Subvencionisani stambeni krediti
Subvencionisani stambeni krediti

Za dobijanje subvencionisanog stambenog kredita potrebne su desetine potvrda koje treba potražiti na više adresa. Uslovi za dobijanje ovakvog kredita su državljanstvo Srbije i prebivalište u zemlji Srbiji, plata koja je ispod 150.000 dinara, kao i dokaz da niste vlasnik nekretnine u potpunosti.

Minimalno učešće je pet odsto od ukupno odobrenog kredita. Država u ovim kreditima učestvuje sa 20 odsto, a preostalih 75 odsto pokriva banka. Ovakva raspodela učešća smanjuje i osnovicu za obračun kamatne stope banke. Bankin deo sredstva se nadograđuje kamatama koje su proteklih mesec dana bile 6,31 odsto. Dok je efektivna kamatna stopa na državnom delu nula. Kada se vraća kredit, prvih 25 godina rate idu banci, a poslednjih pet godina državi.

Kupovina stana direktno od investitora je isto uslov za subvencionisane stambene kredite. Mnogi građani ipak ne znaju da povraćaj poreza na dodatu vrednost od osam odsto za kupovinu novog stana, ne mogu da dobiju ukoliko njihov investitor nije pravno lice. Na povraćaj pdv mogu da se oslone samo ukoliko je investitor i građevinsko preduzeće, koje je u sistemu pdv. Kod investitora koji je fizičko lice, u cenu kvadrata nije uračunat porez pa nema ni povraćaja.

Za stambene kredite koje dotira država, potrebna je hrpa dokumenata. Svaka banka ima svoj spisak, neophodnih papira kojima budući vlasnik stana mora da dokaže da ispunjava sve uslove za dobijanje subvencionisanog kredita, a na svakom tom koraku čekaju i troškovi.
Od investitora se traži vlasnički list, koji ne sme biti stariji od sedam dana, lokacijska i građevinska dozvola, ukoliko nekretnina nije uknjižena. Sve to mora proći u banku kroz proveru. U firmi se traži izjava o prenosu plate na tekući račun, potvrde o stalnom radnom odnosu, kao i visina ličnih primanja.

Ako korisnik nema supružnika, onda se ne donose papiri za drugu osobu, iz obračunske službe firme se mogu nabaviti i listići platni za prethodna tri meseca. Uz fotokopiju lične karte se dostavlja zahtev za osiguranje kredita, u kome su podaci o korisniku kredita, članovima njegovog domaćinstva, informacije o zaposlenju, i firmi u kojoj radi, ali i gde živi, kolika je kirija osobe, i podaci o finansijskim zaduženjima iz kreditnog biroa.

Za informacije o supružniku je potrebno dostaviti izvod iz matične knjige venčanih, potvrda od poreznika o neposredovanju nepokretnosti, kao i izjava korisnika kredita da ne poseduje nekretnine, koja se overava u sudu. I to sve duplo, jer su potrebna i ista dokumenta za supružnika, takse se plaćaju.

U banci se traži predugovor, koji je postao praksa prilikom kupovine stana. U njemu se pored vrednosti stana, iznosa i učešća kao i ostatka duga, ispisani su i podaci o nekretnini, dozvolama koje investitor ima i obavezama, i kupca i prodavca. Investitori imaju tipske predugovore, međutim mogu se uneti izmene.

Kupci koji ne žele da se muče angažuju advokata, ali njihova usluga u ovim uslovima i poslovima dostiže veću cenu. Predugovor se overava u sudu, a overa zavisi od vrednosti kredita. Prilikom overe kupoprodajnog ugovora, taksa se umanjuje za iznos plaćen prilikom overe predugovora.
Potrebna je i procena vrednosti nepokretnosti na koju se stavlja hipoteka, koju radi sudski veštak. Njihova usluga je velika i skupa u zavisnosti od procene usluge. Investitor ima obavezu da u sudu overi izjavu kojom daje saglasnost za stavljanje hipoteke na stan, koji prodaje, a isti dokument se traži i za bračnog druga investitora. Kada kupac prikupi sve zatražene papire dolazi u banku gde počinje proces odobravanja kredita. Od tog trenutka do dana odobrenja kredita može proći dva do tri meseca. Bez obzira na to što su skupljeni svi papiri, banka i nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita mogu uvek da zahtevaju dodatnu dokumentaciju, ukoliko to procene.

