koliko će njihove rate biti manje od oktobra kada mera stupi na snagu. S druge strane, banke deluju zatečeno, mada se ne oglašavaju..

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2023, 14:57

Detaljnije >>

Dušan Uzelac o smanjenju rate za stan: Kratkoročna mera za dugoročnu stabilnost

Odluka Narodne banke Srbije (NBS) da se ograniči kamatna stopa na prve stambene kredite više je društvena, nego ekonomska mera, ocenio je Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica".

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2023

Detaljnije >>

Udruženje banaka: U septembru uvećani krediti građana Srbije, najviše stambeni

Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika su 15. septembra ove godine iznosili oko 3.409 milijardi...

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2023, 16:59

Detaljnije >>

Ovoliko građani Srbije duguju bankama

Ovoliko građani Srbije duguju bankama

Stanovništvo Srbije dugovalo je 15. septembra 1.493 milijarde dinara.. To je za 6,5 odsto više nego na kraju avgusta prošle godine, navodi se u najnovijem izveštaju Kreditnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS). Stanovništvo je najviše dugovalo kroz gotovinske kredite, nešto više od 695 milijardi dinara, a na drugom mestu po visini su stambeni i krediti za adaptaciju koji su iznosili malo više od 662 milijarde dinara. U odnosu na kraj avgusta prošle...

Izvor: B92, 20.Sep.2023

Detaljnije >>

Đilas: Opozicija ne treba da se bavi anti-Vučić pričom nego pričom za Srbiju, sa rešenjima

Đilas: Opozicija ne treba da se bavi anti-Vučić pričom nego pričom za Srbiju, sa rešenjima

JAGODINA -Predsednik SSP Dragan Đilas smatra da opozicija ne treba da se bavi anti-Vučić pričom nego pričom za Srbiju, da daje konkretne mere i rešenja kako može biti drugačije. ``Mi smo u osam tačaka definisali najvažnije stvari, od jedne zajedničke strategije protiv nasilja,...

Izvor: Beta Video, 17.Sep.2023, 16:52

Detaljnije >>

Odluka NBS koja će se odnositi na oko 100.000 korisnika stambenih kredita: Evo kolike će biti rate posle ograničenja kamate

Narodna banka Srbije na 15 meseci je ograničila kamatu na stambene kredite do 200.000 evra, pa tako ona neće moći da bude iznad 4,08 odsto. Ova odluka mnoge je iznenadila, a korisnici stambenih kredita na...

Izvor: Blic, 17.Sep.2023

Detaljnije >>