Uber i Hyundai najavljuju leteći taksi kojim će se izbeći saobraćajne gužve VIDEO

Izvor: B92, 12.Jan.2020, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uber i Hyundai najavljuju leteći taksi kojim će se izbeći saobraćajne gužve VIDEO

"Vozač" i tri putnika će leteće brzinom do 290 km/h.

Uber je na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavio planove za leteći taksi. U nastojanju da izbegne saobraćajne gužve tako što će se kretati iznad njih, ova kompanije je u saradnji sa južnokorejskim proizvođačem automobila Hyundaijem najavila letelicu na električni pogon, prenosi Gardijan.

Uber želi da ponudi alternativu drumskom taksiju koja će omogućiti da pilot i tri putnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prelaze gradske relacije do 96 km brzinom od 290 km/h. Letelica sa četiri propelera koja se rotiraju za 90 stepeni može da uzleće i sleće vertikalno, pa joj ne treba mnogo prostora za poletanje.

Uber se nada da će ovu uslugu ponuditi do 2023. godine. Američka kompanija već se udružila sa proizvođačima aviona Bell Helicopter i Embraer sa ciljem razvoja sopstvenih letelica, a na prošlogodišnjem CES-u 2019. lansirala je drugačiji prototip.

Letelica S-A1, koju će proizvesti Hyundai, najnoviji je pokušaj da se vazdušni saobraćaj oslobodi upotrebe fosilnih goriva. Potpuno električna vazduhoplovna tehnologija sporo se razvija i zaostaje za sektorom električnih automobila.
Pogledaj vesti o: Hyundai

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.