Do čekanja zelenog svetla i odobrenja banke traže i životno osiguranje, koje je najčešće obavezno za stambene kredite. Osiguravajuće kuće zavisno od iznosa kredita procenjuju koliko se plaća osiguranje. Kupac bira da li će troškovi biti mesečni ili na godišnjem nivou. Kada kredit odobre svi u lancu, plaćaju se troškovi overe kupoprodajnog ugovora, osiguranje, troškovi banke. Subvencionisane stambene kredite proveravaju banka, državni fond iz kog se isplaćuju kredit i nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita.

Najveći deo troškova kredita snosi sam korisnik kredita, ali je posle velikih provera kupac zaštićen od raznih zloupotreba kojih je bilo ranijih godina. Za sve one koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita ostaju alternativne vrste kredita, stambeni krediti sa ili bez osiguranja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Demostat: Srbija razmatra mađarski model pomoći porodici

Srbiji bi u populacionoj politici mogao da pomogne i mađarski model mera za pomoć porodici koji su domaće vlasti već razmatrale i uzimale kao uzor, ocenjuje u najnovijoj analizi portal "Demostat".. Oslobađanje od poreza za majke četvoro i više dece, subvencionisani stambeni krediti koje parovi ne moraju da vrate ako dobiju treće dete, naknada u iznosu pune plate tokom porodiljskog odsustva i mogućnost bolovanja za bake i deke koji čuvaju decu, neke su od mera kojima Vlada...

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2020, 14:41

Detaljnije >>

Hrvatska subvencioniše stanove za mlade i do 51 odsto

Od 10. septembra u Hrvatskoj počinju prijave za subvencionisane stambene kredite za mlade, a subvencije se produžuju u zavisnosti od toga koliko parovi imaju ili u međuvremenu dobiju dece.. Prema ovom programu, mladima se subvencioniše plaćanje dela stambenog kredita prvih pet godina otplate, uz godinu dana dodatnog subvencionisanja za svako dete koje porodica već ima, ili dve godine za svako dete koje dobije u vreme subvencionisanja. Do sada je na ovaj način oko...

Izvor: Radio 021, 07.Sep.2019, 22:00

Detaljnije >>

Cene nekretnina nezaustavljivo rastu: 80 odsto kupaca su Hrvati

Cene nekretnina nezaustavljivo rastu: "80 odsto kupaca su Hrvati"

Zagreb -- Cene stanova i kuća u Hrvatskoj nezaustavljivo rastu, a u Zagrebu, gde su nekretnine najtraženije, kao i na obali, porasle su za osam do čak 20 odsto.. Na bujanje cena, kažu strucnjaci, najviše utiču subvencionisani stambeni krediti za mlade, manjak kvalitetne novogradnje te skupi građevinski radnici, prenosi portal SEEbiz. U Dubrovniku, Opatiji, Splitu i Zagrebu najskuplji su stambeni kvadrati. Najjeftiniji su u Vukovaru, Sisku i Slavonskom Brodu. Cene...

Izvor: B92, 12.Maj.2019, 12:19

Detaljnije >>

Država izdvojila milijardu rsd za subvencionisane kredite

„U Zakonu o budžetu Republike Srbije, za 2019. godinu, planirana su sredstva za dugoročno stambeno kreditiranje građana u iznosu od 1.000.000.000 dinara“, rekli...

Izvor: Kamatica.com, 30.Jan.2019, 14:01

Detaljnije >>

U Hrvatskoj jagma za subvencionisanim stambenim kreditima, za svako dete plus dve godine povlastica

Hrvatska Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedeljak je počela da prima zahteve za subvencionisane stambene kredite,...

Izvor: Blic, 03.Sep.2018, 15:33

Detaljnije >>

612 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite

612 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite

BEOGRAD - “Možemo da kažemo da smo tokom proteklih šest meseci rešili 347 stanova za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Dodelili smo i 612 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite, a to je oko 233 kredita. Veoma se radujemo stavu vrhovnog komandanta da će se iduće godine započeti sa stambenom...

Izvor: Beta Video, 29.Dec.2017, 18:33

Detaljnije >>

Kamate nikad niže, ali rata veća 55 EUR - kako?

Kamate nikad niže, ali rata veća 55 EUR - kako?

Beograd -- Refinansiranje subvencionisanih kredita radi nekoliko banaka zbog komplikovane procedure, piše Kamatica u analizi isplativosti refinansiranja ove vrste kredita.. Kamatne stope na novoodobrene stambene kredite vezane za evro su u padu i trenutno je jedan od najpovoljnijih stambenih kredita osiguran kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) sa kamatnom stopom od 3,3 odsto, navodi se u analizi. Kamatne stope na subvencionisane stambene...

Izvor: B92, 25.Maj.2017, 17:46

Detaljnije >>