Stambeni krediti
Stambeni krediti

Kredit je jedna od najbitnijih i važnih bankarskih poslova, kako u prošlosti tako i danas.
U uslovima kada banke nisu postojale kreditnim poslovima i poslovima pozajmljivanja novca, uz naplatu kamate, bavile su se razne institucije koje su bile preteče savremenih banaka.
Procedura odobravanja kredita, njihova struktura, namena, način otplate, rokovi vraćanja, i zaštita od rizika.

Vremenom su menjali svoje oblike uz postepeno usavršavanje. Mnoge države su pozajmljivale novac spremajući se za ratove, obnavljajući svoje ratom razorene privrede, gradeći kapitalne investicione i infrastrukturne projekte. S druge strane, pojedinci su pozajmljivali novac sa željom da razvijaju svoje privredne poduhvate, i da obezbede razna dobra potrošna.
U istorijskim epohama koje su prethodile tržišnoj proizvodnji kredit je imao naturalni karakter, jer se davao i vraćao uglavnom u robi. Sa pojavom robno novčanih odnosa kredit je dobio ekonomski karakter. U feudalizmu kredit se pojavljivao u vidu zelenaških zajmova koji su se koristili za kupovinu potrošne robe i plaćanje raznih dažbina.

Kredit u zemljama tržišne ekonomije nema samo potrošački karakter već se upotrebljava za proširenje proizvodnje, mada se daje i u potrošačke svrhe, danas kredit predstavlja robu koja ima svoju cenu i tržište. Kredit predstavlja jedan od osnovnih oblika, finansijskih ulaganja, i omogućava zadovoljavanje širih potreba građana, društva i privrede. Ima i snažan uticaj na sve ekonomske transakcije i predstavlja jedan od najbitnijih regulatora procesa reprodukcije. Upotrebom kredita kao ulaganja otvaraju se tržišta za nekim proizvodima. Stambeni kredit je kredit kojim se finansira kupovina, izgradnja, dogradnja, ili uređenje nekretnine, u razdoblju otplate.

Banka omogućava zajam osobi tj klijentu za stambeni kredit, ali za uzvrat traži različite instrumente osiguranja, kao založeno pravo na imovinu, polise osiguranja, i rata. Stambeni krediti se mogu koristiti kao instrument ekonomske politike i često se kamatne stope na stambene kredite subvencioniraju kako bi se podstakla građevinska delatnost u zemlji. Klasično dospeće za stambene kredite je od dvadeset do trideset godina. Namenski krediti kod kojih je tačno određena namena korišćenja sredstava su stambeni krediti, auto kredit, poljoprivredni, i potrošački krediti. Nenamenski krediti kod kojih nije određena namena korišćenja sredstava su gotovinski krediti, hipotekarni krediti koji je dugoročni kredit što ga banka i druge finansijske ustanove odobravaju građanima, na osnovu pokrića u nekretninama.

Sigurnost vraćanja nije u bonitetu dužnika već u vrednosti nekretnine. Lombarni kredit je kredit koji se odobrava temeljem zaloga neke veće vrednosti poput novčanog depozita, deonica, obveznica, udela u investicionom fondu, polise životnog osiguranja i slično pri čemu korisnik kredita zadržava vlasništvo nad dobrom koje se daje u zalog. Sama reč kredit dolazi od francuskog, nemačkog, italijanskog jezika, a iz latinskog dolazi samo značenje, što označava ono što je povereno i zajam. U širem smislu reči obuhvata različite namenske i nenamenske kreditne oblike poput novčanih zajmova, robnih i potrošačkih kredita, finansijskih kredita, prodaje robe, usluga uz odgođenu naplatu, dužničke vrednosne papire, sporazume i otvorene račune. Odobravanje novčanih i nenovčanih kredita zasniva se na poverenju prema dužniku, odnosno oceni njegove kreditne sposobnosti i spremnosti vraćanja kredita u dogovorenom roku, uz plaćanje određene naknade u obliku kamate.

Kako bi se smanjio rizik od nemogućnosti dužnika da uredno izvršava svoje obaveze prema banci, korišćenje kredita je često uslovljeno kreditnim osiguranjem, pravom zaloga pokretnine, i prava na nekretnine. Krediti se dele prema: predmetu kreditiranja na robne i novčane, subjektima na komercijalne i bankarske, na proizvođačke i potrošačke, na otvorene i pokrivene. Najčešća je podela prema roku dospeća i ekonomskoj funkciji na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne. Na osnovu oblika kredit se može podeliti na: naturalni, robno novčani, i novčani.

Naturalni kredit je najstariji oblik kreditiranja koji se uvek davao i vraćao u stvarima, to je praoblik nastalog kredita i danas je redak. Robno novčani kredit je komercijalni kredit koji se daje u robi a vraća u novcu. Ovaj oblik se najčešće koristi između poslovnih subjekata.
Pod pojmom kredita danas se podrazumeva najviše novčani kredit koji se daje i koristi u novcu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kamatica.com, 03.Avg.2018, 13:31

Kamate godinama padaju, ali marže ostaju iste

Za osam godina, od 2010. do sada, kamate na stambene kredite u Srbiji smanjene su u proseku za 2,7 odsto, dok...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 03.Avg.2018

KAKO BANKE ZARAĐUJU Dok su kamate godinama vrtoglavo padale, marže na kredite su ostale SKORO ISTE

Za osam godina, od 2010. do sada, kamate na stambene kredite u Srbiji smanjene su u proseku za 2,7 odsto,...

Detaljnije >>

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 25.Jul.2018, 23:47

Oblak u bermudama 351, 24. 7. 2018.

Oblak u bermudama 351, 24. 7. 2018.

PRIcA O OBLAKU U BERMUDAMA Robinzon i poruka nedelje Kada je pas podigao stambeni kredit za kucicu, bacio se na stednju.Zatrpavao je koske, nije terao...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 21.Jul.2018, 23:14

Oboleli od težih bolesti ne mogu uzimati kredite

Oboleli od težih bolesti ne mogu uzimati kredite

Oni koji su oboleli od težih bolesti, ne mogu računati na kredit, posebno ne na duge staze, piše Dnevnik.. To su uglavnom stambeni zajmovi, a banke pre odobravanja kredita traže i lekarski pregled, odnosno izveštaj. Po onome što se zna o politici banaka u toj oblasti, na crnoj listi bankara su zaraženi virusom HIV-a ili oboleli od AIDS-a, bolesnici čija je dijagnoza rak i ciroza jetre. Oni na kredit nikako ne mogu računati. Osiguravajuće kompanije...

Detaljnije >>

Izvor: Kamatica.com, 12.Jul.2018, 12:30

Ko su nepoželjni klijenti za stambeni kredit?

Manje "srećnima" koji žive u Srbiji, danas je kredit jedini način da reše stambeno pitanje, ali neki ne mogu ni to. Iako zapravone postoji propis...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 28.Jun.2018, 21:02

Kada pada kamata jača cena kvadrata

Kada pada kamata jača cena kvadrata

Oživelo tržište nekretnina u Srbiji, prodaju značajno pospešili povoljni stambeni krediti. Najskuplje u Beogradu, do 4.000 evra, najjeftinije u Boru - 300 NEKRETNINE su ponovo unosan posao u Srbiji. Cene kvadrata u većini gradova - rastu. Najskupoceniji su stanovi u novogradnji i to u modernim kompleksima, poznatim kao konodminijumi, koji stanarima nude vanstandardni zajednički prostor - bazene, saune, parkove, bašte... Beograđani, koji mogu, spremni su da za parče...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 21.Jun.2018, 13:42

IRB za pola godine plasirala 56 miliona KM

IRB za pola godine plasirala 56 miliona KM

BANJALUKA – Nakon drastičnog pada kreditne aktivnosti u zadnje dvije godine, Investiciono-razvojna banka (IRB) RS u ovoj godini je plasirala 56 miliona KM i ukoliko nastavi ovim tempom do kraja 2018. bi mogla da premaši prošlogodišnji plasman od 92 miliona KM. Prema informacijama dostupnim na sajtu IRB-a, gotovo kompletan iznos plasiran je kroz dvije linije i to za preduzetnike i preduzeća putem koje je odobreno čak 44,8 miliona KM i za stambene kredite 9,1 miliona maraka. Najviše kredita...

Detaljnije >>